Gant: lifestyle merk, sportmode, geuren & huiscollectie

Gant – Gant is een lifestylemerk dat duidelijk beïnvloed is door de stijl van Amerikaanse sportkleding. Het biedt hoogwaardige, moderne vrijetijdskleding met een Europees tintje. De waarden en authenticiteit van het bedrijf gaan terug tot de oprichting van het merk in 1949 aan de Amerikaanse oostkust. Tegenwoordig is Gant een wereldwijd lifestylemerk dat het complete kledingspectrum voor vrouwen, mannen en kinderen bestrijkt. Het bedrijf biedt ook horloges, schoenen, ondergoed, parfums en een huiscollectie aan.

Geschiedenis: Zweeds of Zwitsers

De geschiedenis van Gant begint met Bernard Gant, die na de Tweede Wereldoorlog in New Haven, Connecticut, overhemden vervaardigde. Zijn passie voor kwaliteit en design bracht hem er al snel toe om ook casual en sportkleding te gaan maken. Zijn zonen Marty en Elliot traden later toe tot het bedrijf en hielden vast aan de eis van hun vader om alleen hoogwaardig vakmanschap en aandacht voor details toe te staan.

In 1999 nam de Zweedse onderneming Gant AB (toen Pyramid Sportswear geheten) het merk Gant over van de Phillips-Van Heusen Corporation. Pyramid Sportswear had reeds in 1980 de rechten verworven om onder het merk Gant eigen collecties voor de Zweedse markt te ontwerpen. Pyramid Sportswear kreeg vervolgens het recht om Gant wereldwijd te distribueren, met uitzondering van de Amerikaanse markt. Toen de nieuwe eigenaren in 1999 ook de Amerikaanse activiteiten overnamen, deed zich eindelijk de gelegenheid voor om Gant tot een echt wereldmerk te ontwikkelen. In 2006 werd Gant naar de beurs van Stockholm gebracht, maar in 2008 werd de notering geannuleerd en in maart van datzelfde jaar werd het bedrijf verkocht aan de Zwitserse particuliere investeerders Maus Frères.

Alles wat Gant produceert is afgeleid van de originele shirts. Deze vormen de basis waarop het merk Gant is gebouwd. Gant bedacht enkele creatieve kenmerken voor overhemden, zoals de ophanglus, de boxplooi en de derde kraagknoop aan de achterkant, die zorgt voor een strakke pasvorm van de das. Deze extra’s, samen met de introductie van het originele Engelse button-down overhemd in de VS, hebben de plaats van Gant in de modegeschiedenis veiliggesteld.

Gant heeft in de loop der jaren een sterke internationale groei doorgemaakt en is nu in meer dan 60 landen vertegenwoordigd met 700 Gant-winkels en een groot aantal geselecteerde detailhandelaren.

Allerlei collecties

In de loop der jaren heeft Gant verschillende collecties en lijnen met verschillende oriëntaties opgebouwd. Tot 2015 waren de Gant-collecties voor mannen en vrouwen onderverdeeld in verschillende subcategorieën. Er was een hoofdlijn, een jeans label en een meer elegante, dure collectie. Vanaf dat moment heeft CEO Nilsson het bedrijf een nieuwe naam gegeven. Sindsdien presenteert het bedrijf zich als het Huis van Gant met de modelijnen Gant Originals, Gant Rugger en de nieuw gecreëerde Gant Diamond G-collectie, alle voor mannen en vrouwen. Er zijn ook collecties voor kinderen en baby’s, evenals woonaccessoires, schoenen, brillen, horloges en een parfumlijn.

Samenwerkingen: Ontwerpers en muzikanten

Bij alle samenwerkingen die Gant aangaat, let het merk er goed op dat niet alleen de eigen kenmerken goed naar voren komen in de ontwerpen, maar dat ook het DNA van de partner naar voren komt, waardoor een mix van twee verschillende werelden ontstaat. Met deze aanpak maakt Gant niet alleen veel vrienden in de modewereld, maar creëert het ook unieke collecties.

Gant x Wrangler

De Amerikaanse merken Gant en Wrangler lanceren samen een capsulecollectie waarin de Amerikaanse preppy stijl van de East Coast het wilde westen ontmoet. De ontwerpen hebben karakteristieke kenmerken van beide merken. Terwijl Wrangler zich concentreerde op de Western stijl, richtte Gant zich op de preppy stijl met de karakteristieke buttondown overhemden. Het resultaat is jeans, gilets, jassen in denim of leer, evenals overhemden en accessoires, voor zowel mannen als vrouwen.

Diemme x Gant

Gant werkt nu voor de tweede keer samen met Diemme voor een limited edition unisex schoenen- en kledingcollectie. Volgens de ontwerpers zelf is de laatste collectie veel beter dan de eerste. In deze combinatie ontmoeten Amerikaanse sportkleding en Italiaanse wandelsport elkaar. Diemme had ook invloed op het ontwerp. De twee merken combineren de werelden van Amerikaanse sportkleding en ambachtelijke Italiaanse bergsport. De vijfdelige collectie is bedoeld om nieuw avontuurlijk terrein te veroveren met zijn preppy esthetiek. Gant is het eerste merk ooit dat met Diemme samenwerkt aan kleding. De stukken zijn niet alleen in neutrale kleuren zoals zwart, maar ook in fel neonroze en oranje.

Gant x St Vincent

Annie Clark, beter bekend onder haar artiestennaam St. Vincent, heeft zich nu toegelegd op modeontwerp en werkt samen met Gant aan een reeks kledingstukken die geschikt zijn voor sportieve, krachtige live-optredens, maar ook geraffineerd genoeg zijn voor de meest spetterende afterparties. Gant zijn geen vreemden voor muzikale samenwerkingen. Onlangs brachten ze een direct uitverkochte samenwerking uit met muziekcollectief Drain Gang. Van hedendaagse Zweedse muziek tot Amerikaanse rock’n’roll, Gant past zijn technische knowhow toe op deze frisse nieuwe collectie.

Zowel in het album als in de capsule stelt St Vincent de figuur van de vader ter discussie en reflecteert ze op de gevangenisstraf van haar eigen vader wegens financiële fraude. Uit deze overwegingen produceert Gant een beperkte oplage van items geïnspireerd op toneelkleding.

Meer video’s van Gant:

  • Gant Video’s