Modeweek Berlijn: Modeshow, ontwerpers en data

Fashion Week Berlin – Binnenkort is het weer zo ver en komen alle modellenbureaus en modellen weer bij elkaar in Berlijn! Fashion Week komt eraan en nodigt u uit voor het grote zomerfeest. Een week lang wordt de Duitse hoofdstad opnieuw omgetoverd tot een mekka voor mode. Veel mensen kennen de grote shows van de Duitse ontwerpers uit modebladen als Vogue, Elle of Harper’s Bazaar. Maar weg van het hoofdpodium zijn er nog veel meer dingen te ontdekken, zoals de Berlin Mode Salon. Als je model wilt worden en voor de modeweek naar Berlijn reist, heb je natuurlijk een comfortabel hotel nodig. Van daaruit kunt u naar de shows en ’s avonds naar een leuk restaurant.

Waarom vindt de modeweek in Berlijn plaats?

Mode verandert zo snel! Bijna elke maand is er een nieuwe collectie en hangen er nieuwe stukken in de etalages in de stadscentra, zelfs in de online shops zijn er steeds nieuwe hoogtepunten. Alle grote ketens, maar ook alle boetieks moeten hun kleren ergens vandaan halen. Gewoonlijk bezoek je een ontwerper en bekijk je de kleren in de showroom. Showrooms zijn daarom ook een van de meest voorkomende banen voor aanstormende modellen. Hier worden nieuwe modecollecties van de ontwerper direct op het lichaam gepresenteerd, voor een klein publiek, er zijn alleen ontwerpers, iemand van marketing en de klant. De klant kan de sneden direct zien, maar ook de pasvormen en materialen. Natuurlijk is deze manier relatief duur, want elke boetiekhouder moet naar de klant toe komen, heeft een enkele afspraak nodig, een model en dus is er veel moeite. Op de modeweek in Berlijn zijn er tentoonstellingshallen met verschillende thema’s, trendmode, bruidsmode of zelfs plusmaten. Honderden ontwerpers en producenten positioneren zich op elke beurs. Een week lang kunnen vakbezoekers zich informeren over de nieuwste collecties en stukken. Niet alleen kunnen zij de afzonderlijke monsters live zien, maar op elke stand worden ook modellen geboekt om afzonderlijke stukken te presenteren. Dit is de hoofdzaak van de Berlijnse modeweek!

Modeontwerpers ontmoeten klanten

Van prêt-à-porter tot curvy, klanten vinden er alles wat ze nodig hebben voor hun modeboetieks en -winkels. Berlijn bezet dus enkele weken lang de trends in de Duitse modezaken. Natuurlijk zijn het niet alleen boetieks die hier langskomen, ook grotere modeketens sturen hun scouts om trends te ontdekken. Op elke beurs staan de ene stand na de andere van honderden ontwerpers naast elkaar. Er valt hier veel te ontdekken, d.w.z. stoffen en pasvormen die uit elkaar zijn gehaald, maar ook geheel nieuwe ideeën en functiekleding. De mode-industrie staat nooit stil en dat is de reden waarom mensen elkaar ontmoeten op de Fashion Week, of het nu in Londen, Parijs, Milaan, New York of Berlijn is, om de laatste trends te ontdekken. En als je elkaar al ontmoet, dan komen er natuurlijk altijd anderen. YouTube, Instagram sterren, pers, sterren en sterretjes. Een week lang komt de who’s who van de mode- en mediawereld in Berlijn bijeen.

Modeweek: modellenbureau casting

Hier kunt u zich inschrijven voor onze model casting op 4 juli: Fashion Week Casting.

Hoeveel modeshows zijn er op de Berlijnse modeweek?

Onder de verschillende modeshows, zijn er twee verschillende secties. Eén podium behandelt de hoofdshows. Dit is de plaats waar de grote Duitse ontwerpers samenkomen om hun nieuwe collecties aan een groot publiek voor te stellen. Voor deze modeshows worden niet alleen gewone gasten uitgenodigd, maar ook VIP’s, YouTubers, Instagrammers, vertegenwoordigers van de pers en sterren zoals acteurs, voetballers en muzikanten. Op dit hoofdpodium zijn er gewoonlijk acht shows per dag, verspreid over 5 dagen. Van maandag tot vrijdag hebt u de gelegenheid om de nieuwe collecties te bekijken. Op zaterdag is er ook een groot hoogtepunt, het publiek en de kaartjes zijn uiteraard strikt beperkt en niet te koop.

Naast het hoofdpodium zijn er ook 2,3 nevenpodia waar kleinere shows van jonge ontwerpers worden gegeven. Daartoe behoort bijvoorbeeld de Berliner Mode Salon, waar u zich vooral op nieuwe ontwerpers kunt verheugen. Maar er is ook de Ethische Modeshow. Het loopt parallel met de Mainstage gedurende 5 dagen en toont met name modelabels die zich richten op duurzaamheid. Dit zijn de twee verschillende gebieden, de Mainstage en de verschillende zijshows.

Hoogtepunten van de show 2018 (voorjaar)

Marc Cain Herfst / Winter 2018

RIANI Herfst / Winter 2018

Hoe kom ik aan tickets voor de modeweek in Berlijn?

Het is uiterst moeilijk om tickets voor het hoofdpodium te bemachtigen, ontwerpers geven natuurlijk de voorkeur aan Instagramsterren of Youtubers die direct en onmiddellijk verslag kunnen uitbrengen over de collecties. Persvertegenwoordigers en tijdschriften komen steeds meer op de achtergrond, maar dat geldt ook voor sterren en VIP’s. Als u een kaartje wilt bemachtigen, hebt u goede contacten nodig en een contactpersoon bij de desbetreffende ontwerper of zijn reclame- of PR-bureau. Maar het is erg moeilijk om aan zulke kaartjes te komen!

Voor de andere sideshows van de Berlijnse modeweek is het ook moeilijk om tickets te krijgen, maar wel iets gemakkelijker. Als je bijvoorbeeld een Instagram-account hebt met ten minste 40.000 of 50.000 fans, is het mogelijk om één of twee tickets te krijgen. Het toverwoord hier is accreditatie. U moet er echter vroeg voor zorgen, en het alleen proberen als u iets te bieden hebt, bij wijze van spreken, in ruil voor de begeerde plaatsen.

Hoeveel mensen zijn er op een modeshow in Berlijn?

Natuurlijk zijn de kaartjes strikt beperkt, dus er is weinig plaats. Dat is duidelijk, maar hoe weinig ruimte eigenlijk? De hoofdshow van de Berlijnse modeweek telt gewoonlijk maximaal 150 mensen. Dus elke show kan nu voorzien worden van 150 gasten. Dat klinkt op het eerste gezicht als veel plaats, maar als je sponsors, mensen van het team of partners, en kopers die grotere hoeveelheden kopen meetelt, dan zijn er al gauw nog maar 100 plaatsen over. Die 100 plaatsen moeten dan verdeeld worden onder sterren met wie je werkt, Instagrammers met wie je al samenwerkt, modellenbureaus die modellen leveren, enzovoort! Uiteindelijk zijn er misschien nog 80 kaartjes over voor de uitnodiging, voor heel Duitsland maar ook voor internationale gasten.

De ruimte is dus erg krap, en op de zijtonelen wordt het vaak nog wat krapper. Op de Berlin Mode Salon zijn er shows waar slechts 30 of 40 gasten aanwezig zijn. Zou je dat gedacht hebben? Dat is waarom uitnodigingen voor de shows zo begeerd zijn!

Verschijnen er ook internationale ontwerpers in Berlijn?

Op de Berlin Fashion Week kom je minder internationale designers tegen, Marc Cain is er meestal wel, maar dat is al het grote internationale hoogtepunt! De Duitse topontwerpers, modelabels RIANI en Dorothee Schumacher ontmoeten elkaar in Berlijn.

Op welke locatie vindt de Berlin Fashion Week plaats?

De shows van de ontwerpers vinden op verschillende plaatsen in de stad plaats, een paar jaar geleden bij de Brandenburger Tor in een speciaal daarvoor opgetrokken grote tent met eigen lounge en veel voorzieningen, daarna in de warenhuizen van Jandorf en dit jaar voor het eerst in de E-Werk van Berlijn.

Modellenwerk bij een modeshow? Als je als model bij een van de modeshows wilt werken, moet je aan de casting meedoen. De data van de casting, vooral voor de grote ontwerpers, worden natuurlijk strikt geheim gehouden. Alleen de grote modellenbureaus worden verondersteld deel te nemen, zodat je op de dag van de beslissing echt alleen de beste kandidaten ter plaatse hebt. In Berlijn is er niet veel tijd voor voorbereiding; als agentschap of team heb je meestal 7 tot 10 dagen om de beste modellen te vinden, vertrouwd te raken met de locatie, alle kleding klaar te leggen en zo nodig wijzigingen aan te brengen als er zich spontaan iets voordoet. Daarom zijn de castings meestal niet open voor het publiek. Bij kleinere labels heb je echter soms geluk als model zonder modellenbureau. Omdat sommige van hun castings publiekelijk worden gehouden, waarom is dat? De grote ontwerpers hebben natuurlijk niet per se behoefte aan extra publiciteit, daar hebben zij al andere concepten voor. Maar kleinere ontwerpers, b.v. uit Berlijn, zijn blij met een beetje extra aandacht voor hun modelabel. Daarom maken ze sommige modelcastings openbaar.

Berlijn, Parijs, Londen, New York, welke is het meest de moeite waard?

De concepten en de presentatie zijn natuurlijk het meest extravagant in Parijs en New York! Als je er hier zo een hebt meegemaakt, zal Berlijn snel betrekkelijk klein lijken. In Parijs in het bijzonder, worden grote shows traditioneel gedaan. Iedereen kent de beroemde ensceneringen voor Chanel van Karl Lagerfeld, trendsettend met robots, in de supermarkt of zelfs in het bos, elke vorm van enscenering is haalbaar. In Berlijn zijn de normen iets kleiner, hier heb je twee of drie locaties, maar de meeste zijn niet speciaal voorbereid, de nadruk ligt op mode. Natuurlijk, dat heeft zijn eigen charme. Maar de modeweek is niet alleen belangrijk om nieuwe kleren te zien, maar ook om te netwerken en elkaar weer te ontmoeten.

Chanel Herfst / Winter 2018 in Parijs

Hier ziet u het verschil met Berlijn, Parijs, absoluut hoogtepunt!

Wat is er naast de modeshows nog meer te beleven?

In de straten van Berlijn, vooral in het centrum van de stad, vinden parallel aan de modeweek vele evenementen plaats. Zo zijn er bijvoorbeeld geweldige feesten in het House of Weekend, een van de rooftop bars in Berlijn. Niet alleen een bar, maar ook een club! Een werkelijk unieke ervaring voor Berlijn. Als u in de zomer als agent voor een modellenbureau of zelf als model bij de Fashion Week bent, is het ook de moeite waard een kijkje te nemen bij Haubentaucher, op slechts een paar meter van de Warschauer Straße. Haubentaucher heeft niet alleen een club, maar ook een enorm zwembad. Vooral op warme zomerdagen is het de perfecte plek om ’s avonds af te koelen. Maar er zijn ook kleinere evenementen en feesten, van dj’s tot barbecues. Natuurlijk heb je niet alleen ’s avonds tijd om evenementen te bezoeken. Magazine-party’s in clubs, privé-party’s in grotere huizen, maar ook design-evenementen, vaak met beroemde zangers die nieuwe liedjes presenteren voor een uitgenodigd publiek. Van een gezellige barbecue tot een magazine party, er is zoveel te beleven in Berlijn. U kunt veel data vinden op de officiële site van de zou Fashion Week maar ook in onze mode blog!