De grote vier: modeweek NY, Parijs, Milaan & Londen

Elke grote stad heeft zijn eigen modeweek, waarin verschillende grotere of kleinere ontwerpers hun nieuwe modecollecties presenteren met modellen in geënsceneerde shows. De eerste Fashion Week vond plaats in New York City in het begin van de jaren 1940. De naam van de modeweek in die tijd was “Press Week”. Het publiek van de modeweken in de wereld varieert van inkopers van grote modeketens tot beroemdheden en mode-enthousiaste bloggers. De grote modeweken vinden twee keer per jaar plaats, met één uitzondering. Dit geeft ontwerpers de kans om hun lente- en zomercollecties, evenals hun herfst- en wintercollecties, aan een breed publiek en met veel media-aandacht te presenteren. Tot de meest invloedrijke modeweken ter wereld behoren de zogenaamde “Grote Vier”: New York, Parijs, Londen en Milaan. Vind alle Fashion Week steden en data hier.

Modeweek – Begin en tijdschema van de modeweek

De modeshows van de bekende ontwerpers, zoals Marc Jacobs of Georgio Armani, vinden meestal plaats binnen een tijdsbestek van 15 minuten; er zijn natuurlijk afwijkingen. Elke ontwerper brengt met de modeshow zijn of haar eigen visie in de praktijk. Er is dus geen vaste volgorde voor de individuele modeshows. De meeste ontwerpers gebruiken een basisvolgorde voor oriëntatie. In elke modeshow is er een openingsmodel, dat heel belangrijk is voor de ontwerper. De eerste indruk van zijn modecollecties op het kritische publiek moet perfect zijn. De modellen presenteren meestal verschillende outfits en lopen in feite twee keer over de catwalk. Er is een eindmodel, dat ook voor de ontwerper van groot belang is. Het pronkstuk van de collectie moet het publiek verrassen en vooral fascineren als slotstuk van de show. Aan het einde van elke modeshow lopen de modellen achter elkaar de catwalk af en tonen het publiek nogmaals hun outfit.

Modeweek New York

Ooit zat ik op de eerste rij bij de New York Fashion Week: Een droom van vele jonge meisjes! Zij die het hier maken zijn een integraal deel van de modewereld en behoren tot de inner circle. De modeweek in New York is een van de meest exclusieve en succesvolle modeweken ter wereld. In het verlengde hiervan opent de Fashion Week in de Big Apple elk seizoen als eerste van de mode-metropolen. Terwijl vroeger Bryant Park de plaats was voor de modeshows, is tegenwoordig Lincoln Center de modehotspot van de New York Fashion Weeks.

De “Who’s Who” van de mode-industrie

Meer dan 50 hoofdshows van bekende ontwerpers zoals Marc Jacobs, Donna Karan, Tommy Hilfiger, Michael Kors of Ralph Lauren brengen het publiek in Lincoln Center in vervoering. Naast de grote modeshows zijn er tal van kleinere modeshows in galeries of andere exclusieve locaties in Manhattan. Modellen presenteren de nieuwe dames- en herencollecties, mannelijke en vrouwelijke modellen lopen soms samen over de catwalk. Het aantal bezoekers van DES mode-evenementen loopt in de zes cijfers. Mode redacteuren en mode bloggers vechten om de felbegeerde plaatsen naast de catwalk.

Michael Kors Show – New York Fashion Week Herfst 2015

Modeweek Parijs

Naast de New York Fashion Week is ook de Paris Fashion Week van groot belang in de modewereld. De Parijse modeweek vindt meestal als laatste plaats, na de modeweken van de andere drie modemetropolen.

Het programma van de Parijse modeweek omvat meer dan 90 grote modeshows. Hoogtepunten zijn de modeshows van Chanel, Dior en Alexander McQueen. De modecollecties van de ontwerpers stralen een mysterieuze charme uit, een flair die Parijs tot een heel bijzondere modestad maakt. Pret-à-porter mode wordt voor het grootste deel gepresenteerd tijdens de Fashion Week. Maar ook de populaire haute couture wordt in Parijs niet verwaarloosd: mode-liefhebbers kunnen de haute couture shows bijwonen tijdens talrijke avondevenementen. Parijs is de geboorteplaats van de haute couture, een verheven kunst van het kleermaken.

De crème de là crème van de damesmode

Extravagant, hoogwaardig, duur en niet geschikt voor dagelijks gebruik. Mode die zelfs door buitenstaanders als ware kunst wordt geïnterpreteerd. De haute couture-elementen van de modecollecties zijn de paradepaardjes van elke ontwerper. De ontwikkeling van de haute couture was een triomf van de modegeschiedenis en blijft tot op de dag van vandaag het modebeeld bepalen. Het idee voor klassieke modeshows zoals wij die nu kennen, is ook in Parijs ontstaan.

Nadat een invloedrijke ontwerper uit die tijd, Monsieur Charles Frederick Worth, verschillende modehuizen in Frankrijk had geopend, begon hij zijn collecties door modellen te laten demonstreren. Zijn visie was om mode op de best mogelijke manier te presenteren. Een marketingstrategie die werkte en een verworvenheid van de mode-industrie werd.

Chanel Haute Couture Herfst Winter Show

Modeweek Londen

De Londense modeweken vinden elk jaar in februari en september plaats in het traditionele en centraal gelegen Somerset House. De modeshows zijn een hoogtepunt voor de Londense society. Fashion Week London wordt gesponsord door Mercedes Benz en door de bekende kappersketen Tony and Guy. Tijdens de Fashion Week London worden hippe en exclusieve modecollecties voor mannen en vrouwen gepresenteerd. Meer dan 150 ontwerpers geven hun modecollecties een podium. De mannen worden in Londen niet verwaarloosd: tijdens het evenement “London Collections Men” wordt de nieuwe mannenmode gepresenteerd. De Londense modeweken worden gevolgd door het zogenaamde “Fashion Weekend” dat, in tegenstelling tot de modeweek, openstaat voor het publiek en hoofdzakelijk de detailhandel bedient.

Modeweek Milaan – de stad leeft mode

Italianen kunnen niet genoeg krijgen van mode. De Milanese modeweek vindt vier keer per jaar plaats. Milaan is vooral beroemd om de modeshows van de mannencollecties. Milaan wordt beschouwd als een mode-hotspot voor herenmode. Elk seizoen kijkt de internationale modewereld vooral naar de mannencollecties van de ontwerpers tijdens de Milan Fashion-Week. De modeshows voor de mannencollecties vinden plaats in januari en juni. De damesmode wordt in februari en september gepresenteerd. Bekende ontwerpers zoals Georgio Armani en Versace drukken hun stempel op de modeweek van Milaan.

Berlin Fashion Week Afsluitende Show door CM

Modeweek Berlijn

Hoewel de modeweek in Berlijn niet tot de “Grote Vier” van de modewereld behoort, is het toch een modemetropool met een bekende en drukbezochte modeweek. De modeweek in Berlijn vindt plaats in januari en juli. De catwalks presenteren collecties van gevestigde ontwerpers zoals Wolfgang Joop, Michael Michalsky of Hugo Boss, maar ook van getalenteerde jonge ontwerpers en nieuwkomers.

Mode en design in de hoofdstad

De sponsoring van de Fashion Week Berlin ligt bij Mercedes-Benz. De modeshows in Berlijn worden beschouwd als een springplank voor internationaal succes voor jonge ontwerpers en zijn elk seizoen weer een kleurrijk, fascinerend spektakel. Modefanaten uit heel Duitsland maken een seizoensgebonden pelgrimstocht naar Berlijn om zich te vergapen aan de modeshows, nieuwe ontwerpers te ontdekken, nieuwe trends te ontdekken en te feesten als een gek.

Alle Fashion Week Steden & Data

Hier vindt u alle shows wereldwijd in één lijst:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie