Vivienne Westwood: Merk, Ontwerper & Luxe Mode – Punks met Stijl

Vivienne Westwood – Net als Raf Simons of Undercover’s Jun Takahashi is ook Vivienne Westwood een van de vertegenwoordigers van de luxe mode met punkinvloeden. De Britse ontwerpster Vivienne Westwood was niet van plan een wereldberoemd mode-icoon te worden. Haar ontwerpen werden uit de geschiedenisboeken gehaald, gemoderniseerd en veranderd waar zij dat nodig achtte. Met haar rebelse hart werd Westwood een van de sleutelfiguren die de modegolf van de jaren ’90 beïnvloedde, rebelleerde ze tegen de regels en inspireerde ze ook vandaag nog looks. Hieronder vindt u meer informatie over de ontwerper en het merk zelf. Bekijk onze merkengids voor meer modemerken.

Het Vivienne Westwood Verhaal

De beroemde ontwerpster Vivienne Westwood vierde op 8 april haar 80ste verjaardag. De meervoudige prijswinnares werd onlangs onderscheiden met de titel Dame Commander of the Order of the British Empire. Met haar passie, toewijding en rock’n’roll kan mevrouw Westwood er prat op gaan dat zij in haar 50-jarige carrière de mode van een heel tijdperk heeft gerevolutioneerd. Naast haar haute couture lijnen, ontwerpt zij ook prêt-à-porter kleding.

Westwood’s eerste stappen

Ontwerpster Vivienne Westwood werd in 1941 geboren in een klein dorpje in Cheshire (nu Derbyshire), Engeland. Haar vader was een eenvoudige schoenmaker en haar moeder werkte in een katoenspinnerij. De oudste van drie kinderen, Vivienne Westwood (geboren Vivienne Isabel Swire) groeide op met Calvinistische leer. In de jaren 1950 verhuisde haar familie naar een stad in de noordwestelijke buitenwijken van Londen, Harlow genaamd.

De jonge Vivienne raakte al snel geïnteresseerd in mode en verliet op 17-jarige leeftijd haar huis om naar een Londense school te gaan, de Harrow School of Art (nu de University of Westminster), waar zij mode studeerde. Na haar afstuderen wendde Vivienne Westwood zich echter eerst tot het onderwijs en gaf tot 1971 les in het lager onderwijs.

De ontwerpster Vivienne Westwood:

Malcolm McLaren en de eerste boetiek

Vivienne Westwood ontmoette de man die haar leven voor altijd zou veranderen: Malcolm McLaren. Malcolm McLaren was een kunststudent in die tijd en woonde bij zijn broer. Zij scheidde vervolgens van Derek Westwood, maar behield zijn naam en kreeg in 1967 een zoon, Joseph, met Malcolm.

Malcolm is een activist in hart en nieren. Hij neemt deel aan de studentenopstanden van 1968 en laat Vivienne kennismaken met de strategie om esthetiek, vooral in de mode, als wapen van politiek protest te gebruiken. In 1971 openden Malcolm McLaren en Vivienne Westwood een winkel met Malcolms vriend Patrick Casey in een schemerig verlichte boetiek op Kings Road 430 in Londen. De winkel had verschillende namen, te beginnen met “Let It Rock”, en was gespecialiseerd in de verkoop van vintage stadskleding uit de jaren vijftig en grafische T-shirts met anti-systemische boodschappen.

Sex Pistols en commercieel succes

In 1977 noemde Vivienne Westwood haar Chelsea boetiek “Seditionaries: Clothes for Heroes” om haar verzet tegen de gevestigde orde te onderstrepen. Toen de Sex Pistols’ hit “God Save the Queen” een wereldwijd succes werd, ontwierp Vivienne haar beroemde T-shirt met het gezicht van de koningin van Engeland. In 1981 organiseerde zij haar eerste modeshow in Londen, die zij “Pirates” noemde. De show werd door de critici bejubeld en Vivienne Westwood werd naar de top van de scene gekatapulteerd. De ontwerpster kiest elk seizoen een specifiek thema voor haar shows.

In 1982 lanceerde zij de collectie “Savage”, een ode aan het Wilde Westen en de indiaanse cultuur. Maar in 1983 scheidde het echtpaar Vivienne en Malcolm abrupt en besloot de styliste haar zaak om te dopen tot “World’s end”, bedroefd over het lot van de punkstijl die het publiek had opgepakt zonder noodzakelijkerwijs haar visie te delen.

Vivienne Westwood in de moderne tijd

Sinds de jaren 2000 is Vivienne Westwood een fervent voorstander van milieubescherming en werkt zij samen met de niet-gouvernementele organisatie Greenpeace aan de campagne “Save the Arctic”. Zij ontwierp een grafisch T-shirt met de aarde in de vorm van een hart, waarvan alle opbrengsten naar Greenpeace gingen. “Klimaatverandering is mijn prioriteit, niet mode,” vertelde ze The Guardian magazine in 2014. Het jaar daarop verscheen Vivienne verkleed als tank voor het kantoor van premier David Cameron tijdens een demonstratie tegen de winning van schaliegas in Londen.

Vivienne Westwoods’ stijl en invloed

Zeker is dat Vivienne Westwood erin geslaagd is haar visie op mode onafhankelijk van tijd en trends op te leggen, terwijl zij trouw is gebleven aan haar politieke overtuigingen en haar bijzondere stijl, waarmee zij drie opeenvolgende jaren de titel van Britse Ontwerper van het Jaar heeft verdiend. Als pionier van de punkbeweging en als pionier van de androgyne beweging met de Herfst Winter 2015-2016 collectie, Unisex, heeft Vivienne Westwood de mode al meer dan 50 jaar geïnspireerd en gevormd.

Westwood laat zich graag beïnvloeden door historische tijdperken en gebruikt vaak zware materialen zoals wollen stoffen, tweed en tartan. Ze heeft zelfs haar eigen tartan MacAndreas. In het algemeen zijn haar jurken vaak te herkennen aan het overdadige gebruik van stof. Weelderige draperieën, wilde mengsels van patronen en kleuren en ongewone aanpassingen van stijl maken het uiterlijk van Westwood’s collecties onmiskenbaar.

Dameslijnen, herenlijnen & bruidsmode

Vivienne Westwood heeft verschillende lijnen onder haar merk. Van de klassieke dames- en herenlijn ook bruidskleding en prêt-à-porter kleding:

  • De Vivienne Westwood lijn is sinds 1989 de vooruitstrevende vrouwenlijn voor de Fashion Week in Londen. Tot 2016 werd dit gerund als een casual en trendy tweede lijn genaamd Red Label.
  • De ontwerpster lanceert sinds 1989 mannenmode onder Vivienne Westwood Man.
  • Deels met de hand gemaakte, dure dameskleding voor de modeweek in Parijs staat onder Andreas Kronthaler voor Vivienne Westwood. Van 1990 tot 2016 waren deze collecties bekend onder de naam Gold Label. Sinds 2013 is er een subcollectie onder de naam Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood Unisex. De kleding kan zowel door vrouwen als door mannen worden gedragen.
  • Vivienne Westwood Bridal biedt al sinds 1992 bruidsmode, prêt-à-porter en op maat gemaakte stijlen.
  • De Vivienne Westwood Anglomania collectie omvat minder formele, modieuze dameskleding, gemaakt sinds 1997.
  • Sinds 2016 is de peperdure Vivienne Westwood Couture lijn regelmatig in voorraad. Dit wordt alleen verkocht in de Londense Davies Street winkel.

Veel gestelde vragen over Vivienne Westwood

Voor Vivienne Westwood, gaat mode altijd over sex. Ontdek de antwoorden op de meest gestelde vragen over het merk:

Wat betekent het Vivienne Westwood symbool?

Het embleem, dat eind jaren tachtig werd gecreëerd, is een mengeling van de bol en de ringen van Saturnus. De combinatie van koninklijke Britse iconografie en ruimtevaartsymboliek geeft het belang van het verleden weer en is tegelijk een knipoog naar de toekomst.

Met wie is Vivienne Westwood getrouwd?

Vivienne Westwood’s partner is Andreas Kronthaler.

Wie is de hoofdontwerper van het label?

Vivienne Westwood & Andreas Kronthaler zijn de hoofdontwerpers.

In welk jaar werd het merk opgericht?

In 1981.

Waar is het hoofdkantoor van Vivienne Westwood?

De onderneming heeft haar hoofdkantoor in Londen.

Merken zoals Vivienne Westwood

Hier vindt u een lijst van merken die vergelijkbaar zijn met Vivienne Westwood.

Raf Simons / Raf Simons Videos

Ontwerper Raf Simons werd in zijn beginperiode beïnvloed door de punkcultuur. Lees onze artikelen over Raf Simons om meer te weten te komen over de geschiedenis van de ontwerper en zijn verschillende invloeden.

Jun Takahashis’ Undercover

De ontwerper heeft zijn liefde voor Vivienne Westwood vaak toegegeven en laat dat ook in zijn collecties zien. Lees meer in ons artikel over Undercover.

Mode merken: Lijst

Ben je enthousiast over Helmut Lang en wil je meer merken leren kennen? Neem dan een kijkje in onze modegids en maak kennis met ’s werelds beste modemerken. Extravagante haute couture. Verfijnde prêt-à-porter. Fijne sportkleding en innovatieve accessoires. s Werelds meest luxueuze modemerken verrukken elk jaar miljoenen mensen en modeliefhebbers met hun exquise collecties. Ze kamperen voor de winkels om de speciale gelimiteerde oplage mee te pikken, staan in de straten van Parijs tijdens de felbegeerde Fashion Week en zitten met grote ogen voor de TV’s om de nieuwste en hipste runway shows te zien. Hier is de ultieme modemerken gids.