Belstaff: Brits traditioneel merk, geschiedenis, ontwerper & mode

Belstaff – opgericht in 1924 in Stoke-on-Trent, het Britse luxe lifestyle merk kijkt al terug op vele jaren van expertise in de premium outdoor sector. De geest van vrijheid, avontuur en passie zit in elk uiterst functioneel detail. In de loop der jaren hebben grote persoonlijkheden uit de sport, de politiek, de cultuur en de showbusiness de unieke, authentieke stijl van het Engelse modemerk vormgegeven. Vandaag de dag vormen de legendarische gewaxte outdoorjassen het middelpunt van de Iconic Legends-collectie voor mannen en vrouwen.

“Belstaff is in de kern een merk voor hen die grenzen willen verleggen.” – Eli Belovitch

Brits traditioneel merk voor sport & lifestyle

Het begin van de geschiedenis van Belstaff’s label wordt bepaald door de ontdekking van een gat in de markt: Eli Belovitch en zijn schoonzoon Harry Grosberg hebben het merk in 1924 in Engeland opgericht met de bedoeling bikerlooks van hoge kwaliteit aan te bieden, gemaakt dankzij een ongeëvenaarde know-how in het gebruik van gewaxt leer. Dit is precies wat de twee zakenlieden vervolgens in praktijk brachten: Binnen enkele jaren kunnen zij hun high-end motorkleding vakkundig op de markt brengen, niet in de laatste plaats omdat sommige mannelijke sterren ook hun vertrouwen stellen in het professionalisme en de techniek van Belstaff met gewaxt katoen en de hoogwaardige Egyptische wol.

De ups en downs van het cultmerk Belstaff

De revolutionair Ernesto “Che” Guevara bezat een van de zogenaamde Trialmaster lederen jassen, evenals de beroemde autocoureur Sammy Miller. In 1948 bereikte het merk een sensatie: 40.000 modellen van de “Black Prince Motorcycle Jacket” werden in slechts één jaar verkocht. Dankzij dit en andere succesverhalen kon Belstaff zich decennia lang staande houden op de markt, maar toen bracht de Britse textielcrisis het bedrijf aan het wankelen. In het begin van de jaren negentig moest de belangrijkste fabriek van het label worden gesloten.

Enkele jaren later is het label terug op de markt met een nieuwe productievestiging in Wellingborough. Het bedrijf blijft zich specialiseren in leren jassen en heren- en bikermode, maar de grote successen van vroeger zijn nog ver weg, ook al probeert Belstaff voort te bouwen op de vroegere jaren door nieuwe materialen te introduceren.

Van motorracen tot de internationale catwalks

In 2011 werd Belstaff overgenomen door een privé-investeerder – met de duidelijke bedoeling om het merk opnieuw naar voren te schuiven. CEO Harry Slatkin haalde de 45-jarige ontwerper Martin Cooper aan boord. Cooper, een voormalig student van de gerenommeerde Parsons School of Design, was van 1994 tot 2010 vicepresident en designdirecteur bij Burberry en werkte nauw samen met Christopher Bailey. Hij lanceerde onder andere Burberry Sport. In 2003 werd hij opgenomen in de naaste kring van de Council of Fashion Designers of America (CFDA) en ontwierp hij ook outdoorkleding voor Calvin Klein in 2003.

Binnen een paar maanden lanceert hij een grote uitbreidingscampagne samen met Harry Slatkin. In 2012 keert Belstaff niet alleen terug naar de Mercedes-Benz Fashion Week New York, maar verovert het ook een plaats tussen de favoriete labels van de sterren met Brit Chic looks, accessoires en prêt-à-portercollecties. In datzelfde jaar opende Belstaff zijn eerste winkels in Milaan, New York, Londen en München.

Sinds juli 2016 is Delphine Ninous verantwoordelijk voor de ontwerpen van zowel de dames- als de herencollectie van Belstaff.

Klassieke must-have: leren jack

Dit is een klassiek leren jack van Belstaff.

Interview met David Beckham op de set van Outlaws

Op locatie in Mexico vertelt David Beckham over zijn ervaring met Outlaws, de film van Belstaff en Legs Media, en vertelt hij over zijn inspiratie om de mysterieuze motorstuntman “The Stranger” te spelen.

6 feiten over het merk

Hier vindt u enkele interessante feiten over het merk Belstaff:

Leonardo DiCaprio in Belstaff Jas – Feit 1

  • Leonardo DiCaprio droeg een Belstaff jas in de film Aviator uit 2004.

Merk ambassadeur was Ewan McGregor – Feit 2

  • In 2008 was Ewan McGregor de officiële merkambassadeur voor Belstaff.

Samenstelling van de etiketnaam – Feit 3

  • De naam van het label is samengesteld uit de achternaam van stichter Eli Belovitch en het eerste deel van de naam van de plaats van oorsprong, het graafschap Staffordshire.

Productie met natuurlijke vezels – Feit 4

  • In de jaren 1970 was Belstaff het enige label dat hoofdzakelijk met natuurlijke vezelstoffen produceerde.

Oprichting van de NPO OrchisArts – Feit 5

  • Voordat Martin Cooper hoofdontwerper bij Belstaff werd, richtte hij de non-profitorganisatie “OrchisArts” op, die zich in de eerste plaats inzet voor de strijd tegen borstkanker.

Belstaff productie uitsluitend in Europa – Feit 6

  • De productie van Belstaff vindt voor 100% plaats in Europa, voornamelijk in Italië.

V&A: Belstaff

Van biker tot Brit chic: een jong stijlcredo, een jonge modefanbase en een nieuwe bedrijfsgeschiedenis hebben van Belstaff een trendy merk gemaakt. Krijg antwoord op de meest gestelde vragen over Belstaff:

Wat is Belstaff’s handelsmerk?

In het begin stond Belstaff bekend om zijn hoogwaardige motor- en outdoormode. Vandaag de dag wordt het label gekenmerkt door moderne Brit-chic, heldere, aardse kleuren en het vakkundige gebruik van lederelementen.

Wanneer is het merk opgericht?

Het merk werd in 1924 opgericht door Eli Belovitch & Harry Grosberg.

Wie is de hoofdontwerper van het merk?

De hoofdontwerper is Delphine Ninous.

Waar is de hoofdzetel van het bedrijf gevestigd?

Het hoofdkantoor van Belstaff is gevestigd in Londen en New York.

Welk kledingstuk verkocht het meest?

Het leren jack verkocht het meest, bij het merk Gant.

Merken zoals Belstaff: Balenciaga & Off-White

Naast Belstaff behoren ook Off-White en Balenciaga tot de meest gevraagde high fashion-merken. Deze luxemerken verkopen heren- en damesmode, evenals tassen, schoenen en accessoires.

Balenciaga: schoenen, tas, trui en trui met capuchon

Balenciaga is vooral bekend om zijn schoenen. Maar Balenciaga tassen, truien en sneakers zijn ook erg populair. Om meer te weten te komen over Balenciaga en zijn collecties, klik op de link hieronder.

Off-White: merk, ontwerper, geschiedenis & streetstyle

Creatief directeur Virgil Abloh creëerde stijlvolle modellen met een high-fashion touch voor het Londense label Off White. De creaties, een geslaagde mix van Japans geïnspireerde ontwerpen en grafische motieven, staan symbool voor de nieuwe orde in de mode. Klik op de onderstaande link voor meer informatie over Off-White.

Mode merken: Lijst

Als je gepassioneerd bent door luxemerken zoals Belstaff en meer wilt weten over merken, bekijk dan hier onze geweldige gids met ’s werelds topmodemerken.

Belstaff is een modemerk dat begint met B. Meer modemerken die met een B beginnen, vindt u hier: