Winkelen in Düsseldorf: Winkelen op de Kö, Medienhafen, Boetieks & Tweedehands

Düsseldorf – Laten we eerlijk zijn, buiten de mode wordt Düsseldorf vaak over het hoofd gezien ten gunste van Keulen. Maar als het om mode gaat, is Düsseldorf onverslaanbaar – Hugo Boss, C&A, P&C om er maar een paar te noemen. De elegante, stedelijk-moderne stad ligt aan de oostelijke oever van de Rijn. De Duitse reclame- en mode-industrie heeft zich hier altijd thuis gevoeld en heeft van de kleine metropool een belangrijk en internationaal erkend economisch en financieel centrum gemaakt.

Düsseldorf Arcaden naar de Königsallee: De stad

Eén ding is duidelijk: Düsseldorf, met zijn banden met de mode- en reclame-industrie, zijn vele musea, zijn bloeiende designerscene en dank zij zijn architectuur van wereldklasse, zal altijd een magneet blijven voor bezoekers uit de hele wereld. Vroeger was dit het dorp aan de rivier de Düssel, een zijrivier van de Rijn. Op een gegeven moment fuseerden de namen en werd het kleine vissersdorpje de huidige modemetropool Düsseldorf. Natuurlijk speelt niet alleen mode hier een centrale rol, ook de hedendaagse kunst- en cultuurscène is hier thuis en een integraal onderdeel van de stad.

De mediahaven

De Medienhafen van Düsseldorf, vroeger meer een woestenij van scheepvaartindustrie, heeft de laatste jaren een verbazingwekkende ontwikkeling doorgemaakt. De voormalige handelshaven lag bezaaid met verlaten hallen, afbrokkelende gevels en gesloten fabrieken. Vandaag is het een moderne haven en de media-industrie heeft er haar thuis gevonden. Ook de avant-garde gebouwen van Frank Gehry zijn indrukwekkend. Naast elkaar doen de gebouwen in de wijk “Neuer Zollhof” denken aan een oud industriegebied.

Van de mediahaven naar de Düsseldorfse galeries

Düsseldorfers zijn altijd al modebewust geweest. Maar Düsseldorf staat niet alleen bekend om zijn kunsttentoonstellingen van wereldklasse, het is ook de thuishaven van een van de belangrijkste collecties 20e-eeuwse kunst. De schatten van de “Nordrhein-Westfalen Kunstsammlung” zijn ondergebracht in de K20 en K21. Beide kunstmusea liggen slechts iets meer dan een kilometer van elkaar. Naast werken van Warhol en Picasso is hier de echte who’s who van de moderne kunstwereld te vinden. De pendelbus brengt u dan gratis naar het desbetreffende zustermuseum.

Modellen, VIP’s en mode: de trends

Als we aan Düsseldorf denken, komen we onvermijdelijk altijd uit bij één punt: de Königsallee met al zijn etalages en modeboetieks. Alleen al daar komen is echt super leuk. Langs de Rheinuferpromenade, een voetgangerszone langs de Rijn, direct voorbij de Medienhafen.

Königsallee: luxe boetieks en ‘gezien worden’

De “Kö”, zoals de Düsseldorfers het zelf noemen, is een één kilometer lange luxe winkelstraat midden in de stad. Dankzij zijn ligging in het hart van de stad is het snel bereikbaar vanaf het centraal station en met alle vormen van openbaar vervoer. Op de Königsallee kunt u wandelen en ideeën opdoen. Maar als je iets wilt kopen, moet je het nodige kleingeld bij je hebben. Niet voor niets wordt de “Kö” beschouwd als een van de luxe winkelkilometers in Duitsland. Maar we weten ook dat mode niet kan overleven zonder geld. Daarom blijft de welgestelde stad aan de Rijn een bolwerk voor dure mode in Duitsland.

Modeshows en modebeurzen

Natuurlijk biedt Düsseldorf altijd bijzondere hoogtepunten met de verschillende modeshows en modebeurzen. Een van de belangrijkste is de CPD Messe Düsseldorf. Het wordt beschouwd als een internationaal platform voor de mode-industrie en wordt al sinds de jaren tachtig hier in de stad gehouden. De CPD is een must voor iedereen die in de mode-industrie werkt. Impulsen komen van de verschillende creatieve plekken in de stad: ontwerpers, modescholen of reclame- en mediabureaus. Eén keer per jaar kunt u over de schouders van modeontwerpers meekijken en hen aan het werk zien tijdens de jaarlijkse Tour d’Atelier.

Oude stad: boetieks, tweedehandswinkels, designerlabels

We gaan verder naar de oude stad. De Altstadt is het adres voor nieuwe modetrends, shopaholics en bezoekers. Het winkelgebied ligt aan het noordelijke einde van de Königsallee. Kleine boetiekjes, tweedehandswinkels, designerlabels en natuurlijk alle grote kledingketens. Warenhuizen, kledingzaken en vele, vele schoenenwinkels zijn onderweg te vinden, direct in de Schadowstraße of de Schadow Arkaden. En voor alle nachtbrakers, u kunt vanaf hier direct verder gaan! Want er is één ding in het bijzonder dat geweldig is om te feesten in Düsseldorf: Het noordelijke einde van de straat, direct naar de oude stad. Dit is Duitslands grootste bar mijl: Meer dan 250 bars, restaurants, cafés en clubs staan hier op een rij. Gevestigde Düsseldorfers en winkelgeobsedeerde toeristen ontmoeten elkaar hier. Het is zelfs internationaal bekend als de “langste bar in het nat”.

Goede hotels: tips voor Düsseldorf

Na een lange nacht feesten tussen modellenbureaus en modedesign, kunt u direct aan de Königsallee een perfect onderkomen vinden. Op het Breidenbacher-Hof, bijvoorbeeld. Voor een beetje meer groen is het Melia Hotel in Düsseldorf perfect; direct daarachter ligt een van Duitslands oudste parken met meren, kunstsculpturen en groene weiden.