Intermittent fasting: Intermittent Fasting – De afslankstrategie voor drukbezette mensen

Intermittent fasting – Een nieuwe trend is populair aan het worden op het internet. In dit artikel zal CM je vertellen wat deze nieuwe trend inhoudt en wat hem precies populair maakt. De voordelen, zoals een verhoogde vetverbranding en een verbeterd cholesterolgehalte, maar ook de nadelen, zoals hoofdpijn en vermoeidheid, zullen in dit artikel worden toegelicht. Over de kritiek op en de kansen van het vastenconcept kunt u lezen in ons artikel.

Wat is intermitterend vasten?

“Intermitterend” betekent “onderbroken”. Zoals de naam al zegt, is intermittent fasting een dieet waarbij eten en vasten worden afgewisseld. Het is meer een voedingsschema dan een dieet, omdat het niet voorschrijft wat te eten, maar wanneer. Intermittent fasting wordt steeds populairder en is vooral populair bij sporters en om af te vallen. Intermittent fasting is, in tegenstelling tot therapeutisch vasten, een vorm van permanent dieet. Een van de redenen voor de populariteit van deze vorm van vasten is dat Intermittent Fasting flexibel en eenvoudig te plannen is. In tegenstelling tot het DASH dieet …

Procedure van het intermitterend vasten

Er zijn verschillende methoden van intervalvasten. Hier volgt een eenvoudige samenvatting van de meest populaire benaderingen:

16:8 Methode

16:8 Methode: Bij deze aanpak mag je 8 uur lang eten wat je wilt. U moet zich echter gedurende de volgende 16 uur onthouden van maaltijden. De vastenfase tijdens de slaap wordt dus met enkele uren verlengd. Zo kan bijvoorbeeld het ontbijt worden overgeslagen en tussen 12.00 en 20.00 uur worden gegeten.

5:2 Methode

5:2-methode: op twee dagen per week worden 500 tot 600 calorieën verbruikt. De andere dagen kun je eten wat je wilt.

Eat-Stop-Eat

Eet-Stop-Eet: Vasten- en eetdagen wisselen elkaar af. Gedurende 24 uur onthoudt u zich van voedsel en de volgende 24 uur mag u eten wat u wilt.

Tips & ervaringen voor u

Intermittent fasting is risicoloos voor gezonde mensen. Ervaringen spreken vaak van een verhoogde weerstand en meer energie.

Ervaringen en tips over intervalracen vindt u hier:

https://www.youtube.com/watch?v=RAt-Hk8FBqU

Voordelen: Vetverbranding en cholesterolgehalte

Intermittent fasting heeft veel voordelen. Naast het voordeel van afvallen zijn er nog tal van andere aspecten die in het voordeel spreken van intermittent fasting.

Deze voordelen omvatten:

  • Verhoogde vetverbranding
  • Geremde ontstekingsprocessen
  • Verbeterd cholesterolgehalte
  • Vermindering van leeftijdsgebonden risicofactoren

Nadelen: Vermoeidheid en hoofdpijn

Sommige negatieve bijwerkingen worden merkbaar tijdens de overschakeling, maar verdwijnen snel. De bijwerkingen omvatten:

  • Verhoogde vermoeidheid
  • Duizeligheid en hoofdpijn
  • Trek in eten en slechte stemmingen
  • Mensen met eetstoornissen en zwangere vrouwen moeten hun arts raadplegen over intervalvasten.

De voordelen van intermittent fasting zijn talrijk en bereiken elk deel van het lichaam: de vetverbranding wordt verhoogd, ontstekingsprocessen worden geremd, het cholesterolgehalte in het bloed verbetert en in de hersenen worden meer nieuwe zenuwcellen aangemaakt. Leeftijdsgebonden risicofactoren worden verminderd, men valt gemakkelijker af en men gaat er ook van uit dat dit soort voedingsgewoonten een levensverlengend effect heeft.

Bijwerkingen tijdens de overgang?

Er kunnen echter bijwerkingen optreden, vooral in het begin, wanneer het lichaam aan de verandering werkt, maar deze verdwijnen meestal snel:

Een verhoogde vermoeidheid kan ’s avonds optreden, maar wordt vaak als zeer positief ervaren. Duizeligheid en hoofdpijn kunnen worden ervaren, vooral in het begin. Wij adviseren u voldoende te drinken om dit te voorkomen. De eerste dagen kunnen zich hunkeringen en slechte stemmingen voordoen, maar deze verdwijnen snel zodra het lichaam aan het nieuwe dieet gewend is geraakt.
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en mensen die aan een eetstoornis lijden, moeten geen prioriteit geven aan Intermittent Fasting als dieet. In geval van een chronische ziekte moet eerst een vertrouwde arts worden geraadpleegd.

Leer in deze video de grootste en meest gemaakte fouten bij intermittent fasting en hoe je deze het beste kunt vermijden.

Kritiek op het vasten-concept

Hoewel het meest populaire vasten van 16:8 uur het beste past in de dagelijkse routine van de meeste mensen, is het volgens sommige deskundigen niet het optimale tijdsbestek. Zij waarschuwen ook voor overeten tijdens het eetmoment. Volgens hen is 16 uur echter nog steeds niet lang genoeg voor optimale resultaten. Een 20-uurs venster is dichter bij ketose. Het gewichtsverlies is niet te wijten aan een insulinemetabolisme, maar aan het feit dat het overtollige voedsel wordt weggelaten.

Vragen en antwoorden over intermitterend vasten

Zoals bij alle diëten, roept ook deze vorm van voeding veel vragen op. De antwoorden op de meest gestelde vragen over intermittent fasting vind je hier.

Wat betekent intermitterend vasten?

Intermittent fasting betekent letterlijk “onderbroken” vasten. Bij deze vorm van vasten gaat het er niet om zo lang mogelijk niet te eten, maar heeft het een meer intermitterend karakter. Zo is er bijvoorbeeld het 16-uurs vasten. Na 16 uur mogen de mensen weer eten. Het vasten duurt dus geen dagen of zelfs weken, maar slechts een periode van uren, die kan worden afgestemd op het individuele dagritme.

Wat is 16 uur vasten?

16-uurs vasten is een vorm van intermitterend vasten waarbij gedurende 16 uur niets mag worden gegeten. Tijdens deze 16 uur mag alleen water en ongezoete thee worden gedronken. De overige 8 uur van de dag kun je eten wat je wilt. U kunt de 16 uur natuurlijk ook zo plannen dat u in die periode toch slaapt. Je kunt bijvoorbeeld je ontbijt overslaan en ’s middags eten waar je zin in hebt.

Hoe goed is vasten?

Vasten wordt door veel artsen aanbevolen, omdat het de spijsvertering belast en tijd geeft om te herstellen. Bovendien is aangetoond dat intermitterend vasten het bloedbeeld aanzienlijk verbetert, en vasten heeft ook andere voordelen.