Fila: merk, mode, ontwerpers en beroemdheden, sportief door de wereld

Fila – Fila is een in Italië opgericht modemerk met de nadruk op sportartikelen, dat nu wordt beheerd door een Zuid-Koreaanse onderneming. Het bedrijf is gespecialiseerd in schoenen, kleding en accessoires voor diverse sporten. De producten zijn zeer populair bij sporters en dagelijks gebruik over de hele wereld. Ontdek alles over het merk in dit artikel.

Fila: het merk

In 1911 richtten de Italiaanse broers Ettore en Giansevero Fila het gelijknamige merk op. In het begin ontwikkelden zij vooral kleding voor mensen die in de Italiaanse Alpen woonden, voornamelijk ondergoed. Met de nieuwe directeur Enrico Frachey in 1974 begon de omschakeling naar de productie van sportkleding. Het merk werd beroemd door atleten als tennisser Boris Becker.

In de volgende video komt u meer te weten over de geschiedenis van Fila.

Logo: De blauwrode “F

Er zijn verschillende versies van het Fila logo. De eerste is de “F-Box”. De F staat in een donkerblauw vierkant. Zelfs toen bestond het uit twee delen. Bovenaan staat een horizontale rode lijn met afgeronde hoeken. Onderaan is een korte blauwe gebogen streep in een rechte hoek. Door het blauw konden de ontwerpers spelen met contrasten.

Het huidige logo werd eind jaren tachtig ingevoerd. Het kader rond de “F” werd verwijderd en de andere letters van de naam werden in dezelfde stijl toegevoegd.

Ontwerper Michael Staib: loyaliteit boven trends

Sinds 2020 is Michael Staib, die al actief was bij Adidas, Joop en Esprit, ontwerper bij Fila. Hij streeft naar een nieuwe richting voor Fila Europe, ook al hebben ze de laatste jaren veel succes gehad met het volgen van de trends. Zijn motto om ook in de toekomst succesvol te zijn is: “vinden, focussen en differentiëren”. Hij gelooft dat je niet iedereen moet willen behagen, maar een emotioneel sterk en overtuigend merkimago moet opbouwen naar de buitenwereld. Dit is mogelijk door de wortels van Fila te gebruiken, wat ook betekent trouw te blijven aan het merk.

In de nieuwe collectie is geprobeerd deze gedachtengang te verwerken. Het resultaat is drie sterke gebieden: sport, straat en archief. Elk onderdeel heeft zijn eigen sterke en unieke kleurenschema en looks die over de hele linie gecombineerd kunnen worden. Het idee hierachter is dat alle stijlen met elkaar gecombineerd kunnen worden en zo een grote speelsheid creëren.

Met de 110e verjaardag is het archief ook een constante inspiratiebron voor de nieuwe collecties. Daarom werken ze altijd graag samen met hun museum in Biella. Daarom staat een bezoek aan het museum hoog op het to-do lijstje van Michael Staib.

Hier kunt u het Fila Museum in Biella van buitenaf bekijken en zelf een beetje rondlopen in de zaal.

In deze video vertellen andere vooraanstaande mensen van Fila over het merk.

Samenwerkingen: Beroemdheden en modemerken

Of het nu een samenwerking is tussen modemerk en modemerk of met modellen en muzikanten. Dat vind je bij Fila.

Collectie met Phillip Lim

Het Amerikaanse modelabel Phillip Lim, dat al veel succes heeft gehad, werkt samen met Fila.

Leni Klum sportief onderweg

Nu zou je haar moeten kennen: Leni Klum. Samen met haar en Deichmann creëerde Fila een nieuwe collectie, die te zien is in deze commercial.

BTS “Now On” Collectie

Fila werkte ook samen met de wereldberoemde K-pop band BTS. De outfits zijn te zien in deze video.

Shows en reclame

Ook fabrikanten van sportartikelen kunnen niet ontbreken op modeshows, waaronder Fila, hoewel het merk nu meer is dan dat. Hier zijn enkele modeshows en commercials van Fila.

Modeshow van de zomercollectie

Hier is de lente/zomer collectie 2020.

Winter modeshow in Milaan

De wintercollectie 2021 / 2022, gepresenteerd in Milaan, is hier verkrijgbaar.

Fila reclame: Alles voor sport

Wat voor sport je ook nodig hebt, bij Fila vind je zeker wat je zoekt. Dit wordt duidelijk gemaakt in deze commercial.

Meer video’s van Fila:

  • Fila video’s

De meest gestelde vragen

Van wie is Fila?

In 2007 kocht GLBH Holdings van Sport Brands International (SBI) een meerderheidsbelang in Fila Luxembourg, de eigenaar van de Fila-merkrechten.

Waar komt de naam Fila vandaan?

Zowel de naam als het merk zelf zijn afkomstig uit Italië.

Is Fila hip?

Fila is weer hip. Vanuit het oogpunt van het merk is de comeback geweldig, want enkele jaren geleden was het merk nog te vinden in goedkope warenhuizen en discounters – ver weg van de glitterende lifestylewereld. De stijlen die meer dan 20 jaar geleden punten scoorden met een vleugje vintage zijn vandaag cooler dan ooit: Fila is een van de hotste merken en doet de harten van fashionista’s en echte modeliefhebbers met een drang naar sportkleding wereldwijd sneller kloppen.

Hoe lang bestaat het merk Fila al?

Het FILA-verhaal begon in 1911 in een klein Italiaans stadje aan de voet van de Alpen.