Modellenjacht in het buitenland – René Vowerk als herenmodel in Istanbul

Modellenwerk in het buitenland deel #1 – Rene Vorwerk was 45 dagen in Instanbul! Met een model-flat-share en alles wat daarbij hoort, was het een echte belevenis: “Je ontmoet modellen uit alle landen! Rene stond voor de camera voor o.a. JACK & JONES, Lescon, Under Armour en Nike. Ga je naar het buitenland als model? Een constant onderwerp voor veel modellen, zowel nieuwkomers als professionals. Een verblijf in het buitenland vergt veel planning, maar u zult beloond worden met tal van ervaringen en avonturen – waar ter wereld u ook bent.

Veel jonge modellen vragen zich af of zij zich wel alleen kunnen redden in het buitenland, wat zij precies kunnen verwachten en welk land of welke stad de juiste keuze is. René van CM Models was net op reis als model in Istanbul. Ik sprak met hem over zijn verblijf in het buitenland in de Turkse metropool. In de Model Blog vindt u meer boeiende verslagen van onze modellen, bv. uit New York & Miami, Athene en Kaapstad.

René zegt dat Istanbul een echte belevenis is: “Je ontmoet modellen uit alle landen”.

CM: René, wat trok je aan in Istanbul?

Over het algemeen wilde ik naar het buitenland om model te worden en aangezien het agentschap van mijn moeder in Duitsland modellen zocht voor Istanbul, heb ik meteen gesolliciteerd! Aangezien ik al eens eerder in Istanbul op vakantie was geweest, wist ik dat de stad supermooi was – ik hoefde er niet lang over na te denken!

CM: Hoe heb je je voorbereid op de “grote reis”?

Ik bereidde me voor door een of twee dagen extra te trainen in de sportschool, zodat ik fysiek op de top van mijn kunnen zou zijn – als model is dit heel belangrijk voor me om concurrerend te zijn en te blijven!

CM: Uw verblijf was niet alleen een “groot avontuur”, maar vooral van professionele aard, wat was uw algemene ervaring als model in deze stad?

Nieuwe ervaringen voor mij waren zeker de opdrachten voor de videoclips en de internetcommercial! Acteren was nog helemaal nieuw voor me, maar het was ontzettend leuk omdat ik altijd superleuke teams had! Een andere goede ervaring was dat ik elke dag modellen uit andere landen ontmoette, met ze praatte, meningen en ervaringen uitwisselde en echt goede contacten en vriendschappen sloot. Elke dag bij gelijkgestemden zijn voelt geweldig, er valt altijd veel te lachen en het verveelt nooit!

model-maennermodel-rene-ausland-job-modeln-eu-istanbul-trends-reisen-blogger-blog-interview-(13)

Jack&Jones, Lescon, Under Armour en Nike: Model René over zijn succes in Istanbul

CM: Welke modeltypes hebben een bijzonder goede kans om in Istanbul succesvol te zijn?

Mijn ervaring daar is dat Midden-Europese blonde modeltypes zeer grote kansen hebben in Istanbul! Ik had er veel succes en kreeg elke week drie tot vier banen!

Wat voor soort banen kon je krijgen? Hoe hebben ze het gedaan?

In het begin waren het een paar webshop baantjes. Na de eerste twee weken kwamen de eerste castingklussen, zoals muziekvideo’s of catalogusklussen voor Turkse bedrijven. Na vier weken kon ik webwinkels toevoegen voor bekende sportmerken als ‘Nike’ en ‘Under Armour’. Hoe langer ik daar was, hoe beter de banen werden. Tegen het einde zat ik in de top 2 selectie voor de nieuwe ‘Turkish Airlines’ commercial en deed ik een campagneklus voor LTB jeans – de winkelposters zijn ook in Duitsland uitgegeven, waar ik erg trots op ben! In het algemeen moet ik zeggen dat ik altijd super aardige mensen en teams om me heen had. Niet iedereen kon altijd Engels spreken, maar je kon toch met handen en voeten communiceren!

CM: Hoe was je dagelijkse routine in Istanbul? Wat was er moeilijk aan het dagelijks leven? Wat was prettig?

Op de dagen dat je een klus had, werd je tussen 7 uur en 9 uur opgehaald door onze chauffeur en naar de klant gereden. Meestal waren de klussen tussen 16.00 en 19.00 uur klaar. Soms waren er na het werk nog gietstukken of hulpstukken. Als je daarna nog niet te laat thuis was, kon je altijd nog naar de sportschool gaan. Natuurlijk waren er ook volledig vrije dagen waarop we gingen winkelen in de stad of wat sightseeing deden! Het was moeilijk om je na een lange klus (vaak 10 uur) te concentreren op het gieten en om naar de klanten te glimlachen, maar dat hoort er absoluut bij! Stresserend waren de lange wachttijden bij castings – als je drie uur en langer moet wachten in een zaal met 60 modellen en iedereen zichzelf op de een of andere manier bezig probeert te houden. Wat leuk was, was dat je weer nieuwe contacten kon leggen!

Hoe woonde je daar?

Ik woonde in het begin in onze Malemodel flat met drie modellen. Uiteindelijk waren we maar met z’n tweeën. Onze flat was functioneel klein, maar de locatie was super goed, we konden alles bereiken in minder dan 10 minuten te voet!

model-maennermodel-rene-ausland-job-modeln-eu-istanbul-trends-reisen-blogger-blog-interview-(7)

Modelappartement, sportschool en stad: Istanbul heeft veel te bieden

CM: Wat heb je gedaan en beleefd naast castings en jobs in de stad?

Na de modelbouwdag gingen we vaak naar het enorme winkelcentrum in Sisli, dat een van de grootste van Europa is. Het was 10 minuten lopen vanaf onze flat. Er was werkelijk alles te koop wat je maar kon bedenken! Er was een groot casino met twee achtbanen binnen, dat was adembenemend! Op een dag namen we de veerboot naar de Aziatische kant van Istanbul en snuffelden door de straten en winkels daar! We liepen veel en namen de metro.

CM: Wat zijn je persoonlijke hoogtepunten van Istanbul? (Ook speciaal voor modellen)

Een van mijn hoogtepunten is Istanbul zelf! Het is een ongelooflijk mooie stad, zowel in de sneeuw als onder een blauwe hemel! In een café zitten met vrienden, Turkse thee drinken en genieten van het beste uitzicht op de Bosporus en de overkant is een supergoed gevoel! Het is heel interessant voor modellen omdat het een heel ander dagelijks leven is dan wat ik in Duitsland gewend ben, omdat je direct met andere modellen leeft en altijd iemand om je heen hebt!

CM: Wat kun je andere modellen aanraden voor een verblijf in Istanbul?

Het is zeker aan te raden om na een lange en zware dag niet op de bank te gaan liggen, maar erop uit te trekken en iets van deze prachtige stad te zien! In het algemeen geldt natuurlijk: wees heel beleefd bij castings en banen – als iedereen blij is en in een goede bui, is het nog leuker!

CM: Wat vond je er zo leuk aan om model te zijn in Istanbul? Wat was niet zo geweldig?

Wat me niet zo beviel was het loon voor de banen, dat veel lager is dan in Duitsland! Aan de andere kant moet je zeggen dat je veel meer klussen per week hebt en dat het uiteindelijk loont! Ik hield van de teamgeest en de mensen van mijn agentschap, we waren als een familie onder elkaar. Het was hetzelfde met de banen – altijd zeer beleefde en aardige mensen.

model-maennermodel-rene-ausland-job-modeln-eu-istanbul-trends-reisen-blogger-blog-interview-(9) model-maennermodel-rene-ausland-job-modeln-eu-istanbul-trends-reisen-blogger-blog-interview-(2) model-maennermodel-rene-ausland-job-modeln-eu-istanbul-trends-reisen-blogger-blog-interview-(11) model-maennermodel-rene-ausland-job-modeln-eu-istanbul-trends-reisen-blogger-blog-interview-(3)

René raadt aan: een extra tube Face-Cleaner & Cream!

CM: Welke problemen en complicaties kunnen Duitse modellen in Istanbul tegenkomen?

Turks eten kan problemen veroorzaken bij sommige modellen. Als je er niet van houdt en op het werk niets uit de kantine eet, moet je altijd voor jezelf zorgen en iets van thuis meenemen. Het water uit de leidingen is niet zo schoon als we in Duitsland gewend zijn en dus hadden sommige modellen problemen met hun huid – een extra tube crème of reinigingsmiddel van thuis is geen slecht idee!

CM: Wat heb je van je verblijf als model in Istanbul meegekregen voor je toekomst?

Ik heb veel vrienden gemaakt en contacten gelegd met fotografen en merken van over de hele wereld! Je wordt weer een beetje met beide benen op de grond gezet en beseft hoe goed je het in Duitsland als model hebt, wat de werktijden betreft! Over het algemeen was het een geweldige ervaring en ik zou nooit van gedachten veranderen. Ik zal er dit jaar zeker weer gaan werken!

CM: Waarop moeten modellen die naar Istanbul willen komen, zich voorbereiden? Waar moeten ze speciaal op letten?

Je kunt je niet echt voorbereiden, zoals ik al zei, fysieke fitheid is belangrijk – net als overal elders, zelfs als je voor een carrière als model hebt gekozen! Neem voldoende crèmes en schoonmaakmiddelen mee die u altijd gebruikt en wees voorbereid op een zware dagelijkse routine! Istanbul is een stad met 23 miljoen inwoners, dus je kunt er 12 op een dag laten gieten, met reistijden tot een uur! In sommige gebieden mag je ’s avonds je flat niet verlaten omdat het gevaarlijk kan zijn! Zoals in elke grote stad, zijn er armere buurten die je zeker moet vermijden! We hebben echt alles goed gedaan met de locatie van onze flat in Sishane!

model-maennermodel-rene-ausland-job-modeln-eu-istanbul-trends-reisen-blogger-blog-interview-(12)

Respect telt in Istanbul

CM: Culturele verschillen: zijn er dingen die je als “buitenlander” in Istanbul en in Turkije in het algemeen moet opmerken? Zijn er bepaalde “regels” en “gebruiken” die iedereen moet respecteren? Wat is er anders aan het leven daar dan in Duitsland?

In Turkije behandelt men oudere mensen altijd met respect, komt men op voor oudere mensen in de metro en laat men hen gaan zitten. Sommige Duitsers zouden hier iets van moeten leren! Typische gewoonte is dat mensen hun bord afvegen met brood om te laten zien dat ze vol zijn! Op mijn eerste dagen was ik verbaasd dat de mensen me altijd een tweede keer wilden helpen, totdat iemand het me uitlegde!

CM: Zou je Istanbul aanbevelen als een plek voor modellen uit Duitsland om te werken? Waarom ja, waarom nee?

Ik zou Istanbul zeker aanraden aan Duitse modellen, want we kunnen er echt veel jobs oppikken en er is veel vraag naar! Je doet veel ervaring op voor je werk en krijgt zeer goede foto’s van topfotografen om je eigen portfolio uit te breiden! Voor mij is er geen reden om niet naar Istanbul te gaan om te werken!

CM: René, hartelijk dank voor het interview!

Wil je meer lezen? In de Model Blog vindt u meer boeiende getuigenissen van onze modellen, onder meer in New York & Miami, Athene en Kaapstad.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie