Undercover: Merk, Designer & Streetwear – Van Sneakers tot Punk Designs

Undercover – Net als Raf Simons en Vivienne Westwood werd Jun Takahashi beïnvloed door de punkbeweging van de jaren 70 en 80. In de smeltkroes van streetwear ontlenen bepaalde ontwerpers en labels vaak aan bepaalde subculturen. Shawn Stussy, bijvoorbeeld, vindt zijn oorsprong in de surfcultuur van de westkust. Supreme’s wortels liggen in het skateboarden. BAPE bracht Japanse komische esthetiek en een voorliefde voor hip-hop met zich mee. Maar als het op punkrock aankomt, moet je je wenden tot Jun Takahashi en zijn label Undercover. Lees verder om meer te weten te komen over de geschiedenis van het merk en zijn beste samenwerkingen. Als u meer wilt weten over andere modemerken, bekijk dan onze gids over modemerken.

Het verhaal van Undercover: van punk tot mainstream

Het is geen verrassing dat Takahashi begon als zanger van de punk tribute band Tokyo Sex Pistols. Zijn vormende invloed was Vivienne Westwood, die samen met Malcolm McLaren de look van de Sex Pistols in de jaren 70 bepaalde. Nadat hij eind jaren 80 een show van Comme des Garcons had gezien, besloot Takahashi zelf de mode-industrie in te gaan en richtte hij in 1990 Undercover op. Sk8thing, die later ook ontwierp voor BAPE, Billionaire Boys Club en Cav Empt, ontwierp graphics voor Undercover’s lente/zomer 2001 collectie en verschillende andere door de jaren heen, met de meeste van de ontwerpen van Takahashi zelf.

Ontwerper Jun Takahashi op Fashion Week 2019:

Takahashi’s eerste winkel

Takahashi had een plaats nodig om zijn kleren te verkopen, dus opende hij in 1993 “NOWHERE” in de wijk Harajuku in Tokio, samen met Nigo van BAPE. In de loop der jaren werd Nowhere een belangrijke basis in het centrum van de Japanse Ura-Harajuku (Backstreet of verborgen Harajuku) streetwear-scene.

De winkel verkocht Amerikaanse memorabilia en vintage kleding, alsmede artikelen die door de oprichters en hun vrienden waren gemaakt. Bijzonder opmerkelijk was Takahashi’s samenwerking met Hiroshi Fujiwara van Fragment Design, Anarchy Forever Forever Anarchy, die sterk beïnvloed was door punkontwerpers als Malcolm McLaren en Vivienne Westwood en hun Londense winkel Seditionaries.

Internationaal succes en Comme des Garcons

In 1994 presenteerde Takahashi zijn eerste runway show voor vrouwen, die de aandacht trok van Comme des Garcons oprichter Rei Kawakubo. Zij kocht een MA-1 bomberjack uit de collectie en een vriendschap tussen de twee was geboren. Kawakubo werd een belangrijke supporter van Undercover en overtuigde Takahashi er uiteindelijk van om zijn werk buiten Tokyo te presenteren. Undercover debuteerde in Parijs in 2002, waarbij Kawakubo haar connecties gebruikte om belangstelling voor het label te wekken.

Sinds zijn debuut in Europa heeft Undercover een geleidelijke groei doorgemaakt in Noord-Amerika en Europa. De hoge kosten van de invoer van goederen uit Japan betekende dat Undercover zelden kon worden verkocht tegen de meer betaalbare prijzen die Takahashi in zijn thuisland kon bereiken. Het merk vond zijn plaats in luxe boetieks en bleef een relatief goed bewaard geheim op de westerse markten.

Een look uit de Undercover damescollectie:

Inspiratie en motivatie

Het motto van Undercover is “We maken lawaai, geen kleren”. Als een erfgenaam van Malcolm McLaren en Vivienne Westwood brengt Takahashi de subversie en ontwrichting van punkrock over op mode. Met zijn mix van bondage, goth, barok en groteske esthetiek belichaamt hij de geest van rebellie in de mode.

Muziek speelde een grote rol in Ura-Harajuku, of het nu ging om Nigo’s obsessie voor hiphop, Fujiwara’s verleden als DJ of Takahiro Miyashita’s liefde voor rockmuziek van Number (N)ine en Takahiromiyashita’s TheSoloist. De punk roots van Uundercover hebben ertoe geleid dat het merk directe inspiratie put uit veel van Takahashi’s favoriete artiesten. De collecties van het merk verwijzen naar artiesten als Patti Smith, Joy Division, The Jesus & Mary Chain, Talking Heads, Television, David Bowie, Temples en zelfs jazzpianist Bill Evans op verschillende momenten.

Rapper Playboi Carti in de beroemde Undercover Denim Jeans:

Samenwerkingen: Supreme, Nike & Bape

In Ura-Harajuku in de vroege jaren ’90, bloeiden de modesamenwerkingen. Takahashi werkte vanaf het begin met vrijwel alle grote namen in de Japanse mode en streetwear, waaronder Fragment Design, Visvim, Neighborhood, Wtaps, BAPE, Wacko Maria, Bounty Hunter, Mad Hectic en nog veel meer. Takahashi was ook een van de eersten die samenwerkte met twee straatartiesten die niet meer weg te denken zijn uit de streetwear en de mode: Futura en KAWS.

Supreme x Undercover lente/zomer 2015

Toen deze twee streetwear zwaargewichten begin 2015 eindelijk samenwerkten, stelde het eindresultaat niet teleur. Onder de kenmerkende Undercover slogan “ANARCHY IS THE KEY”, combineerde de collectie de kenmerkende esthetiek van de twee merken in shirts, hoodies, broeken en accessoires. Bekende Undercover-trofeeën zoals het gebruik van klassieke kunstwerken, punkstijlen zoals bondagebroeken en een met het hoofd vastgeschroefde Grace-versie van de teddybeerafbeelding van het merk waren aanwezig, waarbij de laatste zelfs werd omgetoverd tot een verzamelkussen.

Hier zijn enkele stukken uit de Undercover x Supreme collectie:

NikeLab x Undercover

Ontwerper Jun Takahashi is een groot liefhebber van het sportmerk Nike. Hij toont zijn liefde telkens weer in zijn langdurige samenwerking met Nike. In 2018 breidden Undercover en Nike hun samenwerking uit toen de sportkledinggigant Takahashi uitnodigde om vier speciale edities van zijn nieuwe React Element 87 sneaker te ontwerpen. Tijdens de Paris Fashion Week FW18 was de schoen te zien aan de voeten van Stranger Things-actrice Sadie Sink, nog voordat Nike zijn eigen kleurstellingen had laten zien. Undercovers interpretatie van het silhouet voerde het React Element 87-ontwerp tot het uiterste, waarbij elke kleur het innovatieve ontwerp van de schoen met opvallende kleuren en merkdetails benadrukte.

De Nike React 87 van Undercover:

Merken zoals Undercover

Hier vind je merken die gelijkenissen vertonen met Undercover.

Raf Simons / Raf Simons Videos

Ontwerper Raf Simons was ook sterk geïnspireerd door de punkcultuur van de jaren 80. Beide merken hebben hun stempel gedrukt op het begin van de jaren 2000 met hun punkgeïnspireerde collecties. Zie meer over Raf Simons in onze berichten.

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood is de schepper van luxe punkmode die velen inspireerde. Lees meer over het merk en zijn invloed in ons artikel over Vivienne Westwood.

Mode merken: Lijst

Ben je enthousiast over Helmut Lang en wil je meer merken leren kennen? Neem dan een kijkje in onze modegids en maak kennis met ’s werelds beste modemerken. Extravagante haute couture. Verfijnde prêt-à-porter. Fijne sportkleding en innovatieve accessoires. s Werelds meest luxueuze modemerken verrukken elk jaar miljoenen mensen en modeliefhebbers met hun exquise collecties. Ze kamperen voor de winkels om de speciale gelimiteerde oplage mee te pikken, staan in de straten van Parijs tijdens de felbegeerde Fashion Week en zitten met grote ogen voor de TV’s om de nieuwste en hipste runway shows te zien. Hier is de ultieme modemerken gids.