Birkenstock: merk, schoenen, samenwerkingen met ontwerpers en de beroemde kurkzool

Birkenstock – Birkenstock is een Duitse schoenenfabrikant die meer dan 200 jaar geleden werd opgericht. Tegenwoordig is het merk internationaal vertegenwoordigd en wereldwijd bekend met de beroemde Birkenstock-sandaal. Het belangrijkste kenmerk van de schoenen is waarschijnlijk de zool en het voetbed, die ontworpen zijn om de drager te ondersteunen. Lees meer over dit unieke ontwerp en ontwikkeling in dit artikel. Het merk heeft ook opmerkelijke samenwerkingen met grote namen in de modewereld.

Birkenstock: Het merk

Birkenstock werd in 1774 in Duitsland opgericht, maar pas vele jaren later ontstond het huidige herkenbare kenmerk van de schoenen. Bijna 150 jaar later vond Konrad Birkenstock het zogenaamde blauwe voetbed uit, dat zich aanpast aan de beweging en de vorm van de drager. Enkele jaren later verbeterde Carl Birkenstock het idee door van de flexibele kurkzool een stevige binnenzool te maken, wat uiteraard een schot in de roos was. Want dit is de tong zoals we die nu kennen. En dus ook de schoen zoals we die kennen en liefhebben.

U ziet dit logo in elke Birkenstockschoen, op de website of in de winkels. Naast de bedrijfsnaam bevat het logo ook de plaats en het jaar van oprichting. Zodat iedereen het merk meteen kent.

Bekend om het unieke voetbed

Het bijzondere aan Birkenstock-schoenen en de reden waarom ze zo bekend zijn, is het voetbed. Het bestaat uit 6 verschillende gebieden: de teengrip, de voetbedrand, de dwarse voetboogondersteuning, de longitudinale voetboogondersteuning, de hielvorm en de hielcup. Al deze onderdelen dienen om de voet zo goed mogelijk te ondersteunen en te beschermen. Niet voor niets worden de schoenen ook wel gezondheidsschoenen genoemd. Voor dit voetbed werkt het merk zoveel mogelijk met natuurlijke grondstoffen, omdat ze vooral oog hebben voor de duurzaamheid van hun product.

Designer Samenwerkingen

De lijst van geweldige ontwerpers met wie Birkenstock heeft samengewerkt wordt steeds langer. In een tijd waarin comfort, duurzaamheid en stijl niet langer de enige dingen zijn die tellen, zijn de designerstukken precies wat we nodig hebben.

Rick Owens: Een nieuwe wereld

De Amerikaanse ontwerper Rick Owens heeft drie klassieke modellen uit het Birkenstock-assortiment opnieuw geïnterpreteerd in vier verschillende materialen. De ontwerpen hebben gemeen dat het voetbed volledig uit leer bestaat, gecombineerd met vilt, suède, volnerfleer of lang bont. Een nieuwe wereld voor de ontwerper, maar wel een die loont.

Jil Sander: traditie en trend

Het merk dat staat voor purisme en minimalistische chic, Jil Sander, heeft samen met Birkenstock een uniseks collectie ontwikkeld. Daarbij hebben ze niet alleen de Birkenstock-klassiekers radicaal herontworpen, maar ook volledig nieuwe ontwikkelingen doorgevoerd.

Dior: Een gunstige combinatie

Nadat de luxegroep LVMH het merk Birkenstock had gekocht, was het bijna te verwachten dat het niet lang zou duren voordat er een samenwerking met een luxemerk zou ontstaan. Beide partijen profiteren er immers altijd van en in dit geval behoren de designermerken zelfs tot één groep. Dus de LVMH groep verwelkomt Birkenstock met een Dior samenwerking. De schoenen van de heren wintercollectie 2022 / 2023 werden in Parijs aan Brand gepresenteerd.

Modeshow en reclame

Iets anders dan de modeshows van grote high fashion merken, zijn er toch ook enkele van Birkenstock. Hier is de zomercollectie 2019.

Er is ook niet zoveel reclame, maar toch kent bijna iedereen het merk. Toch kon een reclamevideo worden gevonden.

Meer video’s van Birkenstock:

  • Birkenstock Video’s

Birkenstock V&A: De laatste vragen

Waar produceert Birkenstock zijn schoenen?

Birkenstock produceert 27 miljoen paar schoenen per jaar, waarvan ongeveer 90% in Duitsland.

Wie zit er achter Birkenstock?

In februari 2021 werd de meerderheid van het kapitaal van Birkenstock uit familiebezit verkocht aan de Amerikaans-Franse investeringsmaatschappij L Catterton, die onder meer wordt gesteund door het Franse luxegoederenconcern LVMH en zijn eigenaar Bernard Arnault.

Zijn Birkenstocks nog steeds modern in 2022?

Comfort en luxe in één sandaal: Birkenstock zet met de collectie “1774” een schoenentrend voor 2022 en een nieuwe standaard voor het voorjaar.

Hoe lang kun je Birkenstocks dragen?

Birkenstocks gaan een leven lang mee als ze goed onderhouden worden. Of het nu gaat om Birkenstock Gizeh of Birkenstock teenscheiders, Birkenstock dames-, heren- en kinderschoenen hebben door de hoogwaardige materialen en eersteklas afwerking weinig onderhoud nodig.

Wat is er speciaal aan Birkenstock schoenen?

De kurk-latex bedding is het hart van alle Birkenstock schoenen. De dempende en zeer flexibele kurk-latex kern ondersteunt en ontlast de voet. De natuurlijke materialen hebben een warmte- en koude-isolerende werking en zorgen voor een goed voetklimaat.

Waarom zijn Birkenstocks zo populair?

Niet alleen de gezondheidsfactor is goed voor het geweten, maar ook de Birkenstock-filosofie: de productie heeft altijd uitsluitend in Duitsland plaatsgevonden, onder eerlijke omstandigheden, voor een eerlijk loon. Elke sandaal wordt met de hand in elkaar genaaid – echt “Made in Germany”. Een kwaliteitskenmerk dat werkt.

Zijn Birkenstocks echt comfortabel?

Ze zijn ongelooflijk comfortabel. Het voorgevormde voetbed maakt het lopen in Birkenstock schoenen zeer comfortabel.

Hoe duurzaam is Birkenstock?

De producten zijn duurzaam door hun lange levensduur. Zij gebruiken een hoog percentage natuurlijke grondstoffen uit duurzame bronnen: Kurk, natuurlatex, jute, leer, wolvilt, koper en messing behoren tot hun belangrijkste grondstoffen.