LVMH koopt Birkenstock: klassieke schoen wordt luxemerk

De modewereld werd onlangs opgeschrikt door een verrassend nieuwtje: Birkenstock, het aloude Duitse bedrijf dat bekend staat om zijn comfortabele en tijdloze schoenen, heeft een beursgang aangevraagd, slechts twee jaar nadat het werd overgenomen door de participatiemaatschappij L Catterton, gesteund door Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH). Deze onverwachte stap heeft de zakenwereld in een roes van opwinding en speculatie gebracht en intrigerende vragen opgeroepen over de toekomst van deze gerenommeerde schoenenfabrikant.

De geschiedenis van Birkenstock: een succes met een lange geschiedenis

LVMH is eigenaar van luxemerken zoals Louis Vuitton, Dior, Givenchy en Fendi.

Dit is Birkenstock: 5 feiten

Birkenstock is een traditioneel merk met een geschiedenis die teruggaat tot 1774. Het heeft een reputatie opgebouwd van superieur comfort en kwaliteit. Ongeveer tien jaar geleden onderging het bedrijf echter een belangrijke verandering toen de erfgenamen van de familie het roer overnamen. In 2021 verwierf L Catterton een meerderheidsbelang in Birkenstock voor $ 4,3 miljard en deze stap legde de basis voor een nieuw tijdperk in de geschiedenis van het bedrijf.

Birkenstock staat voor:

 1. Comfortabele schoenen: Birkenstock staat bekend om zijn uiterst comfortabele en ergonomisch gevormde schoenen.
 2. Traditie en geschiedenis: Het merk heeft een lange traditie die teruggaat tot 1774 en staat bekend om zijn vakmanschap.
 3. Duurzaamheid: Birkenstock hecht belang aan milieuvriendelijke productieprocessen en materialen.
 4. Tijdloze stijl: De sandalen van Birkenstock hebben een tijdloze en kenmerkende stijl.
 5. Gezond voetbed: Het kenmerkende Birkenstock voetbed biedt ondersteuning en comfort voor een gezonde voet.

De connectie met LVMH

L Catterton wordt gesteund door LVMH, een bedrijf met een indrukwekkende portefeuille van 75 gerenommeerde luxe mode- en cosmeticamerken. LVMH was het eerste Europese bedrijf dat een marktkapitalisatie van 500 miljard US dollar bereikte. Bernard Arnault, de visionair achter dit imperium, is de op één na rijkste persoon ter wereld met een geschat fortuin van 195,2 miljard US dollar.

Birkenstock: Nu op de beurs

Een IPO (Initial Public Offering) is het proces waarbij een privébedrijf voor het eerst aandelen naar het publiek brengt en ze te koop aanbiedt. Hierdoor kan het bedrijf kapitaal ophalen terwijl investeerders de kans krijgen om aandelen te kopen. De uitgifteprijs en de exacte voorwaarden van de aandelenverkoop zijn nog niet bekend, maar de beursgang zou het bedrijf een marktkapitalisatie van meer dan 8 miljard dollar kunnen opleveren, zoals gemeld door Forbes.

Goldman Sachs Group Inc, JPMorgan Chase & Co en Morgan Stanley zullen optreden als underwriters voor de beursgang. Birkenstock is van plan haar aandelen op de New York Stock Exchange te noteren onder het symbool “BIRK”.

De wereldwijde schoenenmarkt is groot en gefragmenteerd en genereerde vorig jaar een detailhandelsomzet van ongeveer 365 miljard dollar, zoals geschat door Euromonitor. Birkenstock heeft ambitieuze plannen om verder te groeien in deze markt.

Detailhandelsomzet van ongeveer 365 miljard US dollar per jaar

Al met al belooft de beursgang van Birkenstock een spannende reis te worden en de wereld zal aandachtig toekijken hoe de onderneming haar volgende stap in de toekomst zet.

Waarom koopt LMVH Birkesntock?

Birkenstock werd een luxemerk nadat Bernard Arnault’s LVMH en Financière Agache, de houdstermaatschappij van de familie Arnault, en L Catterton, een participatiemaatschappij in mede-eigendom van Arnault, een meerderheidsbelang in het bedrijf verwierven, gewaardeerd op ongeveer $ 4,87 miljard. Deze overname was een bewijs van de steeds veranderende aard van de mode-industrie.

Vroeger werden Birkenstock-sandalen beschouwd als niet modieus en werden ze vooral geassocieerd met outdoorliefhebbers en alternatieve levensstijlen. De perceptie van het merk veranderde echter toen de “lelijke” look van de sandalen een trend werd en luxe ontwerpers high-end versies van Birkenstock aanboden. Het merk werkte de afgelopen jaren ook samen met luxe ontwerpers en streetwearmerken zoals Rick Owens, Valentino en Stüssy en verstevigde zo zijn positie als mode-icoon.

De beslissing van Birkenstock om in zee te gaan met LVMH en haar private equity-partners was gebaseerd op de overtuiging dat dit het merk zou helpen zijn activiteiten in markten als India en China uit te breiden. Daarnaast wilde het merk zijn productaanbod uitbreiden met andere producten dan schoenen, waaronder huidverzorging en matrassen.

Birkenstock Verhaal

Samenvattend kan worden gezegd dat de transformatie van Birkenstock naar een luxemerk werd gedreven door veranderende modetrends, succesvolle samenwerkingen en het strategische partnerschap van het merk met LVMH, dat nieuwe groeimogelijkheden opende.

Welke andere merken behoren tot LVMH?

LVMH is een leider in luxegoederen en omvat mode, juwelen, horloges, parfum, cosmetica, sterke drank en meer. Enkele merken die tot LVMH behoren zijn:

 1. Louis Vuitton
 2. Moët & Chandon
 3. Hennessy
 4. Dior
 5. Givenchy
 6. Fendi
 7. Celine
 8. Bulgari
 9. Kenzo

Lees hier meer over: