Een model boeken in Berlijn: briefing, boeking en modellenbureau – zo werkt het

Bent u op zoek naar een model in Berlijn? Ons modellenbureau plaatst eersteklas modellen met ervaring, referenties en absolute ambitie – alles in één! Maar hoe werkt een module boeking eigenlijk? Onze gids voor uw eerste boeking in Berlijn. Verzamel informatie over de fotoshoot:

Foto shoot datum, locatie, team, gebruiksrechten & Co.

Allereerst moet je alle belangrijke kaderinformatie verzamelen over de aanstaande fotoshoot in Berlijn. De A&O is de ultieme klant. Wie zal de foto’s aan het einde van de productie gebruiken? Dit omvat de specifieke datum, maar ook de begin- en eindtijd van de fotoshoot. Om een reservering vlot te laten verlopen, moet de datum minstens 7 dagen op voorhand worden vastgelegd. Daarnaast het team van fotograaf, visagist (haar + make-up) en stylist. Het is belangrijk voor het model dat er een visagist ter plaatse is, eigen make-up is niet welkom. Idealiter zou er ook een stylist moeten zijn. Beide moeten in de briefing worden vermeld, samen met de fotograaf.

Daarnaast is er de locatie, of die nu in Berlin-Mitte is of in een andere stad zoals Hamburg of Parijs, voor de planning van een modellenbureau is de kennis over de productielocatie van belang. Voor u als klant is de nabijheid van de modellen ook zeer belangrijk en daarom moet een aanvraag ook informatie bevatten over de opnamelocatie. Bovendien moeten de gebruiksrechten nauwkeurig op elkaar worden afgestemd:

  • In welke landen wordt iets gepubliceerd?
  • Hoe lang wordt het daar gepubliceerd?
  • In welke media zal het worden gepubliceerd?

Productie: foto’s, video’s, moderatie & co.

Het volgende moet de baan beschrijven, wat wordt er geproduceerd? Is het een fotoshoot, alleen of met andere modellen of video shoots of zelfs moderatie voor TV / streaming of beurzen. Dan zijn er nog de gebruiksrechten van de opnamen. Wat het gebruiksrecht (ook buy-outs) betreft, is er een lange lijst van mogelijkheden, van sociale netwerken tot onlinewinkels en beeldbrochures, louter intern gebruik voor de opleiding van personeel of zelfs marketing in bioscopen en op tv of op YouTube en streamingportalen. De media moeten nauwkeurig worden uitgesplitst, aangezien de gebruiksrechten voor modellen zeer belangrijk zijn. Een klein voorbeeld: Als een shoot alleen op een Instagram kanaal wordt gepubliceerd, bijvoorbeeld voor 1 jaar, zijn de kosten veel lager dan wanneer de shoot wereldwijd wordt gebruikt voor een online shop, 2 jaar. Vermeld in de eerste briefing altijd de volledige, geplande gebruiksrechten voor de productie.

Hier nogmaals de belangrijkste informatie die u naar een modellenbureau moet sturen als u een model uit Berlijn wilt boeken

  1. Eindklant – wie gebruikt de opnamen
  2. Datum opname
  3. Opnamelocatie
  4. Team – Fotograaf, Make-up Artist, Stylist
  5. Productie (foto, video, moderatie, enz.)
  6. Gebruiksrechten

Inlichtingen – Hoe neem ik contact op met een modellenbureau?

Wanneer u alle informatie hebt verzameld en geen verdere vragen meer hebt, kunt u het beste alles netjes in een e-mail versturen. Op die manier blijft het proces van begin tot eind beschikbaar en kunnen gegevens ook gemakkelijker worden verzonden. De e-mail komt dan binnen bij het boekingsteam van het modellenbureau en wordt snel verwerkt, omdat alle informatie al in de e-mail staat, kan er snel een selectie worden gemaakt.

Als u vragen hebt over de opname of de boeking van het model, is het raadzaam het agentschap op te bellen. Elk gerenommeerd modellenbureau heeft een telefoonnummer, maar ook verschillende contactadressen voor de verschillende boekers en gebieden. Hier kunt u de juiste contactpersoon vinden en contact opnemen. Het is over het algemeen aan te bevelen per e-mail contact met hen op te nemen. De betrokken modelagent zal dan contact met u opnemen, hetzij met verdere vragen, hetzij met een eerste selectie van voorstellen.

Sedcards – Hoe zien de voorstellen van een modellenbureau eruit?

Wanneer voorstellen voor een fotoshoot worden verstuurd, worden alle sedcards bijgevoegd. De sedcards bevatten verschillende foto’s van de modellen, een portret, een volledig lichaam, een mode, een sport, catwalk, een compilatie van de opdrachten die het model reeds heeft uitgevoerd. Zo kan de klant snel een indruk krijgen van het uiterlijk van het model, maar krijgt hij ook alle informatie over de lichaamsgrootte, de borstomvang, de taille, de heupen, de schoenmaat en natuurlijk de haar- en oogkleur.

De sedcards zijn afbeeldingen (geen PDF-bestanden), dus ze zijn gemakkelijk te openen vanaf je tablet, iPhone, PC of zelfs notebook. Met één klik kunt u de volgende setcard bekijken en uw eigen favorieten snel en gemakkelijk terugvinden.

Boekingsbevestiging – de definitieve details van de boeking voor model en productie

Als u uw keuze hebt gemaakt, is het tijd om het model te boeken. Om te beginnen wordt nu besproken wat de taak van het model precies inhoudt, welke tijden definitief worden vastgelegd en welke locaties. Evenzo zijn alle gebruiksvoorwaarden besproken, nu kan de boekingsbevestiging worden geschreven. Nadat u de boekingsbevestiging hebt ontvangen, stuurt u een ondertekend exemplaar terug naar het modellenbureau, nu is het model voor u bevestigd.

Kosten – Hoeveel kost een model?

De kosten voor modellen lopen sterk uiteen, maar bij een gerenommeerd en gevestigd modellenbureau moet je altijd rekenen op een bedrag van minimaal vier cijfers als het gaat om fotoshoots en commercials. Voor nieuwe gezichten, een hoger drie-cijferig bedrag. New Faces zijn modellen die aan het begin van hun carrière staan en nog aan hun portfolio werken. Voor kleinere opdrachten en voorstellingen waarbij geen foto’s worden gebruikt (trefwoord: gebruiksrechten), maar waarbij ook het grote publiek niet betrokken is, gelden ook iets lagere tarieven. Ook hier worden vaak nieuwe gezichten geboekt die hun eerste ervaring moeten opdoen. Voordat ze aan een grote modeshow meewerken, werken ze eerst in showrooms om hun eerste ervaring met ontwerpers en klanten op te doen.

Overwerk – Wat als een opname langer duurt?

In de boekingsbevestiging staat al de volledige duur van de fotoshoot vermeld. Er is een specifieke begintijd en een specifieke eindtijd. Tussen deze tijden is het model op de opnameset. Als een fotoshoot langer duurt, worden overuren in rekening gebracht. Overuren worden gewoonlijk vastgesteld op één uur, wat betekent dat elk begonnen uur in rekening wordt gebracht. De meeste fotoshoots hebben echter een respijtperiode van 30 minuten, dus je kunt een beetje uitlopen. Als een shoot met meer dan 30 minuten wordt overschreden, wordt het eerste uur overwerk in rekening gebracht. Er zijn gewoonlijk twee verschillende modellen, een boeking voor een volledige dag, waarbij het model 8 uur op de set is, plus een pauze van een uur die tussen de 8 uur moet worden ingelast. Anderzijds is er een boeking voor een halve dag, deze wordt gewoonlijk vergoed met 60 tot 70% van het normale tarief. Aangezien er op deze dag geen ander werk mogelijk is, is de betaling iets meer dan 50%. Overwerk verandert niets aan de uitkoopsommen, die blijven onaangetast.