Modellen in het buitenland: Malia in Kaapstad – Jobs, Castings en Modellenwerk in Zuid-Afrika

Naar het buitenland gaan als model is een constant onderwerp voor veel modellen, zowel nieuwkomers als professionals. Een verblijf in het buitenland vergt enige planning, maar u zult beloond worden met tal van ervaringen en avonturen – waar ter wereld u ook bent. Veel jonge modellen vragen zich af of zij zich wel alleen kunnen redden in het buitenland, wat zij precies kunnen verwachten en welk land of welke stad de juiste keuze is. Malia van CM Models doet momenteel modellenwerk in Kaapstad. Ik sprak met haar over haar verblijf in het buitenland in de Zuid-Afrikaanse droomstad. In de blog kunt u meer boeiende verslagen lezen van onze modellen, waaronder New York & Miami, Istanbul en Athene.

Model Malia: “Kaapstad was een toeval”.

CM: Malia, je bent nu al een paar weken/maanden model in Zuid-Afrika. Wat heb je daar tot nu toe als model ervaren?

Er valt hier veel te beleven – van fotograferen, tot sight seeing, tot surfen, tot duiken met haaien. Kaapstad is in alle opzichten zeer veelzijdig.

CM: Hoe ben je naar Zuid-Afrika/ Kaapstad in het bijzonder gekomen?

Ik zal eerlijk zijn, Kaapstad was meer een toeval. Mijn vriend wilde een semester in het buitenland studeren en ik dacht dat ik daar wel model kon staan. Aangezien wij er een jaar geleden al eens op vakantie waren geweest en er een agentschap hadden, was het heel gemakkelijk om het plan daadwerkelijk uit te voeren.

CM: Hoe hebt u zich van tevoren voorbereid op uw verblijf?

Uiteindelijk hoef je je niet voor te bereiden op Kaapstad, het enige moeilijke of “langdurige” is het werkvisum, je moet rekenen op 2-3 weken tot je alle documenten bij elkaar hebt en naar de ambassade in Berlijn gaat. Het is ook belangrijk welke kleren je meeneemt. Ik zeg dit uitdrukkelijk omdat Kaapstad geen goede of hoogwaardige mogelijkheden biedt om te winkelen (met betrekking tot schietpartijen). Dus als je van plan bent om te testen, moet je wat kleren meenemen.

Malia over de kansen als model in Kaapstad

CM: Wat zijn je ervaringen in Kaapstad als model tot nu toe?

Er is veel concurrentie op de weg, castings kunnen langer duren dan je wilt en rechtstreeks boeken is er helaas bijna niet bij. De banen zijn geweldig en je hebt kansen die je in Duitsland niet zou hebben en de tests zijn geweldig.

CM: Uit uw ervaring blijkt welke modellen het meest gevraagd zijn in Zuid-Afrika?

Meer dan 30 modellen met blond kort haar. Ook mannelijke modellen.

CM: Hoe is de modellenindustrie in Kaapstad?

Er zijn extreem veel agentschappen en in de zomer (Duitse winter) maken klanten een pelgrimstocht naar Kaapstad en produceren daar vanwege de lage kosten. Ja, zelfs de salarissen van de modellen zijn ongeveer half zo goed als in vergelijking met Duitsland. Je voelt je alsof je in een Duits dorp bent, omdat er zoveel Duitse modellen/fotografen/MUA’s zijn.

CM: Welke klussen heb je tot nu toe in Kaapstad gedaan? Hoe zijn ze gegaan?

Sportjobs, er wordt daar veel geproduceerd, maar ook tv-commercials. De procedure is niet anders dan in Duitsland, misschien met één verschil: na de casting is er altijd een callback, d.w.z. een tweede casting. Als je wordt aangenomen, heb je één dag om te passen en dan ga je in productie. De dagen zijn lang omdat je heel vroeg begint te fotograferen (vanwege het licht). We werken zelden tijdens de lunch omdat het licht dan te hard is, en dan gaat het meestal door in de namiddag.

CM: Wat zijn je typische dagelijkse routines in Zuid-Afrika als model?

De bureaus communiceren via SMS en sturen u de casting. Dan ga je naar de verschillende castingstudio’s en hoop je dat er geen 100 andere mensen op dezelfde casting zitten te wachten. De wachttijden variëren van 10 minuten tot 4 uur per casting.

Er zijn normale castings (hier zijn de wachttijden gemakkelijk 1-4 uur) en “aangevraagde” castings (daar wordt je specifiek gevraagd, heb je een afspraak en krijg je meestal direct een afspraak). Gevraagde castings zijn altijd degene waar je de beste kansen hebt, omdat de klant je al gekozen heeft op basis van je foto’s en je dus wil zien.

CM: Hoe woon je en hoe ben je aan je plek gekomen? Wat raad je aan?

De agentschappen helpen of zorgen voor onderdak. Ik ben echter geen fan van modelappartementen en dus zochten we onze eigen accommodatie via Airbnb. Het was niet direct in Kaapstad, maar slechts op 15 minuten afstand, goedkoper en aan het strand – wat ik persoonlijk prettiger vind. Als u een onafhankelijk persoon bent en graag dingen zelf organiseert, kan ik u dit ten zeerste aanbevelen. Als u niet zeker bent, moet u het bureau om hulp vragen.

Malia’s Kaapstad hoogtepunten

CM: Wat zijn uw persoonlijke hoogtepunten in Kaapstad?

Mijn hoogtepunt was een van mijn laatste testshoots met fotograaf Jacques Weyers (die onder andere voor Elle Southafrica en World of Swimsuits fotografeert). We hebben een editorial geschoten, die mij persoonlijk zeer na aan het hart lag en waarin ik mij gewoon heel goed kon vinden. Ik was ook het enige model waar Jacques mee testte, wat voor mij een kleine onderscheiding was.

CM: Welke model hot spots zou je andere modellen aanraden?

De voedselmarkten in Kaapstad zijn geweldig, en ik ben fan van een paar restaurants: Kloofstreet House, Cafe Paradiso, Simply Asia, Beluga en Black Sheep. Osumo maakt de beste smoothies en om te feesten: Era, Tschin Tschin Rooftopbar, Shimmy Beachclub.

CM: Wat vind je zo leuk aan modellenwerk in Kaapstad? Wat is er zo problematisch?

Ik vind de locaties in Kaapstad fantastisch. Als u tests wilt doen, kunt u een zeer groot aantal instellingen hebben en uw boek veel verbeteren.

Het probleem is dat de tarieven helaas niet zo goed zijn en dat je gewoon moet oppassen voor de criminaliteit in Kaapstad.

CM: Waar moet een model in Zuid-Afrika speciale aandacht aan besteden? (Regels, gewoonten, verschillen met Duitsland, enz.)

Kaapstad is erg Westers/Europees, maar ja er zijn townships en de criminaliteit is er hoog. U moet ’s avonds niet alleen uitgaan als het donker is of naar het strand gaan, u moet niet te veel waardevolle spullen bij u dragen, te dure kleren dragen, u mengen in gesprekken op straat of gewoon met mensen meegaan. Je moet gewoon een beetje opletten op wat er om je heen gebeurt. Als je een auto huurt, moet je er rekening mee houden dat mensen extreem slecht en ongecoördineerd rijden. We hadden een klein ongelukje omdat iemand tegen onze auto aanreed (alleen spatbord schade) en mijn creditcard was gestolen uit de pinautomaat. Je moet je gewoon bewust zijn van deze dingen als je daar bent en van plan bent erheen te vliegen. Toch hoeft u niet bang te zijn als u daar bent, want als u gewoon deze dingen in gedachten houdt, bent u veilig.

Kaapstad voor het modelboek – Duitsland voor het modelgeld

CM: Wat neem je mee terug naar Duitsland van je verblijf in Zuid-Afrika?

Kaapstad is goed voor het boek en voor de ervaring, maar het moet gezegd worden dat je er op een “betaalde vakantie” bent en min nul terugkomt in Duitsland.

CM: Zou je Zuid-Afrika, en vooral Kaapstad, aanbevelen aan andere modellen? Waarom?

Ik denk dat Kaapstad voor nieuwe gezichten geweldig is, je kunt er je boek opbouwen met geweldige fotografen, vooral wat commercials betreft. Dan denk ik ook dat Kaapstad heel goed is voor modellen boven de 30, omdat de markt daar heel divers is en je er als model ook op oudere leeftijd heel goed kunt werken. Als je in deze categorie valt of gewoon ervaring in het buitenland wilt opdoen, kan ik Kaapstad aanbevelen, maar als je denkt dat je daar veel geld zult verdienen, moet ik zeggen: blijf in Duitsland.

CM: Lieve Malia, hartelijk dank voor het interview!

Wil je meer lezen? Bekijk de blog voor meer boeiende getuigenissen van onze modellen, waaronder New York & Miami, Istanbul en Athene.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie