Modeontwerpers: Iconen van de modewereld – Coco Chanel, Christian Dior, Versace & Co.

Modeontwerpers – Of u nu op de modeweek bent of aan het winkelen bent, u kent waarschijnlijk luxemerken als Chanel, Dior en Armani. Maar wist je wie er achter zit? Allerlei modeontwerpers hebben voor deze merken gewerkt. Velen van hen hebben de modewereld op hun eigen unieke manier veranderd. Hier maakt u kennis met Coco Chanel, Christian Dior, Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld, Giorgio Armani en de broers en zussen Gianni en Donatella Versace. Deze mensen behoren tot de meest succesvolle ontwerpers in de wereld.

Modeontwerpers die je moet kennen!

Mode kom je in het dagelijks leven overal tegen. Maar wie maakt het eigenlijk? Dat klopt, de modeontwerpers. Het beroep van een modeontwerper beperkt zich in eerste instantie tot het ontwerpen van kleding. Maar om je eigen modelabel naar de top te kunnen brengen, heb je vooral een slimme ondernemersgeest en een bijzonder idee nodig. Als het publiek eenmaal enthousiast is, is het belangrijk om uw naam in het gesprek te houden.

Deze zeven modeontwerpers hebben dat heel anders gedaan en de modewereld veranderd.

Coco Chanel revolutioneerde vrouwenkleding en maakte het sportiever voor alledaags gebruik. Christian Dior, aan de andere kant, bracht pracht en zware stoffen terug in de haute couture.

Dior’s opvolger Yves Saint Laurent had de neiging Chanel’s aanpak te volgen, maar hij verliet het modehuis weer vrij snel. In zijn eigen label bracht hij vooral alledaagse gebeurtenissen in zijn mode. Vooral het aspect dat vrouwen meer en meer gingen werken en aangepaste mode nodig hadden.

In het huis van Chanel, zorgde Karl Lagerfeld al snel voor nieuwe mode. Hij is vooral bekend om zijn snarky citaten, maar hij leidde ook het voorheen wat stoffige Chanel label naar nieuwe grootheid. Twee tegenpolen van de Italiaanse mode waren Giorgio Armani, die voornamelijk sobere herenkostuums ontwierp, en Gianni Versace, die schitterde met wilde en kleurrijke ontwerpen.

Hier nog eens alles op een rijtje:

 • Tegenpolen van Haute Couture – Coco Chanel & Christian Dior
 • Mannenmode voor vrouwen? – Yves Saint Laurent
 • Kunstfiguur en Chanel – Karl Lagerfeld
 • Top Italiaanse ontwerpers – Giorgio Armani & de Versacebroers en zussen

Coco Chanel: Comfortabele mode voor vrouwen

Coco Chanel, eigenlijk Gabrielle Chasnel, werd in 1883 geboren in de Franse stad Saumur. Haar achternaam “Chanel” is ontstaan door een spelfout in het doopregister, waarbij de “S” van haar eigenlijke naam waarschijnlijk vergeten was. Gezien haar slechte afkomst had niemand gedacht dat deze verkeerd gespelde naam op een dag een van de grootste modemerken ter wereld zou worden. De bijnaam “Coco” komt van een liedje dat ze zong in bars voor haar modecarrière.

Mode van Chanel: sportief en innovatief

In haar modehuis creëerde ze eenvoudige jurken in basiskleuren. Ze waagde zich ook aan nieuwe stoffen zoals jersey. Dit werd voorheen voornamelijk gebruikt voor mannenondergoed. Ze gebruikte het om ontwerpen te maken die bewegingsvrijheid zouden garanderen. Dit was bedoeld voor modieuze, maar ook langzaam werkende vrouwen. Ze moeten het dagelijkse leven aankunnen, maar er ook elegant uitzien.

Zijzelf sportte en wilde gepast gekleed zijn. Daarom werden veel van haar ontwerpen hieraan aangepast. Ze droeg broeken en rokken die haar enkels vrij lieten. Zeemanshemden en hemden die haar bewegingsvrijheid beloofden en voorheen alleen aan mannen waren voorbehouden. Deze werden ook gevonden in haar collecties. Zij ontwierp vooral mode die zij zelf praktisch vond.

Dit omvat:

 • “Little Black”: Een gereduceerd jurkontwerp dat uitsluitend in zwart werd gehouden.
 • Parfum “Chanel N0. 5”: Het was het eerste parfum dat een chemisch ingrediënt bevatte dat meer toevoegde dan de geur van een bloem.
 • Tweet Kostuum: Dit maakte het voor vrouwen mogelijk om elegant en zonder beperkte bewegingsvrijheid hun dagelijks leven te leiden.
 • 2.55″ zak Luxe en functionaliteit gecombineerd in deze tas van gewatteerd materiaal en een schouderriem van een gouden ketting

Wilt u meer weten over het modemerk Chanel, de collecties en Coco Chanel? Hier vindt u alles wat u moet weten in detail.

Yves Saint Laurent: uitvinder van luxe streetwear

Yves Saint Laurent werd geboren in Algerije in 1936. Hij kreeg zijn eerste baan op slechts 18-jarige leeftijd bij het modehuis Dior, waar hij werd benoemd tot art director na Christian Dior. Hij werd beschouwd als een van de jongste couturiers. Toen hij echter werd opgeroepen voor militaire dienst in zijn vaderland, verloor hij zijn baan omdat die vervolgens aan iemand anders werd gegeven. Na zijn terugkeer opende hij samen met zijn vriend en partner Pierre Bergé zelfstandig het modehuis Yves Saint Laurent of YSL.

Fashion by YSL: Zelfverzekerd & geschikt voor dagelijks gebruik

De mode-ontwerper revolutioneerde de vrouwenmode als geen ander. Zijn ontwerpen maakten gebruik van het grondwerk van Coco Chanel en tijdgenoten. Hij ontwierp mode die zich aanpaste aan de tijdgeest. Dit omvatte de nu professionele en veel onafhankelijker vrouw. Daartoe gebruikte hij coupes die voorheen voorbehouden waren aan de herenmode. Een goed voorbeeld hiervan is de dinner jacket voor vrouwen, uitgebracht in 1966. Een revolutie die aanvankelijk op veel onbegrip stuitte, maar nauwkeurig de tijdgeest weerspiegelde dat vrouwen op gelijke voet met mannen konden en moesten staan.

Hij was ook een van de eersten om prêt-à-porter mode als haute couture huis te verkopen. Haute couture, als dure mode voor de hogere kringen, had aan populariteit ingeboet. Jongeren begonnen de toon te zetten voor trends en wilden betaalbare en in massa geproduceerde mode. Saint Laurent reageerde hierop en bracht bovendien zogenaamde Ready-To-Wear mode uit met precies deze vereisten. Dit wordt beschouwd als de hoeksteen van de hedendaagse luxe streetwear.

Andere bekende stukken van hem zijn:

 • Parfum “Black Opium”: Een meer sobere geur in een zwarte flacon, voor zelfbewuste vrouwen, minder vrouwelijk dan gewoonlijk in het begin.
 • Lou Lou Bag”: een handtas met strakke lijnen als naden die voor verschillende gelegenheden kan worden gebruikt.
 • Lipsticks “Rouge Volupté Shine”: Sterk kleurende lipsticks gemaakt met de beste materialen en zonder dierproeven.

Kom meer te weten over Ives Saint Laurent en zijn modehuis.

Giorgio Armani: Pakken voor Hollywood

De Italiaanse modeontwerper is geboren in 1934. Hij had eigenlijk medicijnen willen studeren, maar zag zichzelf meer op het creatieve vlak. Aanvankelijk ontwierp hij herenkostuums voor een andere ontwerper, maar daarna begon hij zijn eigen zaak samen met zijn partner Sergio Galeotti. Hierdoor kreeg hij zijn eigen modehuis. Hij werd beroemd door het uitrusten van verschillende Hollywood acteurs met zijn kleding. Intussen wordt hij beschouwd als een van de meest succesvolle ondernemers.

Mode van Armani: Elegant en eenvoudig

Het bijzondere aan de pakken van Armani is de zachtere vorm. Hij heeft afgezien van stijve schouder en heup inzetstukken. Het is de bedoeling dat de stof rond het lichaam speelt en er minder opgelegd uitziet. Dit maakte zijn blazers bijzonder beroemd. Hij gebruikte ook gedempte kleuren zoals grijs, beige en donkerblauw. De kostuums zijn dan ook eerder sober en onopvallend, maar ongelooflijk smaakvol, omdat ze het zonder overdadige pracht stellen en duidelijke lijnen trekken. Hij nam deze stijl ook over voor zijn damesmode en maakte eenvoudige pakken populair voor vrouwen.

De haute couture van het modehuis concentreert zich op kostbare stoffen, gedetailleerde snitten en ongewone constructies. Hier is te zien dat hij meer kan dan alleen maar simpel zijn. De ontwerper voegt op een goed gedoseerde manier een of ander borduursel of verfraaiing toe. Bovendien is de ontwerper ervan overtuigd dat een jurk een uitdrukking moet zijn van een houding. Met andere woorden, het moet een soort wereldbeeld weerspiegelen.

Verder bekend van Armani zijn:

 • Parfum “Aqua di Gio”: Het parfum heeft een eerder delicate geur en wordt verondersteld bruikbaar te zijn voor elke gelegenheid.
 • Sportmerk “EA7”: Eén enkele sportcollectie is uitgegroeid tot een hele lijn waarmee tegenwoordig zelfs hele competitieteams zijn uitgerust.
 • Emporio Armani AR2460″ herenhorloge: een bestseller in de horlogelijn gemaakt van zilverkleurig roestvrij staal met een zwarte wijzerplaat.

Meer producten en het hele verhaal van het label kunt u hier bekijken.

Karl Lagerfeld: Uitzonderlijk karakter

Het geboortejaar van Karl Lagerfeld is niet helemaal duidelijk; er wordt gediscussieerd over 1933, 1935 en 1938. Volgens zijn eigen verklaring was het de schuld van zijn moeder, maar het kan ook worden toegeschreven aan zijn artistieke figuur. De Duitse modeontwerper heeft niet veel van zijn privé-leven prijsgegeven. Daarom zijn er talrijke geruchten over zijn levensverhaal. Zeker is dat hij vanaf 1958 als freelancer werkte voor verschillende modemerken, waaronder Fendi, Balmain, Valentino en Chloé. In 1984 begon hij voor Chanel te werken, wat hem baanbrekend succes opleverde.

Mode van Lagerfeld: Duidelijk en excentriek

In zijn mode combineert de modeontwerper graag zwart en wit. Deze elementen zijn ook terug te vinden in zijn eigen bekende kleding. Zo bestaat de kenmerkende kledingstijl van de ontwerper uit een zwart jasje met een witte opstaande kraag en een zwarte zonnebril met een witte vlecht. Veel stukken bestaan uit combinaties van klassiek vrouwelijke en mannelijke elementen. Tot de meer mannelijke elementen behoren strakke lijnen en tot de meer vrouwelijke elementen behoort bijvoorbeeld het accentueren van de taille.

Naast zijn mode is een groot deel van Lagerfelds roem ook te danken aan zijn excentrieke manier van doen. Hij deed nonchalante uitspraken in interviews en gebruikte zijn eigen hoofd als logo voor zijn eigen modemerk “Karl Lagerfeld”. Het interesseerde hem niet dat zijn uitspraken elkaar zouden kunnen tegenspreken of iemand zouden kunnen beledigen. Zij brachten zijn naam in de openbaarheid en daarmee zijn mode. Overigens, hij had ruzie met Yves Saint Laurent over een gemeenschappelijke minnaar.

Hier zijn een paar bekende stukken van Lagerfeld:

 • Chanel jasje met pailletten, wielrenbroek en surfplank: Voor Chanel hielp hij zich aan een klassiek Chanel jasje, maar combineerde het op zo’n manier dat hij het gesprek van de dag werd.
 • Namaakbont: de ontwerper was een van de eersten die namaakbont in de haute couture introduceerde en luxueuze stukken creëerde met het materiaal dat voorheen als goedkoop werd beschouwd.
 • Logo met dubbele F voor Fendi: Dit veelzeggende logo prijkt nu op alle stukken van het merk, hoewel het oorspronkelijk slechts voor één collectie was bedoeld.

Als u twee merken wilt leren kennen die Lagerfeld (weer) groot hebben gemaakt, kijk dan hier.

Christian Dior: nieuwe look & redder van de haute couture

Christian Dior werd geboren in 1905. Aanvankelijk had hij een kunsthandel in Parijs, maar al snel vestigde hij zich als modeontwerper. Na de Tweede Wereldoorlog zorgde hij er, samen met anderen, voor dat de haute couture weer populair werd. En deze rum gaat door. Tot op de dag van vandaag is het modehuis Dior een van de meest populaire in de haute couture. Na een korte periode van tien jaar als revolutionair modeontwerper overleed hij in 1957 en werd Ives Saint Laurent tot zijn opvolger benoemd.

Mode van Christian Dior: glamour en pracht

Dior’s mode werd bekend als de “New Look”. Zijn kleding bood elegante glamour en deed denken aan de pompeuze mode van lang vervlogen tijden. Na de oorlog was de mode functioneler geworden. De kleren moesten praktisch zijn en geschikt voor dagelijks gebruik. Vrouwen uit de middenklasse gingen overwegend op dezelfde manier gekleed als vrouwen uit de hogere klasse. De rijkeren verlangden naar een duidelijker onderscheid. Niettemin werd verspilling afgekeurd vanwege de schaarste aan goederen en voedsel tijdens de oorlog.

Dior ging bewust tegen deze tijdgeest in en had succes bij de rijke bevolking. Hij maakte opzichtige jurken van zware massa’s stof. Deze hadden vaak strakke topjes en lange uitlopende rokken. Zijn collecties benadrukten vaak de taille, vulden de heupen en bolden de schouders. Veel van de haute couture stukken hadden ook glinsterende versieringen van kralen, glinsterende stenen en pailletten.

Bijzonder bekend van Dior zijn:

 • “Ligne Corolle” – Bellflower-lijn: Deze bestond uit jurken en jasjes en had de typische Dior-elementen van geaccentueerde taille, ronde schouders en wijde rok.
 • Parfum “Miss Dior”: Een parfum ter nagedachtenis aan zijn zus die door de Gestapo werd weggevoerd.
 • “Bar” kostuum: Dit was een kostuum met een wijde rok voor de moderne uitgaansvrouw.

De rest van de geschiedenis van het modehuis Dior en de bestsellers van vandaag vindt u hier.

Donatella & Gianni Versace: Pop Cultuur & Provocatie

De Italiaanse ontwerper Gianni Versace werd geboren in 1946. Negen jaar later werd zijn zus Donatella geboren. Hun moeder was kleermaakster, en vooral Gianni raakte geïnteresseerd in mode en kleermaken. Na voor andere ontwerpers te hebben gewerkt, ging hij voor zichzelf beginnen en stichtte zo het familiebedrijf, dat ook vandaag nog succesvol is. Na Gianni’s dood in 1997, werd Donatella het creatieve hoofd van Versace.

Mode van Versace: fantastisch en ongewoon

De ontwerper Gianni Versace werd bekend door zijn ontwerpen die werden gekenmerkt door ongewone patronen en felle kleuren. Hij gebruikte graag thema’s uit de oude Griekse en Romeinse mythologie en voerde dit uit met behulp van verschillende schilderingen op de kleding. Hij koos daarvoor vaak barokke schilderijen, die onder meer worden gekenmerkt door hun dramatische en overladen uitbeelding. Zijn creaties waren vaak provocerend met veel zichtbare huid of ongebruikelijke materialen zoals huiddichte latex.

Een andere bron van inspiratie was de popcultuur. Versace is medeverantwoordelijk voor de supermodellen van de jaren ’90 omdat hij ze samen op zijn catwalk presenteerde. Daarbij pikte hij hun verschijning op in een muziekvideo die toen beroemd was. Ook Donatella Versace pakte dit in 2017 weer op. Ze stuurde de supermodellen weer eens de catwalk op. Toch brak ze met een aantal van de wilde jaren ’90 looks. Haar mode wordt als meer draagbaar en elegant beschouwd.

Dit zijn de must-have Versace stukken:

 • “Veiligheidsspelden” jurk: Voor een filmpremière ontwierp Gianni Versace een jurk die aan de zijkanten bijeen werd gehouden door grote veiligheidsspelden.
 • Icon Bag” tas: Deze lederen handtas heeft bloemversieringen die doen denken aan barokke architectuur.
 • Jeans op de catwalk: Gianni Versace was een van de eersten die jeans op de grote catwalks bracht.

Versace is een van de meest luxueuze merken die er zijn. Hier vindt u meer informatie over het merk.

Mode. Tijdschriften, Supermodellen, Haute Couture

Wat zou mode zijn zonder modetijdschriften, modeshows op modeweken wereldwijd en supermodellen? Lees hier meer over de wereld en de geschiedenis van de mode.

Modetijdschriften:

Catwalk, nieuwe collecties en topontwerpers, wie vangt het allemaal op? Welkom in de wereld van de modebladen! Daarin kunt u alles vinden over mode en de trends die daarbij horen. Ondertussen zetten de tijdschriften zelfs hele trends in gang. Het is dus absoluut belangrijk en niet meer weg te denken uit de modewereld! U hebt misschien al gehoord van Vogue, Harper’s Bazaar en Elle, maar hier kunt u alles te weten komen over hoe deze grote namen in de modewereld tot stand zijn gekomen.

Supermodellen

Supermodellen als Kendall Jenner, Gigi Hadid, Cara Delevingne en Naomi Campbell brengen je de trends van de grote modemerken. Modeshows, onstuimige jurken en Instagram, ze beheersen de modewereld. Maar je ziet ze niet alleen in deze industrie vandaag. Supermodellen zijn al lang een vaste waarde in de amusementsindustrie en zijn echte beroemdheden. Ontdek hier wat er schuilgaat achter sommige van deze indrukwekkende vrouwen.

Haute Couture

Als je aan de modeweek in Parijs denkt, komen de spannende kleren van de haute couture waarschijnlijk vrij snel in je op. Vertaald betekent haute couture “fijne kleermakerij”. Een vereniging van verschillende modemerken bepaalt de regels volgens welke een label zijn collectie haute couture mag noemen. Wat deze regels precies zijn, kunt u hier vinden! Haute couture wordt ook beschouwd als het hart van de mode-industrie en is daarom een van de belangrijkste onderwerpen voor modeliefhebbers.