Pret-a-Porter & Haute Couture: Wat is het? Mode + Walking stijlen van een modeshow
Haute Couture & Pret-a-Porter – tijdens een modeshow worden de nieuwe collecties van een ontwerper door modellen op de catwalk gepresenteerd. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen haute couture mode en pret-a-porter mode. Haute couture komt oorspronkelijk uit Frankrijk en betekent letterlijk hoge kleermakerij. In modejargon worden extravagante, individuele en hoogwaardige modecreaties van een ontwerper haute couture genoemd.
Pret-a-Porter mode en loopstijl bij de modeshow
De haute couture modestukken van een ontwerper zijn pronkstukken, zij zijn niet geschikt voor dagelijks gebruik, haute couture is ware kunst die de modellen op de catwalk presenteren. Haute couture dient de zeer speciale verschijning. Hoe kostbaarder de gebruikte materialen, hoe hoger de prijs. Er is geen limiet.
In tegenstelling tot haute couture, zijn er pret-a-porter collecties. Pret-a-porter mode komt ook uit Frankrijk en betekent “klaar om te dragen”, d.w.z. mode die in het dagelijkse leven kan worden gedragen. De modecollecties kunnen worden gekocht in detailhandelszaken, bijvoorbeeld bij warenhuisketens.
De ontwerpers hebben de stukken niet alleen gemaakt als kunstobject voor de catwalk, maar de modecollecties zijn bedoeld om de man of vrouw te raken. De prijs varieert, ook hier zijn er prijsverschillen, maar de prijs ligt in het gemiddelde van de middenklasse en is betaalbaar. De medeoprichter van dit type modelijn is Pierre Cardin.
Wat is Pret-a-Porter precies?
Pret-a-porter mode, ook wel confectiemode genoemd, verwijst naar de kant-en-klare, d.w.z. niet op maat gemaakte, modecollecties van ontwerpers en labels. Confectiemode is mode die we in de rekken van de detailhandel aantreffen in verschillende, vaste maten. (Voorbeeld maat 38 of M) In het verleden was de mode-industrie ontzet over de eerste catwalk presentaties van designer pre-a-porter collecties – niet op maat = niet exclusief!
Heel normaal tegenwoordig – op modeweken overal ter wereld worden de pret-a-porter collecties van ontwerpers bewonderd en gevierd. Voor de ontwerpers zelf zijn de pret-a-porter collecties enorm belangrijk naast de haute couture, omdat de prêt-à-porter mode de marketing van de ontwerpers een enorme impuls geeft. In het openbaar bouwt het label aan zijn imago en zet het trends die echt gedragen kunnen worden!
Natuurlijk zijn er ook modehoogtepunten onder de Pret-a-Porter collecties die alleen zeer dappere fashionista’s ECHT op straat dragen – ook hier wil de ontwerper opvallen, spraakmakend zijn en herinnerd worden door modeprofessionals.
Waar komt Pret-a-Porter vandaan?
In de jaren zestig wasYves Saint Laurent een van de eerste beroemde ontwerpers die op de catwalk opzien baarde met zijn Pret-a-Porter-collectie. Maar wie heeft Pret-a-Porter “uitgevonden”? De Italiaanse ontwerper Pierre Cardin ontwikkelde de Pret-a-Porter mode stijl. Hier vindt u een typische verzameling van de etiketten.
Pierre Cardin – Zijn weg om ontwerper van Pret-a-Porter mode te worden
Pierre Cardin werd in 1922 in Italië geboren. In 1945 veranderde hij zijn woonplaats van Italië naar Frankrijk, Parijs. Hij begon zijn carrière in de mode-industrie als mode-illustrator bij Paquin. Hij ontwikkelde de kostuums voor de film “Belle en het Beest”. In 1947 werd de getalenteerde Italiaan aangetrokken tot het designerlabel “Dior”. Drie jaar later begon hij zijn eigen label en ontwikkelde hij pret-a-porter mode. Zijn eerste modecollectie voor vrouwen verscheen in 1953, gevolgd door de mannencollectie in 1957.
De seizoenen van Pret-a-Porter mode wereldwijd
De Pret-a-Porter-collecties van de ontwerpers worden gedurende twee modeseizoenen op de catwalk gepresenteerd, eenmaal in de lente/zomer en eenmaal in de herfst/winter – de klassieke piekseizoenen voor de mode. De presentaties van de Pret-a-Porter mode vinden plaats tijdens de modeweken in de modemetropolen New York, Milaan, Londen en Parijs. Maar ook in de opkomende modesteden Berlijn, Madrid, Amsterdam en andere steden vinden de collectiepresentaties van ontwerpers, zowel gevestigde ontwerpers als gevierde nieuwkomers, twee keer per jaar plaats in de respectievelijke seizoenen aan het begin en in het midden van het jaar.
Excursus: De tussenseizoenen
Mode op de catwalks van de modehoofdsteden maar twee keer per jaar, om de zes maanden? Ondenkbaar! Dat kan niemand verdragen! Precies. Daarom zijn er naast de hoofdseizoenen ook, tadaaa, verschillende tussenseizoenen.
Resort – Modecollecties
In februari hangen de nieuwe pret-a-porter stukken van de ontwerpers regelmatig in de winkels. Het tussenseizoen voor resort mode begint al in november. Elke modeliefhebber kan zich nu al verheugen op de zomer en anticiperen op de nieuwe trends.
Cruise – Modecollecties
Cruise, zoals de naam al zegt, gaat over modecollecties voor de reislustige fashionista. Cruise is een subcategorie van resort fashion, gespecialiseerd in jet-set klanten die de winter ontvluchten en zelfs in december in de zon willen roosteren. In het verleden was dit vooral typerend voor de rijkere kringen, die in de wintermaanden graag cruises maakten naar warmere streken. Vandaar de naam “cruise” in verwijzing naar “cruise”. Tegenwoordig maakt “Cruise” deel uit van de resort-collectie en is er nauwelijks nog sprake van differentiatie.
Pre-Fall – Modecollecties
De tegenhanger van de meer zomerse Pret-a-Porter Resort collectie is de herfst-winter Pret-a-Porter Pre-fall collectie. Dit komt in juli in de winkels. De klanten genieten van nieuwe ontwerpen voor herfst en winter, meestal in lichtere stoffen.
Capsule Collectie Mode
Capsule Collection, een collectie die niet echt aan een seizoen kan worden toegewezen. De “tijdloze” pret-a-porter mode van het jaar. Deze collecties worden ook wel Special Editions genoemd en verschijnen onverwacht en niet regelmatig.
Haute couture op de modeshow – wat is dat precies?
Haute couture (= duurzamere kleermakerij) is de “high society” van de modecollecties van ontwerpers. De term is afkomstig uit Frankrijk en verwijst naar de luxueuze ontwerpen van modeontwerpers uit de topklasse. Wie behoort tot de kring van haute couture ontwerpers, zoals Chanel, Dior of Ellie Saab, wordt bepaald door de Franse modevereniging “Chambre Syndicale de la Haute Couture”.
De ontwerpers, ook wel “couturiers” genoemd, moeten zich aan “strenge” regels houden om hun plaats in de haute couture te verdedigen. De Franse modefederatie stelt regels en voorschriften op om ervoor te zorgen dat de couturier rangen exclusief blijven. Uitgewerkte, extravagante en in werkelijkheid nauwelijks draagbare mode, vooral handgemaakte, kostbare en luxueuze jurken gelden als haute couture. Een ander bijzonder kenmerk van de indrukwekkende toga’s: Het fijnste handwerk!
Natuurlijk kan bijna niemand zich zo’n “one-off” veroorloven; alleen een zeer selecte, kleine kring van rijken rekent zich tot de klantenkring voor haute couture mode. De prijs van een haute couture japon is duizelingwekkend hoog. Een van de weinige plaatsen waar je buiten de catwalk haute couture mode kunt bewonderen, is op de rode loper van zeer exclusieve evenementen, zoals de Oscars.
In tegenstelling tot de pure “kunstobjecten” van de haute couture van de afgelopen jaren, zijn sommige japonnen, jurken en nu ook broeken heel “draagbaar” voor chique evenementen.
Waar komt haute couture mode eigenlijk vandaan?
Haute couture is ontstaan in het midden van de 19e eeuw in Frankrijk. Charles Frederick Worth was de eerste, en dus de zogenaamde founding father, die op maat gemaakte en handgemaakte exclusieve mode volgens zijn eigen ontwerpen aanbood. Tot dan toe werden maatkledingstukken uitsluitend volgens de wensen van de klant vervaardigd. Worth zorgde voor een ommekeer in de mode-industrie.
Vervolgens werd de Chambre Syndicale de la Haute Couture Parisienne opgericht, een comité dat zich vandaag de dag een modevereniging noemt en nog steeds de regels op het gebied van de haute couture vaststelt. Alleen als de collectie van een designerlabel door dit comité wordt goedgekeurd, mag de ontwerper zijn haute couture-lijn onder dit genre presenteren tijdens de coutureshows van de modeweken.
Lees hier meer over de geschiedenis van de haute couture:
Alta Moda – Haute Couture uit Italië
Het Italiaanse zusje van de Franse haute couture is de zogenaamde “Alta Moda”. In tegenstelling tot de term “haute couture” is de term “alta moda” niet beschermd en mag hij door ontwerpers vrij worden gebruikt. Behalve in Milaan vinden de Alta Moda shows ook plaats in Florence of Rome; er is geen vast tijdschema en geen vaste locatie voor deze modeshows.
Het wereldberoemde luxeontwerpersduo Dolce & Gabbana presenteert zijn Alta Moda-collecties in Milaan, en in Rome presenteren naast gevestigde ontwerpers ook nieuwe talenten hun collecties aan een groot publiek tijdens de modeweek.
Modeshow – Verschillende loopstijlen om mode te presenteren
Twee belangrijke loopstijlen kenmerken de catwalk bij modeshows. De namen variëren en zijn afhankelijk van de choreograaf. Grofweg worden de loopstijlen in de volgende twee categorieën onderverdeeld.
Pret-à-Porter – Casual Wandeling voor Modellen
In overeenstemming met de collecties, is de casual wandeling meer ontspannen dan de design wandeling. De modellen mogen hun heupen lichtjes wiegen, het bovenlichaam en de blik hoeven niet stijf te zijn. Er is een vriendelijke, motiverende glimlach op de gezichten van de modellen. Het poseren vindt plaats aan het einde van de catwalk. De modellen zoeken oogcontact met het publiek. Een knipoog, een luchtkus of een sexy glimlach zijn toegestaan en gewenst.
Haute Couture – Mode / Design Walk van de Upper Class
Bij de design walk fungeren de modellen echt als mannequins, het gaat dus om de outfit. De blik van de modellen is naar voren gericht, er wordt geen uitdrukking gemaakt, er is geen oogcontact. De schouders worden naar achteren getrokken, het bekken beweegt naar voren. De modellen proberen hun bovenlichaam niet te bewegen tijdens het lopen. Er wordt niet geposeerd aan het einde van de catwalk. Het model mag niet afleiden van de collectie van de ontwerper, die absoluut centraal staat.
Berlin Fashion Week Afsluitende Show door CM
Lees hier meer over prêt-à-porter en haute couture
- Meer over het organiseren van een modeshow: Modeshow kosten & organiseren – extern
- Modeshows tijdens Fashion Week – De mode metropolen
- Modeshows – de basis van elke modeshow
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!