Videoproductie en imagofilm: hoe een reclamespot wordt gemaakt – Insight!

IO Videoproduktion für Werbefilm und Social Media geeft vandaag inzichten! Hoe worden commercials eigenlijk gemaakt? Videomarketing heeft alle andere vormen (pring, billboard, enz.) ingehaald wat budgetten betreft. Het maakt niet uit of het een reclamespot voor de Superbowl is of een Facebook-clip voor regionale supermarkten. Maar hoe werkt de planning, organisatie, conceptie van commercials? Dit artikel geeft een samenvatting van alle aspecten van IO Productions.

Hoe wordt een reclame- of imagofilm gemaakt?

Mode merken, online winkels, technologie, auto’s… Iedereen heeft commercials nodig. Want met reclame kun je producten bekend maken, maar ook merken. Vandaag geven we een diep inzicht in de productie en de verschillende stappen ervan:

  1. Storytelling: verhaal, emoties en impactketens
  2. Proces – Eerste contact, briefing en brainstorming
  3. Eerste contact – eerste bespreking en ontwikkeling van ideeën met het agentschap
  4. Pre-productie: video-opname Voorbereiding van storyboard, uitrusting en team
  5. Productie – Productieproces en high-end apparatuur
  6. Post-productie: bekijken, bewerken en wijzigen van videomateriaal
  7. Promotionele video’s en commerciële film

Meer artikelen en links over het onderwerp videoproductie:

Het proces – eerste contact, briefing en brainstorming

Het proces bestrijkt verschillende gebieden, van het eerste contact tot de voltooide videoproductie in postproductie en levering in verschillende formaten en schalen. Afhankelijk van de eisen en wensen is de aanpak bij filmproductie, zoals verteld in Storytelling, zeer veelzijdig. Maar in het begin blijft alles beperkt tot het eerste contact en de eerste briefing, waar gaat het over?

  1. Voor welk merk produceert u?
  2. Wat wil het merk promoten?
  3. Gaat het om een nieuw product of om een bestaand product dat wordt uitgebreid?
  4. In welke landen zal de film worden uitgebracht?
  5. In welke talen wordt de film uitgebracht?
  6. Voor welke media is de publicatie bedoeld?
  7. Hoeveel budget is er beschikbaar voor de productie?
  8. Welke videolengten en -formaten worden door de klant verwacht?
  9. Welke inhoud moet worden overgebracht?
  10. Is het onderdeel van een grotere campagne?
  11. Is de reclamefilm het ondersteunende medium of “slechts” een onderdeel van de campagne?
  12. Aan welke behoeften voldoet het product / merk?
  13. Zijn er concurrerende producten?
  14. Hoe de doelgroep wordt gedefinieerd (demografische kenmerken)
  15. Wat zijn de wensen en behoeften van deze doelgroep?

Al deze vragen worden gesteld tijdens het eerste contact.

Eerste contact – eerste bespreking en ontwikkeling van ideeën met het agentschap

Tijdens de eerste briefing van de komende videoproductie bespreken wij met onze klanten de parameters van de nieuwe videocampagne. Het gesprek blijft meestal beperkt tot een kennismakingssessie van 30 minuten, waarna wij onze indrukken laten bezinken en onbewust het initiële kader voor het concept ontwikkelen. Deze startvergadering van 30 minuten biedt een snel overzicht van het bedrijf, zijn producten en diensten, waardoor met name de creatief directeur zich een eerste, onberispelijk beeld van het project kan vormen. Ook de wensen van de cliënt worden genoteerd; deze zijn bijzonder belangrijk voor de planning en de eerste gedachten. Het derde belangrijke punt is de doelgroep. Richt u zich tot een bestaande demografische massa of gaat het om een nieuwe benadering van potentiële klanten die momenteel onaangeboord zijn? Deze drie parameters kunnen nu worden gebruikt om de eerste ideeën te genereren over hoe een mogelijke campagne kan worden uitgevoerd. De ideeën leiden vervolgens tot een eerste briefing voor de klant, waarin de concepten in grote lijnen worden gepresenteerd. Deze bevat niet alleen de inhoud van de desbetreffende film of de verschillende versies, maar ook de keten van effecten. De gemakkelijkste manier om dit te vergelijken is met het storyboard. Hier wordt stap voor stap getoond wat er zal gebeuren in de afzonderlijke scènes van de uiteindelijke reclamefilm.

Impactketen en storyboard: beeldtaal en videoconcept

In kleine, vierkante vakjes wordt elke afzonderlijke belangrijke scène op papier of in PDF-formaat benoemd. Bovendien wordt getoond op welke momenten het emotionele effect wordt bereikt. In de regel moet je er vooral op letten dat het eerste moment van de commercial goed is. In de regel zou dit in de eerste twee tot drie seconden moeten gebeuren. Dit tijdsbestek is niet alleen in klassieke studies bewezen, maar ook in nieuwe media (zoals Youtube en Facebook).

  • Facebook telt impressies vanaf de derde seconde wanneer reclame wordt gebruikt,
  • Op YouTube kunnen de videoadvertenties vanaf 5 seconden worden overgeslagen,
  • Instagram telt ook een impressie van de derde seconde in de video.

Als u de consument hier niet heeft bereikt, zal het nog moeilijker zijn tot hem door te dringen. Daarom moet de inleiding van de video’s goed werken en de kijker direct meenemen!

Door promotievideo’s van tevoren te plannen, bespaart u natuurlijk veel tijd bij de latere productie en wordt de impact van de video’s efficiënter. Hierdoor kan meer worden verkocht, maar wordt ook meer bereik gegenereerd. Daarom investeren de meeste bedrijven in een goed videoproductiebedrijf dat hen is aanbevolen. Dankzij talrijke aanbevelingen hebben wij in korte tijd ook mooie referentieprojecten kunnen verzamelen, die wij in onze portfolio bundelen. Als videoproductiebureau staan wij voor kwaliteit, vernieuwende media en de dienst van het volste vertrouwen. Onze klanten geven ons vaak de vrije hand voor de productie, zodat we er voor hen het beste uit kunnen halen. In nauw overleg ontwerpen wij dan de parameters, maar ook de storyboards, zoals zojuist beschreven. Als alles gepland en gedefinieerd is, is het tijd om de video’s te produceren!

Pre-productie: video-opname Voorbereiding van storyboard, uitrusting en team

Na de conceptie van de film, komen we nu bij de laatste voorbereiding. Alle afspraken zijn gemaakt en het eerste storyboard is goedgekeurd door de klant. In de volgende stap worden nu alle concrete voorbereidingen getroffen. Het storyboard zal niet langer alleen in zijn conceptuele vorm beschikbaar zijn, maar zal in detail worden uitgewerkt. De teamleden kunnen nu worden ingepland op basis van het gedetailleerde storyboard.

Teamplanning bij videoproductie: model, visagist, stylist, enz.

Het typische team bij een video- of reclameproductie bestaat niet alleen uit de videograaf en het agentschap en de klant, maar ook uit verschillende acteurs op de set. Hoe complexer de productie, hoe meer mensen er bij een dergelijke productie betrokken zijn. In de regel hebt u echter naast productvideo’s beslist een model nodig.

Reservering van modellen: reclamemodellen voor filmopnamen en gebruiksrechten

Voor elke video heb je een passend gezicht nodig dat past bij het merk, maar ook bij de boodschap die moet worden overgebracht. De modellen zijn absolute professionals op hun gebied en hebben, dankzij hun jarenlange ervaring met fotoshoots en commerciële filmproducties, gevoel voor het op gecontroleerde wijze opwekken van geplande emoties. Met een druk op de knop kunnen zij bij wijze van spreken laten zien dat zij een bepaalde “behoefte” hebben, dat zij blij zijn, dat zij verdriet ontwikkelen, dat zij genegenheid tonen. Vooral in een complexe productie is zo’n professioneel model goud waard!

Modellen zorgen er niet alleen voor dat de emoties perfect worden overgebracht en dat de campagne er goed uitziet, zij zorgen ook voor een goede sfeer op de set. Door hun professionalisme en positieve uitstraling zorgen zij voor een algemeen goede stemming, die ook de productie versnelt en de resultaten op een hoger niveau brengt. Uiteindelijk moet u zich echter niet alleen zorgen maken over het boeken van het model, maar ook over de gebruiksrechten en het werken met modellenbureaus. Naast het perfecte reclamemodel heb je ook een visagist of haar- en visagist nodig.

Boeking van visagisten: haar- en visagisten voor perfecte videosequenties en close-ups

Ook bij het boeken van een visagiste nemen wij u alle zorgen uit handen, u kunt op onze service vertrouwen en wij organiseren experts op het gebied van haar en make-up. Daarnaast heb je voor veel shoots ook de perfecte kleding nodig, de outfit moet passen! Daarom organiseren wij bij het boeken van een haar- en make-upartiest ook de stylisten.

Het boeken van stylisten: outfit, accessoires en harmonieuze kleuren

Stylisten zijn op de set om ervoor te zorgen dat de outfit, accessoires en juwelen perfect passen. Zij zorgen ervoor dat, afgezien van haar en make-up, alles precies goed is voor het model. Het vinden van goede stylisten is niet zo gemakkelijk, aangezien het werk zeer veeleisend is en goede contacten vereist. Wij helpen u echter graag bij het vinden van de perfecte stylist via onze contacten.

Fotografen boeken: aanbeveling voor goede product- en reclamefotografen

Als er al een uitgebreide videoproductie wordt georganiseerd, is het voor bedrijven vaak raadzaam om direct een fotograaf te boeken. Op deze ene dag zijn veel mensen ter plaatse en al georganiseerd, fotografen kunnen deze momenten perfect vastleggen als “backstage” of “achter de schermen” opnamen. Dit beeldmateriaal kan niet alleen worden gebruikt voor uw eigen PR-maatregelen of pers, maar natuurlijk ook voor sociale netwerken, alsook op uw eigen bedrijfswebsite, waardoor u twee vliegen in één klap slaat. Als de set intelligent is georganiseerd, kunnen foto- en videoproductie zelfs parallel plaatsvinden. Dit is vaak bijzonder interessant voor bedrijven in de reisindustrie, maar ook in de mode-industrie, bv. voor de fotografie en videografie van reiscatalogi of promotiefilms voor reizen of ook lookbooks in de mode-industrie. De resulterende beelden zijn veelzijdig, een perfecte aanvulling op de opnames. Onze aanbeveling voor videoproducties is dan ook om direct een ervaren fotograaf te boeken.

Wij zorgen voor uw team maar ook voor uw video productie

Al deze planning is complex, maar omdat wij vele jaren ervaring hebben, evenals een zeer groot netwerk van fotografen, videografen, visagisten, stylisten en nog veel meer, kunnen wij u helpen om snel en gemakkelijk perfecte videoresultaten te bereiken, zelfs bij complexe producties! Na de pre-productie, de hele planning, hebben we nu alles op zijn plaats! Nu is het tijd voor de grote productie!

Productie – Productieproces en high-end apparatuur

In de volgende stap gaan we over tot de productie van de reclamespot. Afhankelijk van de omvang van de productie wordt alles georganiseerd op één dag, verspreid over verschillende dagen of zelfs op verschillende data met korte pauzes. Vooral in het geval van transnationale produkties, b.v. als de produktie voor de VS is gepland, plus een vlucht naar Canada en Europa, wordt zo’n produktie uitgerekt. Als agentschap probeer je natuurlijk direct je expertise in te brengen om zo efficiënt mogelijke trajecten te maken. Dit bespaart tijd, maar ook kosten voor de klant. Voor ons als agentschap heeft dit altijd de hoogste prioriteit. De locatie was al van tevoren geïnspecteerd en voorbereid voor de productie. Op de dag van de productie is de klant ter plaatse om alles goed te keuren. Wij raden ook altijd aan dat er één persoon ter plaatse is. Dit maakt een direct inzicht in de productie en ook een directe invloed op het beeld- en videomateriaal mogelijk.

Productieproces: locatie, uiterlijk en teamwork

Aan het begin van elke productie komt het team bijeen om de laatste details te bespreken. Daarna worden de modellen voorbereid door de visagist, terwijl de videografen met helpers en assistentie de set klaarmaken. Sommige sets worden de hele dag geproduceerd, andere veranderen van plaats. Maar met goed georganiseerde technologie en hoogwaardige apparatuur kan elke productie snel worden uitgevoerd – voorbereiding is alles! Afhankelijk van de productie wordt ook technische apparatuur gebruikt. Hier volgt een kort overzicht van de belangrijkste apparatuur die bij de huidige producties wordt gebruikt.

Gimbal: vloeiende camerabewegingen voor adembenemende scènes

Met de gimbal kunnen camerabewegingen worden gesimuleerd, die vroeger ingewikkeld met railtechniek moesten worden gemaakt. Deze techniek stabiliseert de camera en laat de videograaf vrij werken. Kortom, de gimbal vervangt het klassieke railsysteem. De camerabewegingen zijn zeer vloeiend, ook al loopt of rent de videograaf naast de acteur of het model. Dergelijke opnamen zijn bijvoorbeeld nodig voor langzame camerabewegingen voor de automobielindustrie, maar ook voor producties voor sportproducenten, bijvoorbeeld wanneer de loper begint te springen. De cameraman begint op hetzelfde moment te rennen en legt de beelden vast. In het verleden moesten hier complexe en dure railsystemen worden geïnstalleerd, maar tegenwoordig volstaat een hoogwaardige gimbal voor de productie. Hoe een tracking shot van hoge kwaliteit eruit ziet, is hier te zien, bijvoorbeeld, ondanks rotsen en kliffen, rechte shots zonder wiebelen.

Sony-camera: hoogwaardige beeld- en videokwaliteit voor reclamespots

Voor de meeste videoproducties zijn tegenwoordig geen enorme camera’s meer nodig; processoren en chips zijn zo klein geworden dat grootte nauwelijks nog relevant is. Moderne cameratechnologie kan in uiterst kleine behuizingen worden verpakt. 80% van onze opnamen worden momenteel gemaakt met Sony apparatuur. Hierdoor kunnen wij onze klanten een eersteklas camerakwaliteit en een hoge helderheid van de beelden garanderen. Dit is vooral belangrijk voor klanten die aandacht besteden aan materiaal van hoge kwaliteit. En dat is waar je op let, is het niet?

Na de productie wordt van alle materialen een dubbele back-up gemaakt op geheugenkaarten. Dan is het terug naar het agentschap om de video te produceren. Er zijn drie grote stappen in post-productie:

  1. Bespreking van het videomateriaal
  2. Knippen en bewerken van het videomateriaal
  3. Verander lussen van de klant

Laten we nu de post-productie van reclamefilms eens nader bekijken. Ook hier betekent dat, afhankelijk van de complexiteit van de materie, van een klein reclamefilmpje voor Facebook, ontworpen voor 10 seconden, tot een beeldfilm die 15 minuten loopt en gebruikt wordt voor pers, PR en intern gebruik. Samenvattend kan postproductie voor u echter als volgt worden omschreven.

Post-productie: bekijken, bewerken en wijzigen van videomateriaal

In deze laatste stap van de videoproductie gaat het om schiften, bewerken en wijzigen, ook wel de “change loop” genoemd in agentschapskringen. Eerst bekijken we het materiaal van de verschillende camera’s.

Het materiaal doorzoeken

Een goede videograaf betaalt zich ook onmiddellijk terug bij het bekijken van het materiaal van de videoproductie. Hij heeft nog steeds alle stukken in zijn hoofd, de sequenties en de verschillende camera’s die gebruikt werden. Al het materiaal wordt nu samengebracht en uitgezocht op de beste scènes, die in extra tracks en sequenties worden ondergebracht, net als in een klassieke economische analyse, volgens A, B en C materiaal.

De video’s bewerken

Nadat het materiaal is gezeefd en verdeeld in de verschillende categorieën, begint de redacteur met het snijden van het materiaal. Verschillende videosequenties worden samengevoegd en, afhankelijk van de complexiteit van de video (eindproduct), opgevuld met tekst of geanimeerde logo’s of lettertypes of toelichtingen. Bewerken is een vrij tijdrovend en ingewikkeld proces, maar bij een goede productie is veel al van tevoren opgehelderd en georganiseerd. Idealiter beperkt dit het redigeren tot een minimum, zodat u zo snel mogelijk met de klant in de eerste wijzigingsronde kunt stappen. De rough cut toont aanvankelijk een eerste versie die als basis dient voor verdere montage en wijzigingen. Maar eerst moet de klant een overzicht krijgen, zodat de ruwe snede wordt goedgekeurd. Pas nu worden de video’s eindelijk in elkaar gezet en geconfigureerd wat betreft de belichting, maar ook alle andere belangrijke instellingen en configuratie van het videomateriaal. Uiteindelijk levert de editor verschillende formaten en versies. Waarom?

Er zijn verschillende streamingplatforms, ook tv, plus bioscopen, de hele onlinewereld en natuurlijk sociale netwerken. Of het nu gaat om videoadvertenties gegenereerd door HTML5-animatie of banneradvertenties voor andere online winkels in GIF-formaat. Ook afzonderlijke formaten voor Instagram, maar ook Musical.ly of andere versies, sneller en gestroomlijnder voor Facebook, terwijl een andere versie voor YouTube lang gaat, meer dan 12 minuten.

Wijzigingsverzoeken en bewerking

Als alles past na de wijzigingslus van de klant, worden al deze verschillende formaten geëxporteerd en daarna ter beschikking gesteld van de klant. Het feit dat de media over netwerken heen kunnen worden gebruikt, verhoogt het succes van de video’s. Het vergroot het bereik, dus de interactie en uiteindelijk ook de verkoopsuccessen of de gewenste resultaten van de campagne.

Dat is het!

Of het nu gaat om een reclamespot voor de Superbowl of een Facebook-clip voor regionale supermarkten. Reclamefilms en imagofilms worden door agentschappen volgens dit principe geproduceerd! Meer artikelen en links over het onderwerp videoproductie: