Gezond eten: juiste levensstijl en lichaamsbeweging

Gezonde voeding – We weten allemaal dat onze voeding een beslissende rol speelt in een gezond leven. Wie niet gezond eet, staat aan vele gevaren bloot. Sommige mensen zien hun ongezonde voeding terug in de vorm van zwaarlijvigheid of een slechte huid.

Juiste voeding – wat betekent dat?

Wat betekent “gezond eten”? Een vraag die veel nieuwe gezichten zich stellen. Hier is hoe je gezond kan eten als model op de job.

Slechte voeding – Zelfs degenen die van een slank figuur en een mooie huid kunnen genieten, beschadigen hun lichaam met een ongezond dieet zonder dat ze het direct zien. Dit is eigenlijk veel gevaarlijker, omdat deze mensen geen reden zien om hun dieet te veranderen. Maar zelfs zonder duidelijke kenmerken: Mensen die gezond eten hebben minder kans om ziek te worden en hebben over het algemeen een langere levensverwachting. Een belangrijke reden waarom u moet proberen uw voeding te optimaliseren. Maar voordat u uw dieet verandert, moet u eerst de vraag ophelderen. Wat is een “gezond dieet” eigenlijk? En is er een gouden pad of zijn er verschillende mogelijkheden?

Juiste ingrediënten en metabolisme

Een gezonde voeding is een voeding die is afgestemd op het lichaam. Dit zou het lichaam alle belangrijke ingrediënten moeten geven die een gezond lichaam nodig heeft. Dit dieet kan voor elke persoon apart worden samengesteld. Ieder mens heeft een ander lichaam en met de tijd zult u leren wat bijzonder goed is voor uw eigen lichaam. Toch zijn er enkele principes die u kunnen helpen om uw voedingspatroon positief te veranderen en uw lichaam beter te leren kennen. Natuurlijk moet je jezelf op den duur niet strikt alle suikerhoudende of vette lekkernijen verbieden. Het recept voor succes is: geniet met mate! Als u “gezond eten” in uw dagelijkse routine integreert, kunt u zich ook in het weekend af en toe eens laten gaan. Dit stimuleert niet alleen je metabolisme, maar beschermt je ook tegen onvoorspelbare trek in eten en, last but not least, maakt je gelukkig. Wie wil er immers nacho’s in de bioscoop, ijs in de zomer of pasta of pizza in het Italiaanse restaurant opgeven? Heerlijk eten is een genoegen. En dit plezier draagt ook bij tot onze levenskwaliteit. Maar er is één ding waar je vanaf het begin duidelijk over moet zijn: Gezond en caloriearm eten hoeft niet minder lekker te zijn dan “ongezond” en calorierijk eten. Leer gezond voedsel op een creatieve manier in blokjes te snijden en geniet! Hier volgen een paar basistips voor een gezonde voeding op lange termijn.

Eet natuurlijk – De versheid van het voedsel is belangrijk!

Het toverwoord in een natuurlijke, gezonde voeding is: versheid! Dit betekent vers fruit, verse groenten, vers vlees, verse vis en verse eieren. U moet ervoor zorgen dat u de hele dag door meer groenten dan fruit eet, want fruit bevat fructose. Biologische producten uit de supermarkt zijn eigenlijk aan te bevelen. Ze zijn iets duurder, maar bieden meestal de beste smaak in groenten en fruit. Je moet ook onderscheid maken als het om vlees gaat. Probeer mager vlees te eten, zoals kip, kalkoen of rundvlees. Haal het, indien mogelijk, bij de vleescounter in de supermarkt of rechtstreeks bij de slager. Eieren kunnen in grotere hoeveelheden worden geconsumeerd dan eerder werd gedacht. Het eten van 3 eieren per dag, bijvoorbeeld, zal uw cholesterolgehalte niet verhogen. Eiwitten en vitaminen zijn erg belangrijk voor je lichaam, en je haalt ze uit eiwitten, vlees, vis, fruit en groenten. Belangrijk: Let er bij het winkelen op dat u geen reeds bewerkte artikelen in uw winkelwagentje legt (geen kant-en-klare producten). Je eigen eten klaarmaken en koken is de sleutel tot succes.

Tips: Gezond eten en afvallen

Hier vindt u meer artikelen over dit onderwerp!

Koolhydraatarm dieet? Eet (de vaak gehate) koolhydraten!

Allerlei vrouwenbladen blijven maar zeggen: geef de koolhydraten op, eet geen meel en eet geen tarwe! Dit is verkeerd. Voor een gezonde en evenwichtige voeding (ook om af te vallen en vooral voor het sporten) moet je nooit helemaal afzien van koolhydraten. Koolhydraten geven je de belangrijke energie voor de dag. Ook hier is de magische formule: Geniet met mate! U kunt een kleine portie koolhydraten bij de maaltijd eten (’s morgens/’s middags!) als bijgerecht, in de vorm van pasta, aardappelen, rijst of brood. Aanbevolen wordt ongeveer 1 plakje/ 60 gram (geraspte of rauwe pasta), ongeveer 2 – 3 handjesvol. Belangrijk: ’s Avonds moet je deze koolhydraten echt vermijden en in plaats daarvan meer eiwitten eten.

Nog een tip: volkorenmeel houdt je langer vol en bevat meer vezels, die je stofwisseling en spijsvertering stimuleren. U moet dus, althans wat brood betreft, volkorenproducten eten of producten met een hoger volkorengehalte. (Volkoren toast wordt niet als een volkorenproduct beschouwd en houdt u niet lang vol). U kunt ook volkorenrijst, natuurrijst of volkorenpasta kopen in elke supermarkt. Als u bezorgd bent over de calorie-inname, kunt u ook lichte pasta, lichte rijst of aardappelen eten zonder een slecht geweten te hebben. Om je metabolisme te ondersteunen, kun je één keer per week een koolhydraatvrije dag nemen en in plaats daarvan meer eiwitten eten.

Gebruik gezonde vetten voor het ideale gewicht

Vet – een product waarvan chronische lijners verklaren dat het hun vijand is. Maar dit is helemaal verkeerd! Het hangt alleen af van het soort vet. Er zijn verzadigde en onverzadigde vetten. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk onverzadigde vetten eet. Indien mogelijk moet u ook dierlijke vetten vervangen door plantaardige vetten. Vetten zijn niet alleen belangrijk voor de juiste smaak, ze voorzien ons ook van belangrijke voedingsstoffen. Zij zijn belangrijk voor de opname van de zogenaamde in vet oplosbare vitaminen (A, D, E, K). We kunnen ook alleen maar denken als we voldoende belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Olijf- of zonnebloemolie is bijzonder lekker, maar alleen koud, bv. bij salades. Voor het koken moet u bijvoorbeeld koolzaadolie of kokosolie gebruiken, die zonder aarzeling kunnen worden verhit.

Kook je thuis of eet je in een restaurant?

Wat betekent thuis koken? Heel eenvoudig: volledige controle! Of het nu de kwaliteit of gewoon de smaak is. U weet precies wat er in uw gerechten zit en kunt de kwaliteit en de smaak van het voedsel gemakkelijk van tevoren controleren. Geen verborgen suiker (die vaak in de beschrijving van de ingrediënten op de achterkant van de producten iets anders wordt genoemd, zoals dextrose, glucose of fructose) en geen chemische additieven.

Maar maak je geen zorgen: je hoeft geen restaurantuitnodigingen af te zeggen! Want je kunt ook gezond eten in een restaurant. Salades en groenten zijn altijd de juiste keuze. Als u de kwaliteit van het restaurant hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld op internet aan de hand van recensies en beoordelingen, kunt u vlees of vis bestellen zonder een slecht geweten te hebben. Eén aanbeveling: kies een klein restaurant met een seizoensgebonden keuken. En als je 10 minuten langer op je eten moet wachten, des te beter, want dan weet je het zeker: Het eten is vers bereid.

Gewichtsverlies makkelijk gemaakt: Water mars!

Water is de ware geheime formule voor een gezond en slank lichaam! Water voorkomt dat u hoofdpijn krijgt of problemen met de bloedsomloop en helpt ook tegen overmatig hongergevoel. Wij verwarren de behoefte aan water, d.w.z. onze dorst, vaak met honger en proberen die te lessen met onnodige tussendoortjes. In het algemeen moet u ten minste 2 liter water per dag drinken. Als je aan sport doet, natuurlijk meer.

Soda, cola & co. – de absolute no-go’s

Suikerhoudende frisdranken zijn de vijand van een gezonde voeding en een optimaal figuur. Limonade, cola & co. zijn je beste vriend als het op buikvet aankomt. Je moet deze slechte gewoonte voorgoed doorbreken! (Ja, ook al klinkt het hard.) Want met deze calorierijke drankjes krijg je onnodig veel calorieën binnen, en de ingrediënten zijn niet natuurlijk en ongezond. Bewaar die calorieën voor een smakelijke hoofdmaaltijd.

Ook lightdranken zijn geen alternatief, want de zoetstoffen zijn schadelijker voor je lichaam dan ze lijken. Light dranken staan voor weinig tot geen koolhydraten. Tot zover alles goed. Maar wat veel mensen niet weten, is dat zoetstoffen je insulinegehalte verhogen. Hierdoor krijg je een hongergevoel of trek en wordt je volgende voedsel onmiddellijk omgezet in vet. Dus je kunt beter afscheid nemen van deze ongezonde drankoptie. Als je de zoete caloriebommetjes niet helemaal wilt opgeven, dan echt alleen met mate, bij wijze van uitzondering in het weekend. Alcohol moet ook alleen in het weekend een uitzondering zijn, d.w.z. geen biertje of glaasje wijn na het werk bij het avondeten. (Tenminste niet op regelmatige basis.)

Je moet ook voorzichtig zijn met vruchtensappen, want die bevatten veel fructose. Niettemin zijn deze sappen gezond, natuurlijk en rijk aan vitaminen, dus ze zijn geen no-go, maar geniet van één glas per dag op zijn hoogst. (In plaats van fruit, niet ernaast).

Calorieën tellen? Leer het plezier kennen en liefhebben!

Probeer in alle rust van je maaltijd te genieten! Dat betekent: neem de tijd voor je maaltijd en eet langzaam. Hoe meer je op een hap kauwt, hoe sneller je het voedsel dat je eet kunt verteren. En u zult snel het verschil in smaak merken: Als je je eten laat “smelten in je mond”, kan de smaak zich ten volle ontwikkelen en merk je het pas echt. Dit is een andere manier om een absolute fijnproever te worden. Bovendien mag u tijdens uw maaltijd niet worden afgeleid door de tv, smartphone of tablet. Concentreer je op je eten, kijk ernaar terwijl je ervan geniet. Op die manier onthouden je hersenen je voedselinname en heb je de hele dag door minder honger, gaat je maag pas laat weer rommelen en eet je in het algemeen minder.

Een tip: eten is een cultuur en mensen genieten er het best van in het gezelschap van vrienden. Ga samen met je vrienden thuis eten, kook samen, dek samen de tafel (schept een gezellige sfeer) en vier de maaltijd samen. Samen eten betekent samen genieten en dat maakt gelukkig.

Beweging en sport: belangrijk voor de factor welzijn

Dagelijkse lichaamsbeweging en regelmatige sportbeoefening zijn belangrijk om het lichaam en de geest fit te houden. Vooral in het dagelijkse beroepsleven kan voldoende lichaamsbeweging voor een goed evenwicht zorgen. Geen tijd is geen excuus! Gebruik gewoon de fiets in plaats van de auto of stap twee haltes voor uw bestemming uit de trein en wandel de rest van het traject. Vermijd liften, neem de trap of draag uw boodschappen met gebogen armen en rechte rug naar huis. Dit alles ondersteunt uw spieren en uw conditie en kan gemakkelijk in uw dagelijkse routine worden geïntegreerd.

Bovendien moet u indien mogelijk twee tot drie keer per week sporten en “buiten adem komen”. Een half uurtje joggen in het park, thuis yoga doen volgens de instructies (bv. van een YouTube-video of dvd), of een uurtje kracht- en duurtraining in de sportschool kunnen uw lichaam strakker maken en uw gezondheid op lange termijn verbeteren. Binnen afzienbare tijd ziet u er stralender uit en doet u iets goeds voor uw lichaam. Ten laatste op oudere leeftijd, zal het je er dankbaar voor zijn.

Een gezonde levensstijl op lange termijn

Of het nu om uw dieet of uw fitness gaat: stel uzelf realistische doelen en handel in kleine stapjes, zodat u na korte tijd succes zult voelen! Dit is heel belangrijk voor je motivatie. Als u uw doelen te snel te hoog stelt, zult u zich snel gefrustreerd voelen. Je lichaam kan niet van de ene dag op de andere veranderen en dat is ook niet de bedoeling. Uw doel is: een gezonde levensstijl VOOR EVER! Begin klein en verhoog gestaag. Je lichaam is je huis. Je kunt het niet verlaten of veranderen. Behandel het daarom liefdevol en verzorg het, dit zal ook uw geest inspireren.

Tips: Gezond eten en afvallen

Hier vindt u meer artikelen over dit onderwerp!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie