Paleo of Stenen Tijdperk Dieet: Definitie, Voordelen & Nadelen

Paleo dieet / Steentijd dieet – Het Steentijd dieet beschrijft het concept waarvan al meer dan 200.000 jaar is bewezen dat het leidt tot gezondheid, betere prestaties en het ideale gewicht. De term “Paleo” is een afkorting van het Engelse woord “paleolithic”. Het woord betekent zoiets als “stenen tijdperk”. Groenten, hoogwaardige dierlijke produkten en fruit zijn de hoofdbestanddelen van het zogenaamde “steentijddieet”.

Bij dit dieet ligt de nadruk niet op de hoeveelheid, maar op de kwaliteit van het voedsel. Het gaat er niet om het leven in het stenen tijdperk na te bootsen, maar om natuurlijk te eten. Daarom is het Paleo dieet gericht op onze voorouders, de jagers en verzamelaars.

Lees hier of het Paleo dieet oplevert wat het belooft, wat de voor- en nadelen zijn en de kritiek op het ongebruikelijke dieet. Terug naar Voeding en terug naar de Schoonheidsgids.

Paleo definitie: 7 principes

Dit zijn de zeven basis bouwstenen van het Paleo dieet:

 • Stop met suiker
 • Geen zuivelproducten
 • Graanproducten zijn een no-go
 • Plantaardig vet is niet toegestaan
 • Fruit met mate
 • Let op de goede vetzuren

Vooral dranken zoals frisdranken, ijsthee en sappen bevatten veel suiker. Suikerconsumptie leidt tot een verhoogde insulinespiegel, die de oorzaak is van vele ziekten, zoals diabetes. Koolhydraten zorgen er ook voor dat het lichaam energie opslaat in de vorm van vet in plaats van het vetreservoir te verkleinen.

Vermijd melk en zuivelproducten! Deze voedingsmiddelen kunnen auto-immuunziekten veroorzaken of bevorderen. Melk van andere dieren wordt, net als graanproducten, pas sinds 10.000 jaar door de mens geconsumeerd. Melk van koeien bevat stoffen die niet geschikt zijn voor de menselijke spijsvertering.

Bovendien zitten er dierlijke hormonen in melk. Of het nu om witte bloem of rijst gaat, deze producten bevatten veel koolhydraten maar weinig voedingsstoffen. Evenals suiker veroorzaken of bevorderen koolhydraten in de vorm van graanproducten beschavingsziekten. Gemaksvoeding in fastfood of pakjes soep bevat enorme hoeveelheden kunstmatige additieven en ongezonde vetzuren.

Vermijd tijdens het Paleo dieet sterk bewerkte voedingsmiddelen. Tijdens het Paleo dieet moeten ook producten zoals margarine en oliën zoals zonnebloem- of koolzaadolie worden vermeden. Als alternatief kunnen dierlijke vetten zoals reuzel of boter worden gebruikt. Uitzonderingen zijn kokosolie en olijfolie.

Iedereen weet dat “een appel per dag de dokter weg houdt”, maar fruit bevat ook veel suiker. In de tijd van de jager-verzamelaars was fruit in veel kleinere hoeveelheden beschikbaar voor de mens. Hoewel fruit veel gezonde en belangrijke voedingsstoffen bevat, is fructose ook dikmakend. Door de proliferatie van plantaardige oliën is er ook een overschot aan omega-6-vetzuren, en een tekort aan omega-3-vetzuren. Een tekort aan omega-3 vetzuren kan bijvoorbeeld leiden tot insulineresistentie en een verhoogde gevoeligheid voor ontstekingen. De goede omega-3 vetzuren zijn bijvoorbeeld te vinden in vis.

Tips: Gezonde voeding

Hier vindt u meer artikelen over dit onderwerp!

Procedure van het Stenen Tijdperk Dieet

Het idee achter het Paleo dieet is om te eten als een mens uit het Stenen Tijdperk. Dit betekent zo natuurlijk mogelijke producten eten, geen peulvruchten, geen granen en geen zuivelproducten. Het Paleo dieet is meer een gezonde eetmethode dan een dieet.

Het is aan te bevelen geleidelijk met het Paleo dieet te beginnen, zodat het lichaam langzaam met de verandering in aanraking komt. U kunt voor uzelf een periode vaststellen waarin u zich houdt aan de hierboven beschreven principes van het Paleo dieet. Een testfase van een maand wordt aanbevolen. Tijdens deze periode moet u veel voedsel vermijden dat tegenwoordig op uw bord ligt. Deze voedingsmiddelen omvatten:

 • Rijst
 • Noedels
 • Brood
 • Suiker
 • Verwerkt vlees
 • Koffie
 • Alcohol

Idealiter bestaat een Paleo-maaltijd voornamelijk uit eiwitten uit ei, vis en vlees en groenten. De metingen van het lichaamsvet nemen vooral in de eerste zes maanden sterk af. Dit effect neemt echter af in de volgende 24 maanden van het actieve Paleo dieet.

Ervaringen met het Paleo Dieet

Het Paleo dieet is een geweldige manier om gezond af te vallen en je bewust te zijn van wat je eet. Het steentijddieet heeft enkele voor- en nadelen.

Nadelen van het Stenen Tijdperk Dieet

Het Paleo dieet moet niet permanent worden. Terwijl de gezonde volwassene van vandaag een caloriebehoefte heeft van ongeveer 2.000 calorieën, hadden de jager-verzamelaars van het Stenen Tijdperk een behoefte van meer dan 3.000 calorieën. Deze grote hoeveelheid vis en vlees levert de moderne mens dus aanzienlijk meer eiwitten op dan hij nodig heeft. Te veel vetten en te weinig koolhydraten in het steentijddieet kunnen dus leiden tot gewichtstoename in plaats van gewichtsverlies.

Omdat het vlees en de vis 200.000 jaar geleden afkomstig waren van wilde dieren, had dit voedsel een lager vetgehalte dan het vlees dat tegenwoordig grotendeels afkomstig is van de fabriekslandbouw. Problemen met de gewrichten en hoge bloeddruk zijn ook klachten die samen kunnen gaan met het Paleo dieet.

Voordelen van het Steentijd Dieet

Het steentijddieet is waarschijnlijk een van de langst beproefde diëten van de mensheid. Een groot aantal studies bewijst de doeltreffendheid van het Paleo dieet. Dus iedereen die op zoek is naar een gezond dieet is waarschijnlijk geïnteresseerd in het langst geteste dieet dat er is. Het afwijzen van industrieel geproduceerd voedsel is in feite een gezondheidsbevorderende houding. Vooral kant-en-klaarproducten, frisdranken en hormonaal behandelde melk worden als schadelijk voor de gezondheid beschouwd.

Door verwerkte voedingsmiddelen en vooral graanproducten te elimineren, is het Paleo dieet nuttig voor het verlichten van auto-immuunziekten en stofwisselingsziekten zoals acne, multiple sclerose en diabetes. Van dit dieet is ook bewezen dat het gewichtsverlies, een gestabiliseerde bloedsuikerspiegel en betere sportprestaties oplevert. Andere voordelen die het Steentijddieet zo populair maken, zijn minder hoofdpijn. Geen middagmoeheid meer! Reeds de preoccupatie met wat men eet, leidt tot het bewust omgaan met voedsel en een leereffect.

Paleo dieet en de gevolgen

Maar wat zijn de doelen en gevolgen van het Paleo dieet? Zoals bij bijna alle diëten is het doel van het dieet af te rekenen met slechte eetgewoonten en het lichaam weer in evenwicht te brengen. Gevolgen van het Paleo dieet zijn in de eerste plaats gewichtsverlies, minder vermoeidheid, een verminderd gevoel van volheid. Vooral mensen met een allergie kunnen zich opgelucht voelen en minder reageren op triggers.

De Paleo Voedselpiramide

Hier is de Paleo voedselpiramide in een oogopslag:

Groenten zijn een van de hoekstenen van het Paleo dieet, dus moeten ze in overvloed worden geconsumeerd. Groenten leveren balaststoffen en secundaire voedingsstoffen voor planten. Vlees levert waardevolle eiwitten, micronutriënten en gezonde vetten. Het Paleo dieet besteedt bijzondere aandacht aan de kwaliteit van het vlees. Dit komt vooral voor in vlees van dieren die in hun natuurlijke omgeving zijn opgegroeid. Vlees van schapen, runderen, scharrelkippen en varkens uit de wei.

Vis en zeevruchten zijn ook goede bronnen van eiwitten en belangrijke omega-3 vetzuren. Het wordt aanbevolen om minstens 2-3 keer per week visgerechten te eten. Ook hier is het belangrijk te kijken naar de herkomst van de vis. In het wild gevangen vis is beter dan vis uit aquacultuur en viskwekerijen.

Eieren zijn beter dan ze worden voorgehouden. Tijdens het Paleo dieet leveren ze belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, eiwitten en goede vetten, en ze houden je ook langer vol. Fruit voorziet het lichaam van vitaminen en vezels. Maar zoals hierboven beschreven, moet fruit slechts met mate worden geconsumeerd vanwege de fructose. Het is ook een goed idee om over te schakelen op fruit met een lager suikergehalte, zoals bessen in plaats van druiven en bananen.

Goede vetten zijn een essentieel onderdeel van het Paleo dieet, vooral om te koken. Geselecteerde plantaardige vetten zoals olijfolie, avocado-olie en kokosolie zijn gezonde bronnen van energie. Suiker en additieven zijn ook taboe als het gaat om drankjes in het steentijddieet. Alternatieven zijn water, kokoswater en ongezoete thee. Hier is een overzicht van de go-to voedingsmiddelen voor u:

 • Groenten
 • Vlees
 • Vis
 • Eieren
 • Fruit
 • Gezonde vetten en oliën
 • Suikervrije dranken zonder toevoegingen

Kritiek op het dieet en de methode

Sommige artsen waarschuwen tegen het Paleo dieet omdat, zoals hierboven beschreven, het gevaar bestaat dat men snel aankomt in plaats van afvalt. De boosdoener is het hoge vetgehalte van het Paleo dieet. Het Paleo dieet is een koolhydraatarm dieet. Zondigen met een sneetje brood is bij dit dieet dus nog belangrijker dan bij andere diëten. Overgewicht kan leiden tot ziekten als hoge bloeddruk, depressie en gewrichtsproblemen.

Recepten: Ontbijt & Lunch

Een Paleo-ontbijt kan bijvoorbeeld bestaan uit gebakken eieren, broccoli en een fruitsalade. Tussen de middag zijn er paprika’s gevuld met gehakt, en ’s avonds vis met groenten. Paleo snacks zijn fruit of noten. Voor de lunch bestaat het steentijddieet uit gehakte paprika of een vet dierlijk product zoals biefstuk of zalm gebakken in kokosolie of rundertalg met een grote portie groenten. Een Paleo-maaltijd kan bestaan uit groene groenten met vis die bij de soort past, een glas bottenbouillon en een handvol noten.

Paleo Dieet: Boeken

Wij presenteren de top 2 boeken over het Paleo dieet. Laat je inspireren door recepten en dieetplannen.

Afvallen zonder honger

In zijn kookboek presenteert Nico Richter zijn favoriete recepten voor het Paleo dieet. Hij houdt van koken met onbewerkt voedsel en dat is te zien! Voor iedereen die natuurlijk en gezond wil eten, maar niet weet hoe hij of zij moet omschakelen. Nico laat met zijn kookboek zien dat gezond eten niet saai hoeft te zijn. Het 30-dagen plan maakt het makkelijk om te beginnen met Stone Age voeding. Mijn absolute favoriet uit de receptenverzameling is de Barbecue Sauce a la Paleo.

Op het aanbod

 

 

Paleo Kookboek voor Beginners

Dit kookboek is perfect voor professionals en beginners. Hierin vindt u 99 recepten voor de perfecte start van het Paleo dieet. Als u ook meer wilt weten over het steentijddieet, vindt u hier alle informatie die u nodig hebt. Het boek ontkracht alle vooroordelen en valse veronderstellingen over het steentijddieet.

Op het aanbod

 

 

Vragen en antwoorden

We beantwoorden de vragen die de meeste mensen stellen over het Paleo dieet.

Wat mag je eten?

Tijdens het Paleo dieet worden voornamelijk onbehandelde en natuurlijke producten gegeten. Het dieet is gebaseerd op het dieet van de mensen uit het Stenen Tijdperk. Tijdens het Paleo dieet mogen natuurlijke producten en onbewerkte voedingsmiddelen worden gegeten. Dit omvat vooral groenten en vlees.

Is Paleo gezond?

Aangezien men bij het Paleo dieet op zijn voeding let en suiker en koolhydraten vermijdt, heeft het steentijddieet vele voordelen. Het risico op het ontwikkelen van diabetes, bijvoorbeeld, kan worden verminderd.

Wat aten de mensen uit het stenen tijdperk?

Het dieet uit het Stenen Tijdperk is beperkt tot natuurlijke producten.

Is Paleo veganistisch?

Het Paleo-dieet is niet veganistisch, aangezien het hoofdbestanddeel van het dieet vlees en dierlijke producten omvat.

Is aardappel paleo?

Aardappelen mogen tijdens het Paleo dieet gegeten worden als ze natuurlijk en onbewerkt zijn. Dus niet in de vorm van frieten, gefrituurd met plantaardige olie. Aardappelen moeten echter niet te sterk worden gekruid, want ze bevatten veel zetmeel en koolhydraten.

Schoonheidstips: Voeding en meer

Bent u geïnteresseerd in een gezonde levensstijl? Dan ben je hier aan het juiste adres! Laat u inspireren door onze tips over voeding, diëten en natuurlijke cosmetica.

Ketogeen Dieet: Plan & Recepten

Bent u op zoek naar een alternatief dieet om een platte buik te krijgen zonder te trainen, wilt u een kleinere taille of wilt u huidvlekken voorkomen door gezonder te eten voor u en uw lichaam? Aangezien koolhydraten worden vermeden tijdens het ketogeen dieet, grijpt het lichaam naar zijn vetreserves. Dit kan de hoeveelheid vet in het lichaam aanzienlijk verminderen. Dit dieet was oorspronkelijk een vorm van behandeling voor epilepsie. Aangenomen wordt dat het verhoogde gehalte aan ketonlichamen een positief effect heeft op deze ziekte. Meer hierover, hier.

Stichting: Producten & DIY

Zeg nee tegen conventionele cosmetica! Er bestaat reeds een brede markt van natuurlijke cosmetica. Waarom? In tegenstelling tot de gebruikelijke drogisterijproducten, vermijden veel nieuwe merken schadelijke ingrediënten voor uw huid. Ontdek hier welke natuurlijke cosmetische foundations het populairst zijn. We laten je ook zien hoe je foundation, bronzer en blush kunt maken die vriendelijker zijn voor mens en milieu, door meer “natuurlijke” grondstoffen te gebruiken.

Natuurlijke cosmetica: Foundation en meer

Wij laten u zien hoe u thuis uw eigen natuurlijke make-up kunt maken die perfect bij uw huid past. Wij laten u ook kennismaken met labels die natuurlijke cosmetica verkopen met natuurlijke ingrediënten die gezond zijn voor uw huid.

Voeding: Mooie huid, voeding en meer

Hier kunt u terugkeren naar het voedingsoverzicht.