Haider Ackermann: Merk, luxe ontwerper, heren- en damesmode – opvolger van Karl Lagerfeld

Haider Ackermann – Net als ontwerper Raf Simons of Dries van Noten is Haider Ackermann al meer dan tien jaar een pionier in de luxe mode. Met een mix van superluxe materialen en elegante doch casual snits, roepen zijn kledingstukken een speciaal gevoel op telkens wanneer je ze draagt. Als je ze eenmaal geprobeerd hebt, kun je niet meer terug naar normaal. In het volgende bericht kunt u meer te weten komen over het merk en zijn belangrijkste kledingstukken. Als u meer modemerken wilt kennen, bekijk dan onze gids over modemerken.

Haider Ackermann: Het verhaal naar succes

De Colombiaanse ontwerper Haider Ackermann is geboren op 29 maart 1971. Ackermann, die zich uitsluitend liet inspireren door het werk van Yves Saint Laurent, ging naar België om te studeren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en een carrière als modeontwerper na te streven. Hij werkte vijf maanden als leerling bij John Galliano voordat hij assistent werd van de Belgische modeontwerper Wim Neels. In deze periode leefde Ackermann van de ene dag op de andere op straat en werkte hard om een CV op te bouwen. Voordat hij als fulltime ontwerper bij Mayerline aan de slag ging, werkte Ackermann voor verschillende merken, zoals Patrick Van Ommeslaeghe en Bernard Wilhelm.

Hier zie je de ontwerper Haider Ackermann:

Zijn eigen merk: Haider Ackermann

In 2001 ontwierp Ackermann zijn eigen damescollectie, die hij onder zijn eigen label presenteerde tijdens de Paris Fashion Week. De premium lederen kledingspecialist Ruffo was onder de indruk van Haiders collectie in 2002 en bood hem een baan aan bij Ruffo Research. In 2004 won Ackermann de Swiss Textiles Award. Om zijn liefde te volgen, verhuisde hij in 2005 naar Parijs en richtte er een atelier op dat gefinancierd werd door de Belgische vennootschap BVBA 32.

De feiten op een rijtje:

  • Ackermann is geboren in 1971 in Santa Fe de Bogota, Colombia.
  • In 1994 verhuisde hij naar België om te studeren aan de Koninklijke Academie van Antwerpen.
  • Hij werkte als stagiair voor John Galliano in Parijs voordat hij assistent werd van Wim Neels, zijn vroegere leermeester.
  • Ackermann werd aangenomen als hoofdontwerper voor Ruffo Research en ontwierp twee collecties (lente/zomer 2003 en herfst/winter 2003-04) terwijl hij zijn eigen lijn bleef produceren.
  • In november 2004 won Ackermann de begeerde Zwitserse Textiel

De grote doorbraak: mode voor de rode loper

In 2008 presenteerde hij zijn najaarscollectie 2009, die de ontwerper geloofwaardigheid gaf op de rode loper. In een gesprek met Women’s Wear Daily zei Ackermann dat de mode-industrie in die tijd behoefte had aan outfits die meer gericht waren op schoonheid en sensualiteit dan op seksualiteit. Zijn kledingcollectie werd ook tentoongesteld op het Hyeres Fashion Festival in Villa Noailles.

Een look uit zijn najaarscollectie 2009 voor vrouwen:

Zijn voorjaarscollectie 2010 was geïnspireerd op Indiase kleuren, wat de aandacht trok van veel critici. Jessica Biel droeg een Ackermann outfit voor haar Vogue cover in 2010 en zijn voorjaarscollectie voor Pitti W. verscheen ook voor mannen rond dezelfde tijd.

De eerste en laatste mannencollectie

In december 2010 lanceerde hij zijn eerste en laatste collectie herenkleding. “De beslissing om een collectie voor één seizoen te presenteren was een creatieve,” zegt Anne Chapelle, eigenaar en gedelegeerd bestuurder van BVBA 32, het Antwerpse bedrijf dat Haider Ackermann leidt en produceert. Haider wilde het beeld dat hij voor zijn vrouwencollectie creëerde, onderstrepen met de man aan haar zijde. De mannencollectie zal opnieuw worden toegevoegd wanneer Haider dat wil en zal niet aan een seizoen gebonden zijn. Creativiteit kan niet in een tijdsbestek worden geforceerd. Het is de emotie van het moment die tot uiting komt in een collectie die wordt gepresenteerd en verkocht aan detailhandelaars die geloven in creativiteit als zodanig.

Hier zie je een look uit de 2010 mannencollectie:

Ackermann’s successen: Karl Lagerfeld en Vogue

In november 2010 zei Karl Lagerfeld dat Ackermann de persoon was die hij in gedachten had voor de baan bij Chanel.

“Ik heb een contract voor het leven, dus het hangt allemaal af van aan wie ik het wil overdragen,” vertelde Lagerfeld aan Numero magazine. “Op dit moment zou ik zeggen Haider Ackermann.” Haider antwoordde: “Wat kun je tegen zo’n zin zeggen! Wat een compliment! Ik voel me vereerd, hoe kan je dat niet zijn?! Eerlijk gezegd ben ik zeer, zeer ontroerd, vooral omdat het van Monsieur Lagerfeld komt.”

Hier zie je een foto van de twee:

In 2011 stond Ackermann opnieuw op de cover van Vogue magazine, waar Lady Gaga zijn outfit droeg. Het jaar 2011 kwam tot een goed einde toen Andre Leon Tally van Vogue Ackermann uitriep tot de rijzende ster van de mode-industrie. Caroline Trentini droeg een outfit van Haider Ackermann voor de cover van Vogue magazine in 2012, en zijn benijdenswaardige succes leverde hem ook een plaats op in de Vogue 120 lijst, waarop vele andere invloedrijke ontwerpers staan. Karl Lagerfield overhandigde Ackermann in oktober een Fashion Group International Award.

Veel beroemdheden zoals Tilda Swinton, Victoria Beckham, Karlie Kloss en Penelope Cruz hebben Ackermann’s outfits van tijd tot tijd gedragen, of het nu voor de rode lopers was of voor de covers van Vogue.

Caroline Trentini in Haider Ackermann voor de Vogue Cover 2012:

Haider Ackermann’s mode stijl: vrouwelijk en invloedrijk

De onmiskenbare handtekening van Ackermann is al te zien in zijn eerste creaties. Zijn stijl: smalle lijnen, mannelijke snitten en een slank silhouet culmineren in een elegante soberheid die niettemin dramatisch wordt geaccentueerd door arresterende details. De look van de modeontwerper is beïnvloed door de verschillende culturen waarin hij is opgegroeid. Elk van zijn collecties speelt met contrasten: scherp ontmoet zacht, vrouwelijk ontmoet mannelijk, elegant ontmoet casual. Haider Ackermann creëert opwinding in zijn mode door verschillende materialen te mengen, abstract te werken met leer en gelaagdheid. In combinatie met avant-gardistische draperieën voegt de ontwerper dramatische accenten toe aan zijn prêt-à-porter. De collecties van het label worden dan ook in gedempte en sobere tinten gehouden.

Krachtig, origineel en draagbaar, dat is de stijl van Haider Ackermann.

De beste Haider Ackermann stukken

Haider Ackermann heeft in zijn carrière een aantal zeer belangrijke kledingstukken voor de hele modewereld geproduceerd. Het is moeilijk te definiëren wat Haider Ackermann het beste doet, want hij stopt zoveel details en streven naar perfectie in elk van zijn stukken dat je gewoon van alles wat hij doet moet houden als je eenmaal met hem te maken hebt.

De Double Layer Contrast Panel Zip-Up Hoodie

Er zijn gebieden waarvan je gewoon weet dat Haider het zo eeuwig anders en beter doet dan alle anderen dat je voor zoiets nergens anders terecht kunt, bijvoorbeeld zip hoodies. Vanaf het begin van zijn herencollecties presenteerde hij enkele van de meest exquise en edgy hoodies die je kunt krijgen. Ze begonnen de modewereld echt op te schudden in 2014, toen Kanye West een aantal van de FW14 crewnecks en hoodies droeg en mensen gewoon gek werden omdat de pasvorm, de kleuren en de details zo perfect waren.

Dit specifieke model heeft een verwassen contrastpaneel in het midden en subtiele slijtage op verschillende plaatsen op het stuk. De pasvorm is erg oversized, wat typisch is voor de meeste Haider zip ups.

De omkeerbare Vision Perth Bomber Jacket

De legendarische Perth Bomber – beroemd gedragen door Kanye West tijdens zijn auditie voor American Idol. Zijn bomberjack heeft een korte snit met afhangende schouders en overgesneden mouwen. Het jack is gemaakt van dezelfde katoenen stof als de Perth hoodies van Haider, maar heeft een extra zijden laag en wattering aan de binnenkant om het dikker en behaaglijker te maken. Het eerste Perth bomberjack werd oorspronkelijk uitgebracht in 2015, maar Haider heeft gedurende zijn carrière veel van zijn iconische kledingstukken opnieuw uitgebracht. Dit jasje werd exclusief heruitgegeven voor een Capsule Collectie in 2020.

De donkergroene fluwelen jas

Haider Ackermann’s gebruik van fluweel begon al vroeg in zijn carrière, met een collectie als FW15, die bekend staat om zijn vele iconische fluwelen stukken, vooral fluwelen jassen en jacks. Dit model werd drie jaar later door Haider ontworpen, maar is er alleen maar beter op geworden. Hij heeft altijd donkere kleuren gebruikt op fluweel, wat de diepe schoonheid van het materiaal nog versterkt. Deze jas heeft een donkergroene kleur en een zwarte kraag, met een bijna enkellange pasvorm, wat resulteert in een uitstekend voorbeeld van luxe in de hogere klasse.

Veel gestelde vragen over Haider Ackermann

Hier vindt u de meest gestelde vragen op het internet.

Wie heeft het merk Haider Ackermann opgericht?

In 2001 richtte Ackermann zijn eigen gelijknamige label op en presenteerde zijn eerste damescollectie op de Paris Fashion Week in maart 2001.

Voor welke merken heeft Haider Ackermann gewerkt?

In 2016 nam Haider Ackermann de rol van creatief directeur op zich bij het merk Berluti. Zijn gevoel voor mode bracht blijvende relevantie terug naar het huis.

Mode merken zoals Haider Ackermann

Hier vindt u een selectie van merken die vergelijkbaar zijn met Haider Ackermann.

Helmut Lang

Ook Helmut Lang heeft met zijn unieke invloeden en bijzondere snits een hele scene in de mode-industrie gevormd. Ontdek meer over de geschiedenis en de collecties van Helmut Lang in onze rubriek Helmut Lang.

Dries van Noten

Net als Haider Ackermann heeft ook Dries van Noten zijn eigen mode uitgevonden, die bepalend is geworden voor de stijl van het merk. Dit soort mode bestaat nergens anders. In ons Dries van Noten artikel kom je alles te weten van de oorsprong tot zijn laatste creaties.

Mode merken: Lijst

Ben je enthousiast over Haider Ackermann en wil je meer merken leren kennen? Neem dan een kijkje in onze modegids en maak kennis met ’s werelds beste modemerken. Extravagante haute couture. Verfijnde prêt-à-porter. Fijne sportkleding en innovatieve accessoires. s Werelds meest luxueuze modemerken verrukken elk jaar miljoenen mensen en modeliefhebbers met hun exquise collecties. Ze kamperen voor de winkels om de speciale gelimiteerde oplage mee te pikken, staan in de straten van Parijs tijdens de felbegeerde Fashion Week en zitten met grote ogen voor de tv’s om de nieuwste en hipste runway shows te zien. Hier is de ultieme modemerken gids.