Supermodellen: van castings tot iconen – Gigi Hadid, Kendall Jenner, Naomi Campbell & Co.

Supermodellen – Modeshows, bedwelmende jurken en Instagram, wie brengt u eigenlijk de trends van de grote modemerken? Dat klopt, supermodellen zoals Kendall Jenner, Gigi Hadid, Cara Delevingne en Naomi Campbell. Maar je ziet ze niet alleen in deze industrie vandaag. Supermodellen hebben al lang een vaste plaats in de amusementsindustrie en zijn echte beroemdheden. Ontdek hier wat er schuilgaat achter sommige van deze indrukwekkende vrouwen.

Supermodellen: 5+1 supermodellen die je moet kennen!

Model zijn betekent vandaag de dag niet meer alleen over de catwalks lopen en gefotografeerd worden voor tijdschriften; een bepaalde levensstijl en beroemdheidsstatus zijn in trek. De meeste modellen zijn tegenwoordig ook buiten de mode-industrie actief. Sociale media hebben in belangrijke mate bijgedragen tot de bekendheid van de modellen van vandaag. Hier zijn zes van de best betaalde en beroemdste modellen en hun verhalen.

 • Reality tv-ster: supermodel Kendall Jenner zette haar tv-roem om in een carrière in de mode-industrie
 • Model en influencer: Gigi Hadid en Karlie Kloss zijn bekend geworden als modellen, maar nu tillen ze ook veel verder reikende projecten op sociale netwerken
 • Van model tot actrice: Cara Delevingne werd beroemd door modellenwerk, maar nu is ze eerder te zien op het witte doek
 • Supermodellen van de jaren ’90: Als supermodellen van de jaren ’90 legden Heidi Klum en Naomi Campbell de basis voor de huidige modellenindustrie.

Gigi Hadid: van afwijzing naar Victoria’s Secret

De mooie Californische heeft de harten van de modewereld veroverd. Toch kende haar carrière een nogal hobbelige start. Ze werd door veel bureaus afgewezen.

Leven en carrière: in bijna elk modeblad

Geboren als Jolanda Noura Hadid in 1995, heeft ze sinds haar jeugd de bijnaam “Gigi”. Haar ouders zijn de Palestijnse vastgoedgigant Mohamed Hadid en het Nederlandse model Yolanda Foster.

Toen ze 17 was, solliciteerde ze bij verschillende agentschappen, maar werd grotendeels afgewezen. Ze heeft als kind zelfs model gestaan voor het modelabel Guess. Opnieuw als het gezicht voor het label, slaagde ze er eindelijk in de aandacht te trekken. Zij belichaamde het typische Californische blonde droommeisje.

Daarna ging het steil bergopwaarts. Daarna stond ze op de cover van het bikini-nummer van Sports Illustrated. Dat is een zeer begeerde baan als model. Ze belandde ook op de covers van ELLE, Vogue en andere grote modetijdschriften. In 2015 liep ze op de catwalk als een Victoria’s Secret Angel. Voor haar, en ook voor vele andere modellen, was dit een grote eer en een jeugddroom. In datzelfde jaar tekende zij een contract met het cosmeticamerk Maybelline en werd zij het schoonheidsgezicht van het label. Ze is nu een van de best betaalde modellen ter wereld.

Nu weer in een oogopslag:

 • Geboren: 1995
 • Op 17: eerste grote klus voor Guess
 • Op de cover van “Sports Illustrated” en andere modebladen
 • 2015: Gezicht van Maybelline & Victoria’s Secret Angel (zie foto)

Gigi Hadid & Zayn Malik: gelukkig verliefd

Sinds 2020 is het model zelfs moeder van een dochtertje. Haar vader is voormalig One Direction zanger Zayn Malik. De twee zijn sinds 2015 samen en hebben samen al een videoclip opgenomen. Het stel stond samen voor de camera voor Zayn’s nummer “Pillow Talk”.

High-Fashion, Influencers & Campagnes

Haar grote populariteit is ook te danken aan haar evenwichtsoefening tussen de high-fashion catwalk en fotoshoots als reclamegezicht. Hierdoor kan ze fans en bereik krijgen in beide industrieën.

Een andere factor is haar aanwezigheid in de sociale media. Zij is een van de modellen van deze generatie die ook haar carrière heeft kunnen opbouwen met de hype van de sociale netwerken. Een ander lichtend voorbeeld van dit carrièrepad is waarschijnlijk supermodel Kendall Jenner.

Karlie Kloss: met ballet naar succes

Op 13 jarige leeftijd, werd ze ontdekt door een scout. Vanaf dat moment ging het steil bergopwaarts. Zij heeft alles wat de modemarkt begeert, zij is lang, heeft lang bruin haar en een klassiek gelaat. Haar jarenlange balletopleiding heeft haar ook kracht, elegantie en uithoudingsvermogen gegeven.

Leven & carrière: Recordhouder met runway shows

In 2007, op 15-jarige leeftijd, werd zij voor het eerst gefotografeerd voor een editorial in het modetijdschrift “Teen Vogue”. In 2008 kreeg ze haar eerste catwalkklus en trok al snel de aandacht met haar bijzondere loopstijl. In de daaropvolgende jaren deed zij verschillende grote redactionele shoots, onder andere voor Vogue en andere bekende tijdschriften.

Ze was ook succesvol op de catwalks. Ze vestigde zelfs een nieuw record tijdens de New York Fashion Week 2008. In totaal liep ze dat seizoen 64 shows en deed dat 4,4 per dag tijdens de New York Fashion Week.

Nogmaals in één oogopslag:

 • Geboren: 1992
 • Op de leeftijd van 13 jaar: Ontdekking als model
 • Voordelen: jaren van balletopleiding helpen haar met de taken van een model
 • 2007: Editorial voor “Teen Vogue
 • 2008: Record – 64 shows voor najaarscollecties tijdens Fashion Week (zie foto)

Social Media Star: YouTube – Samenwerking met Lilly Singh

Naast haar modellentalent heeft ze ook naam gemaakt op de sociale media. Ze heeft nu ook haar eigen YouTube kanaal. Daar post ze beautytips, video’s achter de schermen van de modewereld en clips uit haar leven. Ze is ook te zien op het platform met andere YouTube-grootheden, zoals komiek Lilly Singh.

Kode with Klossy: Programmeercursussen voor vrouwen

Ze gebruikt haar platform ook voor projecten buiten het typische mode- en influencersthema. Ze houdt van koken, workouts doen en het aanbieden van coderingslessen voor vrouwen en niet-binaire mensen.

Dit onderwerp lijkt haar bijzonder na aan het hart te liggen. Door haar ervaring in verschillende coderingscursussen en een diploma op dit gebied weet zij dat het quotum van vrouwen in computercodering zeer laag is. Sindsdien heeft zij een team van coaches voor het programma in dienst genomen en zij leren belangstellenden in gratis zomerkampen coderen.

Heidi Klum: meer dan Duitslands Next Top Model

Bijna geen enkel Duits model is ooit zo beroemd geweest als Heidi Klum. Na haar carrière als internationaal model, voornamelijk in Amerika, breidde zij haar faam verder uit in film en televisie. In Duitsland kennen we haar van het ProSieben-format “Germany’s Next Topmodel”.

Leven en carrière: van televisie tot supermodel

Heidi Klum werd in 1971 geboren in de Duitse stad Bergisch Gladbach. Zij werd gescout via een show van de Duitse TV-presentator Thomas Gottschalk en kreeg daardoor haar eerste modellencontract. Na haar verhuizing naar Amerika brak zij internationaal door met een cover van het Amerikaanse tijdschrift “Sports Illustrated”.

Daarna volgde een verschijning op de catwalk als begeerde Victoria’s Secret Angel, alsmede alle foto’s op de covers van gerenommeerde tijdschriften. Daarnaast had zij gastrollen in film en televisie. Zij heeft ook model gestaan voor bekende grote bedrijven zoals McDonalds en snoepfabrikant Katjes.

 • Geboren: 1971
 • Ontdekt door: Duitse casting show
 • Internationale doorbraak: “Sports Illustrated
 • Daarna: Cover van vele tijdschriften, gastrollen in film en TV & Victoria’s Secret Angel (zie foto).

TV presentatrice: Duitsland’s Next Topmodel

In Duitsland is zij vooral bekend door het tv-programma “Germany’s next Topmodel”, dat zij sinds 2006 presenteert. Het hele ding is een casting show gebaseerd op het Amerikaanse model. Verschillende jonge vrouwen krijgen verschillende taken die de modellenindustrie nabootsen. Op basis daarvan worden ze geselecteerd voor een contract bij verschillende modellenbureaus. Waarschijnlijk het meest populaire, maar ook meest gehate onderdeel van de serie is een make-over. De kandidaten krijgen nieuwe kapsels.

Naomi Campbell: Supermodel van de jaren ’90

Naomi Campbell is een van de supermodellen van de jaren ’90. Een van de meest invloedrijke tijden voor supermodellen. In die tijd ontstonden de eerste persoonlijkheidscultussen rond de modellen. Zij werden niet langer beschouwd als verwisselbare dragers van kleding, maar werden beroemdheden met hun roem.

Leven en carrière: Veel voorbeeldiger dan dit wordt het niet!

De Brit is geboren in 1970. Haar Jamaicaanse moeder was al balletdanseres en moedigde haar aan in het openbaar te verschijnen. Op 15-jarige leeftijd werd ze ontdekt door een manager van een agentschap tijdens een shopping tour. Kort daarna kreeg ze haar eerste coverfoto voor ELLE magazine.

In 1988 haalde ze de krantenkoppen als het eerste zwarte model dat op de cover van Vogue verscheen. In een interview met de Britse krant “The Guardian” onthulde zij dat het aanvankelijk niet eens duidelijk was of zij wel op de cover zou komen. Zij was des te dankbaarder toen Vogue-baas Anna Wintour haar op de cover van de Amerikaanse editie van het tijdschrift plaatste. Als u meer wilt weten over Anna Wintour en Vogue, lees dan dit artikel over modetijdschriften.

In de jaren ’90 was zij een van de supermodellen van die tijd en haar opdrachten reiken verder dan de mode-industrie. Ze verscheen in films en schreef zelfs boeken. Intussen heeft zij ook met veel succes verschillende parfums uitgebracht. Daarnaast is ze ook te zien geweest in een groot aantal muziekvideo’s. De videoclip voor “In the Closet” van de zanger Michael Jackson is bijzonder bekend.

Naomi Campbell’s leven in een oogopslag:

 • Geboren: 1970
 • Op de leeftijd van 15 jaar: Ontdekking als model op een shopping tour
 • Kort daarna: Cover Shoot voor ELLE
 • 1988: eerste zwarte model op de cover van Vogue
 • Jaren 90: Supermodel & absolute beroemdheid
 • Sindsdien: Verschillende parfums, verschijningen in films en muziekvideo’s, o.a. voor Michael Jackson (zie foto).

Schandalen en druk in het dagelijkse modelleven

Naast haar indrukwekkende werk, is zij ook bekend geworden door talrijke schandalen rond haar bazige gedrag. Ze is hiervoor zelfs een paar keer voor de rechter geweest. Men kan zich afvragen of haar dominante manier van doen en haar sterke karakter te wijten zijn aan het harde dagelijkse leven en de druk in de industrie. Ze zegt zelf dat deze industrie haar ook enorm kan frustreren, omdat je als model altijd moet letten op je houding en charisma.

Campbell op sociale media

Ze is nog steeds model en is de rol van jaren ’90 supermodel al lang ontgroeid. Ze weet ook hoe ze zich moet positioneren op sociale media. Ze heeft nu haar eigen YouTube kanaal. Naast lifestyle content, zoals de video hieronder, biedt ze ook interviews met andere beroemdheden en content van haar sociale werk.

Cara Delevingne: van model tot actrice

Intussen richt het voormalige supermodel zich liever op haar acteercarrière, maar ooit was ze een van de populairste modellen van de 21e eeuw.

Leven en carrière: Model door toeval

Ze is geboren in Londen in 1992. Haar ouders hadden het financieel goed, maar haar moeder worstelde met verslaving. Ze kwam meer bij toeval bij modellenwerk. Omdat ze eigenlijk gewoon bevriend was met de dochter van een agentschap oprichter. Na ondertekening van het contract in 2010 kreeg zij haar eerste baan bij ASOS.

Zes maanden later werd ze het officiële gezicht van het merk Burberry. Ze kreeg ook de felbegeerde baan als Victoria’s Secret model. Een van haar opvallendste kenmerken is haar veelzijdigheid. Ze werkte met vrouwelijke maar ook androgyne looks. Zij spreekt zowel de high society en high fashion aan als kleinere merken zoals H&M of ASOS. Vooral haar nonchalante en androgyne straatstijl is in trek.

Cara Delevingne’s leven in een notendop:

 • Geboren: 1992
 • Model bij toeval: moeder van een vriendin ontdekt haar
 • 2010: eerste baan voor ASOS
 • Gezicht van het merk Burberry
 • Model voor hoge mode & casual merken

Nieuw carrièrepad: acteren

Naar eigen zeggen heeft het model met haar beroep alleen geld willen verdienen voor het acteren. Zij kreeg haar eerste hoofdrol in de film “Paper Town” (Duits: Margos Spuren). Daarna was ze weer in de bioscopen te zien in de stripbewerking “Suicide Squad”. Haar acteerprestaties zijn alom geprezen door critici en zij wordt beschouwd als een van de weinige modellen die de sprong naar het acteren heeft gemaakt.

Likeable ook op sociale media

Haar Instagram-profiel is ook erg populair, want naast haar glamoureuze modellen- en acteerleven, laat Cara Delevingne daar ook fragmenten van haar privéleven zien. Dit varieert van feestfoto’s met vrienden, tot foto’s van haar honden, tot foto’s waarop ze huilt of gezichten trekt. De actrice laat zich ook graag van haar brutale kant zien in interviews. Hier kun je de vermakelijke rap battle zien met mede acteur James Franco en de legendarische presentator James Corden.

Kendall Jenner: succes als social media model

Kendall Jenner is niet alleen de zus van Kim Kardashian en een reality-tv-ster, maar ook een succesvol model. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de aanzienlijke aandacht die zij trekt op sociale netwerken zoals Instagram.

Leven en carrière: van Reality TV

Kendall Jenner werd geboren in 1995 in Los Angeles, Californië. Ze werd beroemd door de reality show “Keeping up with the Kardashians”. Hierdoor werden ook haar zussen Kylie Jenner, Kourtney Kardashian, Khloé Kardashian en vooral Kim Kardashian beroemd. Omdat ze meer een tv-ster was, werd ze aanvankelijk belachelijk gemaakt als model. Toch zien veel mensen potentieel in haar en haar charisma. Bovendien heeft ze een hoge herkenningswaarde.

In 2012 nam ze haar eerste catwalkklus aan. Ze ging een cover shoot doen voor Teen Vogue met haar zus Kylie. In 2014, werd ze geboekt voor de Fashion Week. Ze lanceerde twee kledinglijnen met haar zus en bracht later zelfs haar eigen juwelencollectie uit.

Hier vindt u alles nog eens in een kortere versie:

 • Geboren: 1995
 • Bekend om: TV serie Keeping up with the Kardashians
 • 2012: eerste catwalk job
 • 2014: eerste keer op Fashion Week
 • Sindsdien: twee modelijnen & eigen juwelencollectie

Sociale media: Instagram’s meest populaire foto

Naast dat ze sinds 2017 het best verdienende model was, was ze in datzelfde jaar ook het model met de meeste volgers op Instagram. Lange tijd was een van haar foto’s ook de meest gelikete foto op Instagram. Haar Instagram-account is even gevierd als verwikkeld in controverse. Ze is er vaak van beschuldigd mensen een slecht gevoel over hun lichaam te geven door haar bewerkte foto’s.

High Society: vriendschap met andere sterren

Ze komt uit een goede familie en is sinds haar kindertijd omringd door de rijken en de schonen. Natuurlijk heeft zij dan inmiddels ook een grote verscheidenheid aan vrienden in de sterrenkring. Het gaat onder meer om de andere supermodellen Karlie Kloss, Gigi Hadid en Cara Delevingne. Natuurlijk brengen haar talrijke contacten haar ook op andere gebieden, buiten de mode, voor de camera. Hier, bijvoorbeeld, is ze samen te zien in een interview met zanger Harry Styles.

Mode! Verhaal, ontwerper, tijdschrift

Wat zou mode zijn zonder modetijdschriften, modeshows op modeweken wereldwijd en modeontwerpers? Lees hier meer over de wereld en de geschiedenis van de mode.

Haute Couture

Wat zit er eigenlijk achter haute couture? Het is eigenlijk heel simpel, vertaald betekent het “verheven kleermakerij”. Een vereniging van verschillende modemerken beslist of een label zijn collectie haute couture mag noemen. Daar zijn strikte regels voor. Haute couture wordt ook beschouwd als het hart van de mode-industrie en heeft ervoor gezorgd dat Parijs, Rome en Londen de absolute modesteden zijn.

Modeontwerper

U kent waarschijnlijk luxemerken als Chanel, Dior en Armani. Maar wist je wie er achter zit? Hier maakt u kennis met Coco Chanel, Christian Dior, Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld, Giorgio Armani en de broers en zussen Gianni en Donatella Versace. Deze mensen behoren tot de meest succesvolle ontwerpers in de wereld. Ze hebben gewerkt voor de meest uiteenlopende merken. Velen van hen hebben de modewereld op hun eigen unieke manier veranderd

Modebladen

Rode lopers, supermodellen en topontwerpers, wie vangt het allemaal? Welkom in de wereld van de modebladen! U hebt misschien al gehoord van Vogue, Harper’s Bazaar en Elle, maar hier kunt u alles te weten komen over hoe deze grote namen in de modewereld tot stand zijn gekomen. Daarin vindt u alles over mode en de trends die daarbij horen. Vergezeld van prachtige foto’s, adembenemende video’s en de meesten van hen hebben nu kanalen op sociale media.