DASH dieet: lage bloeddruk en slank figuur door dierlijke vetten te vermijden

DASH-dieet – Het tegenovergestelde van intervalvasten of alle crashdiëten, heeft het DASH-dieet tot doel over een lange periode gezond gewichtsverlies mogelijk te maken. De naam staat immers ook voor “Dietary Approach to Stop High Pressure” en is in de eerste plaats gericht op mensen met gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk. Ontdek hier de voordelen van het DASH dieet, de gouden regels en absolute no-go’s! Terug naar Voeding en terug naar de Schoonheidsgids.

DASH dieet: gewicht verliezen op de lange termijn

Het doel van het dieet is een permanente verandering van voeding om een vet- en cholesterolarm dieet in het dagelijks leven mogelijk te maken. In tegenstelling tot andere diëten, die uitsluitend gericht zijn op een optische optimalisatie, is het DASH-dieet gericht op gezondheid. De nadruk ligt niet op het krijgen van een kleine taille of slanke lijn, maar op het verliezen van lichaamsgewicht om gezondheidsproblemen te voorkomen.

DASH dieet tegen hoge bloeddruk

De zoektocht naar een gezond voedingsalternatief leidde tot de ontwikkeling van het DASH-dieet. Bij de ontwikkeling was onder meer het National Heart, Lung and Blood Institute van de VS betrokken. Het dieet, dat gericht is op een langdurige verandering van eetgewoonten, werd ontwikkeld voor mensen met een hoge bloeddruk en heeft al vele prijzen gewonnen voor zijn doeltreffendheid. Door dierlijke vetten, rauw vlees en zout te vervangen door veel groenten en plantaardige vetten, is dit waarschijnlijk het gezondste dieet voor iedereen die bezorgd is om zijn gezondheid.

In vergelijking met crashdiëten, waarbij een dieetverandering van 0 tot 100 wordt verwacht, heeft het DASH-dieet een langdurig gezonder effect en is bewezen dat het de bloeddruk bij patiënten verlaagt. Geen jojo-effect meer! Gewichtsverlies is niet de eerste prioriteit, maar het is een positief neveneffect dat gebruikers een veel gezondere levensstijl bijbrengt. Het DASH dieet in een notendop:

 • Verlaging van hoge bloeddruk
 • Zouten en kant-en-klaar maaltijden vermijden
 • Plantaardige vetten in plaats van dierlijke vetten
 • Gewichtsverlies en gezondere levensstijl

8 keer uitgeroepen tot beste dieet

Nierziekten, hartziekten, diabetes en hoge bloeddruk worden positief beïnvloed door het DASH-dieet. Dit is bewezen door wetenschappelijke studies en het Amerikaanse mediabedrijf “U.S. News & World Report” heeft het DASH-dieet al voor de 8e keer uitgeroepen tot het beste dieet in de dieetranglijst. De reden: het is het gezondste en beste dieet tegen diabetes en hartziekten. Er is ook een officiële aanbeveling van de American Heart Association en het U.S. National Heart, Lung and Blood Institute.

DASH dieet: heerlijk gewichtsverlies

Wie besluit met het DASH-dieet te beginnen, zal veel informatie en gidsen vinden over hoe het correct toe te passen. Eigenlijk is het dieet simpel. Als u de verboden voedingsmiddelen vermijdt en u aan de juiste toepassing houdt, zou het voor u gemakkelijk moeten zijn om het thuis te volgen, aangezien u bij dit dieet geen honger lijdt.

Hier ziet u alle voedingsmiddelen waarmee u tijdens het dieet heerlijke gerechten kunt maken:

https://www.instagram.com/p/B6IjBpupOVS/

No-go’s en regels van het DASH dieet

Zoals in elk dieet zijn suiker en zoetwaren, evenals gehydrogeneerde vetten, niet toegestaan. Alcohol, rood vlees en dierlijke vetten moeten ook zoveel mogelijk worden vermeden, aangezien deze de bloeddruk verhogen en dus het gewenste doel tegenwerken. Dit omvat voedingsmiddelen zoals room, spek, palmvet en, natuurlijk, kant-en-klaarmaaltijden. Daarnaast is zout een no-go; het doel is om niet meer dan 3 theelepels per dag te consumeren. Als je dit voor elkaar krijgt, heb je een grote kans dat je het dieet met succes afrondt en dat je lichaam weer een gezonder spijsverteringsstelsel krijgt. Dus niet gaan zijn:

 • Dierlijke vetten
 • Suiker
 • Alcohol en sigaretten
 • Meer dan 6 gram zout per dag
 • Rood vlees
 • Kant-en-klare maaltijden

Heerlijke alternatieven

Terwijl het vermijden van ongezonde no-go voedingsmiddelen in iemands dieet, is het nog steeds belangrijk voor de smaak op te nemen alternatieve vetten die gezond zijn. Hieronder vallen plantaardige oliën zoals: olijfolie, koolzaadolie, avocado’s, noten en groenten. Kruiden en volkorenproducten maken ook deel uit van het dieet. Vis en mager vlees van gevogelte zijn met mate toegestaan.

Afvallen door portionering

Voor het lichaam is het verminderen van de zoutinname in het begin een grote aanpassing, en ook op de lange termijn moet u uw lichaam de voedingsstoffen bieden die het nodig heeft om het gezondste resultaat te bereiken. Door het zouttekort is het erg belangrijk om veel kalium binnen te krijgen via veel porties fruit en groenten. Zorg ervoor dat voedsel niet te veel wordt gewassen of gekookt, zodat niet te veel voedingsstoffen verloren gaan. U kunt de vuistregel van 5 porties als leidraad gebruiken. Een tip is om een maaltijd voor te bereiden voor de volgende dagen en daarin voldoende fruit en groenten op te nemen.

DASH Dieet Video voor Beginners

Als u wilt visualiseren hoe vetreductie werkt en hoe precies de verminderde zoutinname en het afzien van dierlijke vetten het lichaam, de bloeddruk en het uiterlijk beïnvloeden, dan is hier een levendige video met een leerzame factor.

De 3 gouden DASH dieet regels

Samengevat zijn hier de 3 gouden regels van het DASH-dieet, zodat u in één oogopslag precies weet met welke voedingsmiddelen en beperkingen u rekening moet houden als dit dieet iets voor u of iemand in uw omgeving is.

 1. Bereid porties groenten en fruit en eet ze regelmatig om kalium en mineralen binnen te krijgen.
 2. Rood vlees, dierlijke vetten, oliën en suiker uit de voeding verwijderen, aangezien deze een hoge bloeddruk sterk bevorderen
 3. Beperk de zoutconsumptie zoveel mogelijk om tot een vet- en cholesterolarm dieet te komen.

Schoonheidstips: Voeding en meer

Bent u geïnteresseerd in een gezonde levensstijl? Dan ben je hier aan het juiste adres! Laat u inspireren door onze tips over voeding, diëten en natuurlijke cosmetica.

Apple Cider Azijn Dieet: Afvallen & Tips

Apple cider azijn is een echt wondermiddel. Zowel voor het lichaam en het immuunsysteem als voor uitwendig gebruik, bijvoorbeeld als biologische shampoo. U kunt de magische drank ook gebruiken om te koken of zelfs voor het schoonmaken in het huishouden. Hier kun je leren hoe je met een eenvoudige gewoonte je stofwisseling een boost kunt geven en op een gezonde manier gewicht kunt verliezen waar je lichaam je dankbaar voor zal zijn.

Ketogeen dieet: definitie & recepten

Het ketogeen dieet wordt gekenmerkt door de afwezigheid van koolhydraten. Het dieet is eiwit- en energie-evenwichtig en daarom vetrijk. Het gebrek aan koolhydraten zorgt ervoor dat het metabolisme verandert en in “ketose” gaat. In het normale geval haalt het lichaam zijn energie uit de koolhydraten die we eten. Aangezien we tijdens het ketogeen dieet zonder deze koolhydraten doen, gaat het lichaam naar zijn vetreserves. Dit kan de hoeveelheid vet in het lichaam aanzienlijk verminderen. Hier kunt u meer informatie vinden.

Natuurlijke cosmetica: Foundation en meer

Wij laten u zien hoe u thuis uw eigen natuurlijke make-up kunt maken die perfect bij uw huid past. Wij laten u ook kennismaken met labels die natuurlijke cosmetica verkopen met natuurlijke ingrediënten die gezond zijn voor uw huid.

Voeding: Mooie huid, voeding en meer

Hier kunt u terugkeren naar het voedingsoverzicht.