Vetements: Merk, Hoodies, Shirts, … tot sneakers – mode voor VIP’s

Vetements – Net als bij Balenciaga, Off White en Rick Owens veranderden bij Vetements proporties en silhouetten, zelfs een heel schoonheidsideaal, net als de manier waarop de mechanismen van de modewereld vandaag werken – van de individuele aanpak tot het vaste showschema in Parijs en de snelheid van de trends op sociale media. Het modelabel dat hij in 2014 samen met zijn broer Guram Gvasalia oprichtte, waarmee hij een revolutie teweegbracht in de modewereld en waarmee hij een van de meest invloedrijke ontwerpers van onze tijd werd. Wil je meer weten over Vetements? U kunt meer lezen over de geschiedenis, de beste stukken en nog veel meer in het volgende artikel, of een ander modemerk vinden in onze merkengids.

Vetements Geschiedenis: Modemerk van de Sterren

Het verhaal van Vetements is ook het verhaal van Demna Gvasalia, de Georgiër die, samen met Virgil Abloh, waarschijnlijk het gezicht is van de huidige streetwear-mode-industrie.

Het modeverhaal van de Georgiër begint in zijn jeugd in Georgië, waar hij en zijn vrienden allemaal dezelfde kleren moesten dragen. Dit betekende dat er geen mogelijkheid tot individualiteit was. Vandaar zijn interesse in mode. In 2002 werd Gvasalia aangetrokken tot de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Een college waar ontwerpers als Raf Simons of Dries van Noten al gestudeerd hebben. In Antwerpen studeerde hij bij Walter von Beirendock en studeerde af in 2006.

Zijn modecarrière begon in 2009 bij Maison Martin Margiela, als vrouwenontwerper. Margiela is een modebedrijf waar de meeste ontwerpers anoniem blijven, een concept dat ook door Vetements wordt toegepast. Van Margiela stapte Gvasalia in 2012 over naar Louis Vuitton. Daar werkt hij onder ontwerpers Marc Jacobs en Nicolas Ghesquière als vrouwenontwerper voor haute couture.

Vetements van het begin tot nu:

  • Mode-ontwerpster uit Georgië
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten
  • Mode carrière begon bij Maison Martin Margiela

Naam: Hoofdontwerper en oprichter Demna Gvasalia

Hier ziet u een foto van de oprichter:

Gvasalia’s weg naar Vetements & zijn idee erachter

In 2014 verliet Gvasalia Louis Vuitton en richtte hij samen met zijn broer Guram Gvasalia en zes andere anonieme ontwerpers het modemerk Vetements op. Deze zes anonieme ontwerpers zijn hoogstwaarschijnlijk voormalige collega’s van Gvasalia met wie hij samenwerkte bij Louis Vuitton en Margiela.

Gvasalia stopte niet met de creatie van Vetements. In 2015 werd hij artistiek directeur van Balenciaga, waar hij nu nog steeds werkt, maar ook nog steeds ontwerpt voor Vetements.

Vetements werd alleen opgericht omdat Demna Gvasalia en zijn anonieme collega’s de mode destijds saai vonden. Het concept en idee achter Vetements was eenvoudig. Zij wilden variatie brengen in het modebeeld en, zoals de naam al doet vermoeden, kleding produceren.

  • Stichting met zes andere ontwerpers
  • Werken bij Louis Vuitton en Margiela
  • Gvasalia wordt hoofdontwerper bij Balenciaga 2015

De opkomst in de mainstream

Met de lente/zomer ’16 show was Vetements eindelijk gearriveerd en geaccepteerd in de Parijse modewereld, ook al was Vetements precies het tegenovergestelde van alles waar de modewereld op dat moment voor stond. Demna Gvasalia was erin geslaagd om met Vetements een revolutie in de modewereld te ontketenen, ook al behoorde hij zelf tot de oude scene. Vetements kopieerde dingen van anderen en stak de draak met zichzelf en de mode-industrie. In 2018 werd, zoals eerder vermeld, een tweede collectie geproduceerd met DHL. Het doel was om de voorwerpen op vervalsingen te laten lijken, iets absoluut onvoorstelbaars. Hoewel alles wat Vetements deed gericht was tegen de haute couture industrie, waren zij er een belangrijk deel van en zouden dat ook blijven, zowel nu als in de toekomst.

Een blik uit de zomer lente 2016 collectie:

Vetements heeft trends gezet die tot op de dag van vandaag voortduren, zo is de “logomania” alleen dankzij Vetements teruggekeerd. Vetements is een duur streetwearmerk dat precies gedijt op hoe de maatschappij evolueert. De maatschappij wilde streetwear dragen om er cool uit te zien, maar tegelijkertijd wilden zij een statement maken dat zij geld hadden om zich dure kleding te kunnen veroorloven en zo vestigde Vetements zich als een belangrijk onderdeel van de Parijse modewereld.

Vetements in de tegenwoordige tijd

In de afgelopen jaren volgden nog enkele collecties met ontwerpen van andere bedrijven/merken, zoals Star Wars of Titanic. Geen enkele was echter zo controversieel en gehypet als de DHL-collectie van 2016. De catwalkshows vonden nog steeds plaats op “vreemde” plaatsen zoals McDonald’s, enz. Maar geen enkele was zo iconisch als die van oktober 2015. In 2019 verliet Demna Gvasalia Vetements omdat hij vond dat het merk zonder hem kon en hij zich meer wilde richten op zijn baan bij Balenciaga. Dus wat bleef er over na zijn vertrek?

Ruim zes jaar na de oprichting is Vetements een van de populairste streetwearmerken ter wereld – de kleding en modeshows zijn cult. Belangrijker nog, Vetements heeft zijn stempel gedrukt op de mode-industrie. High-end merken als Dior en Louis Vuitton maken nu opeens hun eigen streetwear items. Dior verkoopt nu 81% meer streetwear artikelen dan 5 jaar geleden. Dankzij Vetements is de wereld van de high-end mode 180 graden gedraaid en is nu totaal anders. Dit is zo ver gegaan dat ontwerpers van streetwear-merken als Vetements en Off-White de oude Franse modehuizen Balenciaga en Louis Vuitton aan het inhalen zijn.

De meest bekende stukken van Vetements

Sinds de oprichting van het merk is Vetements er altijd in geslaagd om met zijn stukken te polariseren. Of het nu de oversized hoodies of de gekke ontwerpen van sommige collecties zijn, de collecties hebben zich altijd onderscheiden van de massa van de mode-industrie. Bekijk hieronder enkele van Vetements’ beroemdste modestukken of collecties.

Het grote succes door DHL

Vetements presenteerde zijn eerste collectie in maart 2014. Maar het duurde tot de lente/zomer ’16 show in oktober 2015 voor de grote doorbraak. De herfst 2015 show vond plaats in een eenvoudig Chinees restaurant in Parijs, met sterren als Kanye West en Travis Scott in aanwezigheid. En toen droeg ontwerper Gosha Rubchinsky een geel shirt met het DHL-logo erop. Je kunt een hemd niet eenvoudiger ontwerpen dan in één kleur en met het logo van een ander bedrijf. Vooral een bedrijf als DHL express, dat absoluut niets te maken heeft met de catwalk van een Parijse modeshow.

Hier zie je Gosha Rubchinsky in het genoemde DHL shirt:

Dat was precies wat de aandacht trok. Het was iets heel anders dan alle andere modemerken in die tijd. Kort na de modeshow wordt het T-shirt uitgebracht en het is onmiddellijk uitverkocht, ondanks een prijs van 245 euro.

De politiecollectie

De DHL-collectie was niet Vetements’ enige controversiële collectie. Een paar jaar geleden, begonnen ze POLITIE te drukken op donkergroene kleding. De stukken leken op echte politiekleding in Duitsland. Het ging zelfs zo ver dat een mackintosh door de politie in Stuttgart in beslag werd genomen wegens “misbruik van eigendomstitel”. Net als de DHL-collectie werd de politiecollectie opnieuw uitgegeven, maar in tegenstelling tot de DHL-collectie is deze vandaag nog steeds verkrijgbaar.

De Vetements Police regenjas:

Sneaker bij Vetements

De eerste hype in de sneaker scene werd veroorzaakt door Vetements’ samenwerking met Reebok, die tot op de dag van vandaag voortduurt. Dit partnerschap begon met de Reebok Pump Fury, de eerste Vetements-sneaker, waarop Vetements de meest bijzondere kleurstellingen van de afgelopen jaren ontwierp. Een schoen waar ik persoonlijk nog geen vergelijkingsmateriaal voor heb gevonden, maar ik denk dat dat het doel was van Vetements sneakers. Dit model is nu alleen verkrijgbaar bij StockX en niet bij andere verkopers.

De eerste Vetements x Reebok Insta-Pump:

De volgende Vetements-sneaker, die samen met Reebok werd uitgebracht, was weer allesbehalve normaal. Vergelijkbaar met de Balenciaga Speed Trainer met een soort “sok” als schoen, alleen loopt die door tot aan het scheenbeen. Gewoonweg buitengewone schoenen die je in elke mode-metropool ter wereld ziet, of het nu in New York, Parijs of Tokio is.

De Vetements x Reebok Sock Runner:

The Total Fucking Darnkess Collection

Zoals we inmiddels allemaal weten, is Vetements afgeleid van de Franse betekenis voor kleding en staat het voor een manifest van geweldige individuele stukken die je wilt dragen en die niet noodzakelijkerwijs hoeven te voldoen aan een gemeenschappelijke noemer voor de collectie. De opgesneden en weer aan elkaar genaaide Levis jeans, de oversized hoodies en bombers, de speelse basics met logo-opdruk of de vloerlange mackintoshes hebben de street style de afgelopen maanden gedomineerd.

Hier ziet u een blik van de modeshow:

Vaak gestelde vragen

Hier zijn de meest gestelde vragen over Vetements

Waar wordt Vetements geproduceerd?

Vetements heeft geen eigen fabrieken; de productie vindt plaats in 25 fabrieken die worden gerund door derde ondernemingen in Italië, Portugal, China en de VS.

  • Wereldwijd in 25 fabrieken

Van wie is Vetements?

In het voorjaar van 2017 is het hoofdkantoor van Vetements verhuisd van Parijs naar een voormalig fabrieksgebouw van Philips in Zürich. Daartoe werd de particuliere Vetements Group AG opgericht, die voor 100% in handen is van de broers Gvasalia.

Hoe lang bestaat het merk Vetements al?

Vetements bestaat al sinds de oprichting in 2014.

Mode merken zoals Vetements

Ondanks de uniciteit van het merk zijn er andere ontwerpers die bepaalde gelijkenissen met Vetements delen. Of het nu de liefde voor bekende logo’s is of de drang om de modewereld te revolutioneren. Hieronder vindt u designermerken die vergelijkbaar zijn met Vetements.

Vetements video’s

Niet alleen de geschiedenis of de afzonderlijke modecollecties zijn oogstrelend, maar ook de modeshows zelf zijn opmerkelijk. Bekijk onze Vetements-video voor meer informatie over de ontwerper en zijn inspiratie, of neem een kijkje bij de runway shows.

Off-White / Off-White Video’s

Een van de grootste namen in streetwear naast Vetements is zonder twijfel OFF-WHITE by Virgil Abloh. Niemand heeft zoveel invloed gehad op de moderne mode-industrie als deze twee merken. Bekijk het merk en zijn invloed in onze berichten over Off-White.

Raf Simons / Raf Simons Videos

Net als Vetements houdt ook Raf Simons van het nieuwe en onverwachte en verwerkt hij dit graag in zijn modeshows.

 

Mode merken: Lijst

Ben je enthousiast over Vetements en wil je meer merken leren kennen? Bekijk dan hier onze modegids en maak kennis met ’s werelds beste modemerken. Extravagante haute couture. Verfijnde prêt-à-porter. Fijne sportkleding en innovatieve accessoires. s Werelds meest luxueuze modemerken verrukken elk jaar miljoenen mensen en modeliefhebbers met hun exquise collecties. Zij kamperen voor de winkels om de speciale gelimiteerde oplage mee te pikken, staan in de straten van Parijs tijdens de felbegeerde Fashion Week en zitten met grote ogen voor de TV’s om de nieuwste en hipste runway shows te zien. Hier is de ultieme modemerken gids.