Word een model – kleine onderneming

Nieuwkomers, nieuwkomers en jongere modellen worden vaak geconfronteerd met de vraag welke rechtsvorm voor u de juiste is. Zodra de eerste opdrachten bij een modellenbureau zijn gedaan, is het tijd om betaald te gaan worden door je bureau. Het is raadzaam om als kleine handelaar (of kleine onderneming) te beginnen. Ben je nog minderjarig? Dan is de inspanning wat groter. Wat je moet overwegen, lees je hier in de Model Blog onder Model worden op je 14e, 15e, 16e & 17e. Vandaag willen wij u een paar tips geven. Het maakt niet uit of je in Berlijn, München of Hamburg woont.

Dit artikel geeft u een eerste overzicht. Als je besluit als model te gaan werken, overleg dan altijd met je ouders of een belastingadviseur voordat je risico’s neemt.

De juiste rechtsvorm voor jonge modellen en zelfstandigen

Kleine bedrijven zijn ongecompliceerd. Dit onderscheidt hen van de klassieke zakenman. Beïnvloedende factoren zijn onder meer het bedrag van de omzet of winst die u genereert. De naam zegt het al: het is een kleinschalig bedrijf. Als model kunt u een kleine onderneming op voltijdse of deeltijdse basis doen, zodat u flexibel bent wat uw levensonderhoud betreft. U hebt geen eigen bedrijfspand nodig en de jaarrekening kan snel worden opgesteld. In tegenstelling tot een zakenman, berekent u uw winst gewoon in een resultatenrekening (waarover later meer).

Voor- en nadelen van kleine bedrijven in een oogopslag:

  • Weinigmoeite, geen startkapitaal – het opzetten van een klein bedrijf is informeel, goedkoop en dus zeer ongecompliceerd.
  • In plaats van een uitgebreide jaarrekening volstaat een eenvoudige boekhouding (resultatenrekening) en een snelle btw-aangifte – volgens het BGB bent u niet verplicht een boekhouding bij te houden, hoeft u geen balans op te stellen en kunt u met behulp van de EÜR eenvoudig uw eindejaarswinst opmaken. Daartoe hoeft u in de btw-aangifte alleen de voor u relevante zaken in te vullen.
  • Voorzichtig (!) u bent altijd aansprakelijk met uw privé bezittingen.
  • Fulltime en parttime – Als model kunt u uw flexibiliteit behouden en parttime werken of u volledig op uw carrière als model concentreren.

Een kleine onderneming voor modellen opzetten – zo eenvoudig is het

Zoals u reeds hebt gezien in de voor- en nadelen van het starten van een klein bedrijf, hebt u geen startkapitaal nodig. Hoeveel u in uw kleine onderneming investeert, bepaalt u zelf. In tegenstelling tot een grotere onderneming mag u alleen uw voor- en achternaam gebruiken, d.w.z. geen eigennamen of pseudoniemen. Voorwaarde is dat uw omzet in het eerste boekjaar (waarschijnlijk) niet hoger is dan 17.500 euro.

Als u besluit zelfstandig model te worden, begint uw weg bij het bureau voor handelsvergunningen. Hier heeft u uw identiteitskaart en wat geld (ca. 30 euro) nodig voor de registratie.

Het tweede belangrijke onderdeel is het belastingkantoor. Uw bedrijfsregistratie wordt automatisch naar het belastingkantoor gestuurd. Vervolgens ontvangt u een laatste formulier, een vragenlijst. Dit is belangrijk omdat u hier nogmaals specificeert dat u gebruik maakt van de “kleine-ondernemingenregeling”.

Voorzichtig, privé aansprakelijkheid!

Als eigenaar van een kleine onderneming bent u altijd aansprakelijk met uw privé-vermogen. Doe geen grote aankopen en probeer uw kleine onderneming winstgevend te houden.

Kleine bedrijven voor modelbanen: boekhouding

Het handelskantoor en het belastingkantoor hebben al het papierwerk en je bent klaar om te gaan! Nu moet u alleen nog op een paar dingen letten als het gaat om facturen en belastingen:

  • BTW: U hoeft de BTW niet vooraf aan de belastingdienst te betalen. Daarom mag je geen BTW nemen.
  • Factuur: Als u een factuur uitreikt als model volgens de kleine-ondernemersregeling § 19 UStG, hoeft u geen BTW aan te geven. Op elk van uw facturen moet de volgende vermelding staan: “Als kleine ondernemer in de zin van § 19 lid 1 UStG wordt geen BTW aangerekend.
  • Jaarrekening: Aan het eind van het jaar heeft u twee verplichtingen. U moet een winst- en verliesrekening opstellen en een BTW-aangifte indienen. Volgens de verordening inzake kleine ondernemingen § 19 UStG hoeft u echter alleen de punten in te vullen die voor u van doorslaggevend belang zijn.
  • Tip! Als eigenaar van een kleine onderneming bent u automatisch lid van de IHK. Als uw winst minder dan 5200,00 euro bedraagt, kost het lidmaatschap u niets. Dit betekent dat u gebruik kunt maken van alle hulp, diensten en adviseurs van de Kamer van Koophandel en Industrie (IHK).

Nu u veel geleerd hebt over zelfstandig ondernemerschap als model, weet u wat er nodig is om van uw passie een carrière te maken.

Rekening van het batig saldo voor de jaarlijkse financiële afrekening

De resultatenrekening (EÜR) is de vereenvoudigde vorm van winstbepaling aan het eind van het jaar. Voor freelancers en kleine bedrijven zoals u is het de perfecte manier om snel winst en verlies te vergelijken. De doorslaggevende factor voor alle berekeningen is altijd de cashflow op uw rekening. Als u aan het eind van het jaar een factuur uitreikt, maar de creditering pas in het volgende jaar ontvangt, wordt deze pas in het volgende jaar in de EÜR opgenomen.

U kunt de EÜR-bijlage in uw btw-aangifte gebruiken of (als kleine onderneming) een volledig informele winstbepaling maken, bijvoorbeeld in de vorm van een Excel-spreadsheet.

Hoe lang is een klein bedrijf goed voor modellen?

Meestal stijgen uw acquisitiekosten met uw omzet. Dat betekent dat hoe meer klussen je doet, hoe meer uitgaven je hebt. Misschien voor een auto, een treinkaart of een tweede smartphone. Zodra onder meer uw aanschaffingskosten stijgen, wordt de boeking van de omzetbelasting voor u steeds interessanter. Als u uw brood begint te verdienen als mode- of catwalkmodel, raden wij u aan een afspraak te maken met een belastingadviseur die u vertrouwt! Tot dan, veel geluk met je start-up.

Model worden onder de 18: Blog

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie