Modelleren in Berlijn! Eerste gietsels, banen en reizen in de hoofdstad

Welkom in Berlijn! De “place to be” voor modellen en zij die het willen worden. De hoofdstad is niet alleen de plaats waar internationale beroemdheden bijeenkomen voor mega-evenementen. Ook de Duitse en internationale politiek, de media en natuurlijk trends, tijdschriften en mode uit de hele wereld en uit alle culturen komen hier samen! In Berlijn heb je als model de beste kansen om grote opdrachten en reclamecampagnes voor jezelf te krijgen. Er zijn hier veel castings, niet alleen voor nationale campagnes die dan bijvoorbeeld op de Duitse televisie of social media worden uitgezonden, maar ook voor wereldwijde campagnes die je dan in verschillende landen over de hele wereld te zien krijgt. Het bereiken van dergelijke banen is het absolute doel voor opkomende modellen als het erom gaat hun droom te verwezenlijken, zodat zij van het modellenwerk kunnen leven. Net zoals influencers en bloggers lange uren maken voor hun onafhankelijke carrière, moet jij dat ook doen in een modellenbureau. Toch moet gezegd worden: in Berlijn heb je een groot voordeel, in de hoofdstad komt uiteindelijk iedereen samen. Berlijn is ook de thuisbasis van een van de grootste mode-evenementen, waar veel beroemde ontwerpers hun collecties komen tonen. Als model presenteer je de mode vervolgens tijdens een modeshow of op een van de vele modebeurzen. Dit is een goede start voor jou als model, want als je overtuigend bent op de Fashion Week, kun je ook vervolgboekingen krijgen.

Model Casting: Nieuwe Data!

Wij houden verschillende keren per jaar levende afgietsels! Nieuwe data vindt u hier: Casting data. Wil je geen update over de castings missen? Volg ons agentschap en ons modellenbureau Youtube!

Nieuws! Next Model Casting Berlijn op 26.04.

Casting Berlijn! Op 26.04. is het weer zo ver en zijn we op zoek naar nieuwe talenten in de hoofdstad! Lees hier meer over de nieuwe Model Casting Berlijn.

Modellen “Place to be”: Berlijn Mitte

Berlijn is niet alleen een interessante plaats voor modellen vanwege de uiteenlopende klanten uit de media- en tv-industrie. De stad heeft nog veel meer te bieden! Alleen al in Berlin Mitte zijn er duizenden verhalen die elke dag tussen Kreuzberg en Moabit verteld zouden kunnen worden. Berlijn is een van de beste plaatsen om model te zijn. U kunt ontspannen en met vrienden naar een restaurant gaan of culturele evenementen in Berlijn meemaken, van kleine concerten tot kunsttentoonstellingen en grote Berlijnse evenementen. Op die manier bent u niet alleen gehecht aan uw werk, maar kunt u ook uw privé-leven en uw vrienden heel goed beheren. Want, het is waar, als model heb je vroeg of laat weinig tijd. Daarom is het belangrijk voor u om sociale contacten en vrienden te onderhouden. Vooral als student mag je carrière niet op de eerste plaats komen. Serieuze modellenbureaus in Berlijn zorgen ervoor dat je goede cijfers haalt en dat je leraren tevreden zijn over je prestaties.

Als je als model naar Berlijn verhuist, kun je je in het begin natuurlijk een beetje verloren voelen. Enkele miljoenen mensen, plus de heel eigen charme van Berlijn, tienduizenden straten en honderden lijnen, van bus tot metro. Het kan even duren om je te oriënteren in Berlijn, bijvoorbeeld als je van het platteland komt. Maar het is het waard! Want zoals ik al zei, er zijn duizenden verhalen in Berlijn!

Modeshow, showroom en modeontwerper in Berlijn

In Berlin-Mitte, zijn sommige straten vol met modewinkels. Boutique & Showroom vindt u vooral hier in het centrum van de stad tussen Zoo en Alexander Platz. Modeontwerpers presenteren hier hun nieuwe collecties wanneer de inkopers van grote modehuizen en -ketens langskomen voor de nieuwe bestelling. Showrooms zijn meestal vrij onspectaculair, vooral als je denkt aan de grote shows van de sterontwerpers tijdens de Fashion Week. De showrooms in Berlijn zijn eenvoudig, zoals ze allemaal zijn. Hier presenteer je de mode aan een exclusief en select, zeer klein publiek. Meestal zijn er maar een paar mensen, misschien drie of vier. Je bent vaak alleen met de modeontwerper of iemand van marketing of verkoop. Eén voor één stel je de verschillende stukken van de nieuwe collectie voor aan de klanten, waarbij je ook verschillende materialen of snitten laat zien en op details wijst. Daarna wordt niet één monster verkocht, maar vaak direct een paar duizend of tienduizend stuks. Daarom is jouw werk als model erg belangrijk voor de ontwerper en het hele merk. Sommige haute couture labels organiseren zelfs speciale evenementen om hun collecties te presenteren. Elk jaar, net op tijd voor het lente-, zomer-, herfst- en winterseizoen.

De grote modeshows zijn een beetje anders. In Berlijn, het absolute hoogtepunt is? De modeweek, natuurlijk. Er is niet alleen het hoofdevenement op de Berlin Fashion Week, maar ook vele nevenshows die vaak nog exclusiever zijn dan de gelegenheid op het hoofdpodium. Modellen worden niet alleen een paar dagen van tevoren gezocht bij castings, maar worden weken of maanden van tevoren geboekt door de sterontwerpers. Hiertoe behoren voorstellingen van Michael Michalsky en Harald Glööckler. Ook Guido Maria Kretschmar presenteert hier zijn nieuwste meesterwerken, maar dan op het hoofdpodium. Hieruit blijkt dat de modeweek een “must have” is voor Berlijnse modellen.

Modeweek modeshow procedure

Misschien herinnert u zich de beroemde zin van Mr. Frank Sinatra uit het beroemde lied “New York”: “If you can make it there you can make it everywhere”. Dat betekent dat een modeshow altijd hetzelfde is! Meestal is er vooraf een casting, waar honderden modellen naartoe komen om hun modellenportfolio in een superkorte voorstelling te presenteren. Daarna kiezen de ontwerpers hun favoriete modellen en nemen zij contact op met de desbetreffende modellenbureaus met een verzoek om een optie. U krijgt dan een specifieke pasafspraak, en indien nodig ook een afspraak voor de generale repetitie, kort voor de grote modeshow. Als model, moet je alle twee of drie afspraken vrij houden. Bij het passen worden de kledingstukken eerst op u getest zodat er correcties kunnen worden aangebracht, bijvoorbeeld als de stof niet perfect valt omdat deze een paar centimeter te veel is. Licht, reflecties, al deze details spelen een grote rol voor de ontwerpers tijdens de presentatie van de collectie. Tijdens het passen krijgen we ook de eerste directe informatie over de show. In het geval van grote choreografieën is er hier vaak een generale repetitie. Hier komen de choreograaf, de modellen en de ontwerper samen om de show nog eens te repeteren, zodat alle modellen op tijd zijn en er niets mis kan gaan.

Dan komt de grote show en de drukte. Niet alleen de ontwerper en het eventteam zijn aanwezig, ook mediavertegenwoordigers, tijdschriftredacteuren, stylisten en visagisten zijn ter plaatse om de modellen elke seconde klaar te stomen voor de catwalk. Als model heb je niet veel tijd tussen elke afzonderlijke vlieg. Bij sommige modellen komt de Berlijnse snuit hier snel door. Vooral als het stressvol wordt en meer dan vijftien modellen met hun assistenten en visagisten maar een paar minuten hebben voor elke afzonderlijke outfit. Als je het hier volhoudt, kun je het ver schoppen in je modellencarrière.

Fotoshoots en campagnes in Berlijn

Gelukkig bestaat een hoofdbaan niet uit shows! Meestal werk je als model door mee te doen aan fotoshoots. Fotoshoots zijn zo vaak nodig. Denk maar aan de verschillende reclamebureaus van ontwerpers, maar ook van andere bedrijven. De voedselindustrie, banken of verzekeringsmaatschappijen. Daarom worden modellen vooral vaak geboekt voor fotoshoots. In Berlijn zijn er natuurlijk tal van interessante locaties en de plaatselijke fotografen weten hoe ze een model op een bepaalde locatie in scène moeten zetten. Reclamebureaus en bedrijven maken graag gebruik van Berlijnse productie als het gaat om media van hoge kwaliteit. Met zijn multiculturele invloeden en ideeën heeft Berlijn altijd gestaan voor creatief werk. Als model heb je grote kans op goede fotoshoots in de hoofdstad. Af en toe moet je op casting, maar heel vaak krijg je rechtstreeks je boeking. Een rechtstreekse boeking is voordelig omdat de klant u rechtstreeks aan de hand van uw foto’s kan zien. U hoeft dus niet naar een extra afspraak te komen om te zien of u überhaupt past. Je krijgt direct een opnamedatum, de locatie en je honorarium voor de klus.

Wij als modellenbureau zijn blij met elk nieuw Berlijns talent dat de moed heeft om ons hun foto’s te sturen. Eenvoudige foto’s met uw mobiele telefoon zijn voor ons voldoende. Zorg ervoor dat u de foto’s bij daglicht maakt en dat we een portretfoto en een foto van uw hele lichaam hebben. Als je het eens wilt proberen, solliciteer dan nu bij ons agentschap als model in Berlijn.

Deze reclamespot, bijvoorbeeld, werd gecast in Berlijn!

Winkeltips en insiders voor Berlijn Mitte

Trouwens… Winkelen in Berlijn? Hier vind je de beste tips en insiders!

Meer over Berlijn? In onze modelblog vindt u nog veel meer artikelen over de hoofdstad: