Prada: merk, ontwerper, geschiedenis & mode voor mannen en vrouwen

Prada – Prada is nog een van de oude familiebedrijven waar echt vakmanschap wordt uitgeoefend. Er wordt bijzonder belang gehecht aan de verwerking van hoogwaardige materialen en lederwaren. Een groot deel wordt vandaag de dag nog steeds in Italië geproduceerd. Lees hier meer over het luxe imperium van vandaag:

“De manier waarop je je kleedt, laat zien hoe je jezelf aan de wereld presenteert, vooral nu menselijk contact zo snel gaat. Mode is een onmiddellijke taal.” – Miuccia Prada

Het succesverhaal van Prada

Het Italiaanse luxebedrijf werd in 1913 opgericht door de broers Mario Prada en Martino Prada en droeg oorspronkelijk de naam “Fratelli Prada”, wat zich laat vertalen als “Prada Brothers”. In 1913 openden de twee de eerste winkel in de elegante Galleria Vittorio Emanuele II, in Milaan. Aanvankelijk lag de nadruk op de vervaardiging en verkoop van exclusieve lederwaren, waaronder handschoenen, tassen en koffers. Vanwege de hoge kwaliteit van de verwerkte producten werd Prada in 1919 benoemd tot koninklijk hofleverancier. Het huidige logo toont dit nog steeds en toont het wapenschild van het Huis van Savoye en de vier achtknopen.

In 1979 werd begonnen met de productie van schoenen en werden eenvoudige modellen in gedempte kleuren aan het assortiment toegevoegd. Deze stonden in schril contrast met de opzichtige en seksistische mode van de andere merken in die tijd, maar zorgden enkele jaren later voor een sterke opgang van het merk. In 1983 werd de tweede Prada winkel geopend in de Via della Spiga, ook in Milaan.

In 1992 richtte ze het Miu Miu label op voor een jongere clientèle. Een wat betaalbaarder lijn met nogal non-conformistische patronen. In de zomer van 1998 kwam daar het nieuwe label Prada Sport bij.

Het modemerk Prada heeft vele grote namen onder zijn dak gehad. Onder anderen Karl Lagerfeld, Stella McCartney en Tom Ford werkten als ontwerpers voor het bedrijf. Miuccia Prada is nu de creatief directeur van het label.

Geschiedenis in een oogopslag

Hier vindt u een samenvatting van het Prada verhaal:

 • 1913: Oprichting van het label door Mario en Martino Prada
 • Originele naam van het label: “Fratelli Prada”.
 • 1913: Opening van de eerste winkel in Milaan
 • 1919: Benoeming tot koninklijk hofleverancier
 • 1979: Uitbreiding van het productengamma: productie van schoenen
 • 1983: Opening van de tweede Prada winkel
 • 1992: Oprichting van Miu Miu
 • 1998: Oprichting van Prada Sport

Miuccia Prada – een echte powervrouw

Miuccia Prada werd op 10 mei 1949 in Milaan geboren en groeide op in een goed gezin dat een sterke intellectuele invloed op haar had. In de jaren zestig besloot zij politieke wetenschappen te gaan studeren en later promoveerde zij in hetzelfde vakgebied. Als overtuigd communiste raakte zij betrokken bij de feministische scène en voerde zij campagne voor belangrijke politieke kwesties.

Maar hoe kwam het dat een feministische politicologe eigenaar werd van een modelabel? Goede vraag, want de jonge Miuccia wilde aanvankelijk eigenlijk niets weten van het modehuis van haar grootvader. Zelfs toen ze onverwachts het bedrijf van haar grootvader erfde, was ze allesbehalve tevreden. Miuccia voelde zich ongemakkelijk om als feministe in de mode-industrie te stappen. Toch volgde zij de wens van haar grootvader en vond na verloop van tijd vreugde in haar beroep.

Zij hielp het label Prada weer te schitteren en slaagde erin nieuwe trends te zetten. Een voorbeeld hiervan gaat terug tot de jaren tachtig: terwijl de meeste modehuizen zich richtten op een meisjesachtige stijl met franjes en kant, ontwierp Miuccia collecties die werden gekenmerkt door minimalistische en eenvoudige ontwerpen. Dit leidde ertoe dat veel modemerken haar stijl imiteerden en de romantische stijl weer de rug toekeerden.

“Slechte smaak kijk

Ook later ontwierp zij modecreaties die de stijl van die tijd ver vooruit waren. De zogenaamde “wansmaak”-look, die was samengesteld uit materialen als latex, plastic en satijn, was in het begin even wennen, maar werd later door andere modehuizen geïmiteerd.

Uitzonderlijke stijl

Het weet hoe het aloude Italiaanse luxe handig kan verpakken in vooruitstrevend denken. Prada bekoort door zijn zuivere en elegante ontwerpen, zijn fijne materialen en zijn voortreffelijk vakmanschap.

De eenvoudige, bijna ascetische lijnen en Miuccia’s ontwerpen uit de jaren ’80 staan in schril contrast met de sensuele touch van andere merken uit die tijd en onderscheidden haar van de massa. Een fervent modejournalist omschrijft Prada’s kleding als uniformen voor lichtelijk rechtelozen. In de jaren ’90 creëerde ze wat ze noemde de slechte smaak look, die haar beroemd maakte.

Prada gaf zo een nieuwe betekenis aan de begrippen luxe, raffinement en wenselijkheid in de mode en werd op die manier een cultmerk. Haar collecties zijn een karikatuur van elementen uit de hedendaagse cultuur. Zij kan zowel een onconventioneel dramatisch thema interpreteren als granny chic, of functionele soberheid – en meestal doet zij het allemaal vóór iemand anders.

Miuccia Prada is een van de weinige ontwerpers die de stijl van hun collectie van het ene seizoen tot het andere radicaal kunnen veranderen zonder hun signatuur te verliezen.

Feiten over het luxe merk

Vandaag de dag staat Prada voor gedetailleerde collecties, kitsch en de surrealistische combinatie van verschillende stijlen. Ontdek enkele interessante feiten over het Italiaanse merk die u zeker nog niet wist:

PhD Chief Designer – Feit 1

Hoewel Miuccia’s hele familie in de Prada-business werkte, wilden de naar kennis hunkerende kleindochter en dochter helemaal niet in de mode-industrie werken. Zij studeerde en behaalde een doctoraat in politieke wetenschappen in Milaan, ging naar de toneelschool en raakte betrokken bij de vrouwenrechtenbeweging in Milaan. Op 28-jarige leeftijd nam zij niettemin het familiebedrijf over en beschrijft zichzelf als een feministe in de mode-industrie.

Koningin van de wansmaak – Feit 2

Zoals we allemaal weten, over smaak valt niet te twisten. Miuccia Prada wordt beschouwd als de koningin van de slechte smaak in de mode. Waarom? Haar collecties zijn niet “mooi” in de klassieke zin. Zij volgt geen rode draad, zoals Lagerfeld met succes doet voor Chanel, bijvoorbeeld. Er is geen typische Prada stijl. Prada verrast elk seizoen met andere looks, combineert patronen en stijlen als in het wild. Meestal past de sok niet bij het hemd en de broek niet bij de jas. Maar deze verwarde combinaties zijn precies waar fashionista’s naar hunkeren. Miuccia Prada experimenteert veel met stoffen en is zeer gesteld op details.

Catherine Martin en Miuccia Prada Dress Gatsby – Feit 3

In 2013 bestormde de nieuwe versie van The Great Gatsby met Leonardo DiCaprio de bioscopen. Het liefdesverhaal wordt gekenmerkt door ongelooflijk uitgewerkte kostuums, prachtige jurken en prachtige haaraccessoires. De stijl van de sprankelende jaren twintig loopt als een rode draad door de film, net als de ups en downs van Daisy en Gatsby. Voor de kostuums werkte productie- en kostuumontwerpster Catherine Martin samen met Miuccia Prada. Alle kostuums die op de weelderige feesten werden getoond, waren ontworpen door Prada.

Miu Miu, een bijnaam wordt een modemerk – Feit 4

Het succes van Prada werd gevolgd door een nieuw project voor de hoofdontwerper in 1993. Ze richtte het dochtermerk Miu Miu op. Miuccia’s bijnaam is Miu Miu – het label is jonger, brutaler, kitscheriger dan grote zus Prada. Miu Miu is een project van het hart voor Miuccia – het label volgt volledig haar stijl en smaak.

Echtgenoot en zakenpartner – Feit 5

Prada is getrouwd met haar zakenpartner Patrizio Bertelli en heeft twee kinderen met hem. Zij ontmoette hem als werkneemster bij Prada, en hij werd later haar echtgenoot en Chief Executive van Prada, Miu Miu, Churchs en Car Shoe. Prada hecht veel waarde aan de inbreng van haar echtgenoot; ook hij heeft het merk helpen uitgroeien tot een biljoen-dollar-imperium.

The Devil Wears Prada – Feit 6

Het boek “The Devil Wears Prada” werd gepubliceerd in 2003, en de gelijknamige film in 2006. De acteurs werden er voor aangekleed door ’s werelds grootste modemerken.

Lijnen

Naast Prada en Miu Miu omvat Prada ook Granello, Prada Uomo, Prada Linea Rossa (voorheen Prada Sport) en Prada Donna.

Kleindochter & erfgename van het luxe-imperium: Miuccia Prada

Na de dood van Mario Prada in 1958 erfden kleindochter Miuccia Prada en haar broers en zussen Alberto en Marina het bedrijf van hun moeder Luisa, die zich uit het bedrijf terugtrok en het aan haar kinderen naliet. De overname door Miuccia Prada veranderde het eerbiedwaardige en stugge lederwarenbedrijf in een wereldwijd erkend modelabel.

https://www.instagram.com/p/Bp97KNKA73B/

In 1984 creëerde zij een zwarte rugzak in het hogere prijssegment, gemaakt van waterdicht nylon materiaal Pocone, die “Vela” werd genoemd. Maar pas enkele jaren later kwam er een revolutionaire doorbraak en volgden portemonnees en reistassen van hetzelfde materiaal.

“Prada Ugly” – Mode voor jonge vrouwen

In het begin van de jaren tachtig werden talrijke exclusieve Prada-winkels geopend, wat leidde tot een enorme stijging van zowel de verkoop als de reputatie van het bedrijf. In 1988 creëerde Prada, onder leiding van Miuccia Prada, de eerste prêt-à-porter collectie voor vrouwen. In het begin van de jaren negentig kreeg Prada vooral bekendheid door de productie van dikke glazen, ouderwetse stoffen en pasvormen in retrostijl. De kleurkeuze met schreeuwerige tinten was ook zeer ongebruikelijk. Mensen associeerden de term “Prada Ugly” met deze collectie, die vooral gericht was op modieuze, jonge vrouwen.

Prada toegankelijk voor iedereen: online winkel maakt de doorbraak

Pas in 1933 werd een minimalistische mannencollectie van Prada ontwikkeld en aan het assortiment toegevoegd. In 2000, in een revolutionaire tijd van verandering, werden de eerste zonnebrillen en brillen op sterkte gelanceerd onder de naam “Prada”. In 2004 werd het eerste parfum voor vrouwen, “Prada”, geproduceerd in samenwerking met de Spaanse PUIG Group. In 2006 werd de geurcollectie voor het eerst uitgebreid met een parfum voor mannen, genaamd “Prada Man”. Sinds 2007 is er ook een onlineshop, waar aanvankelijk slechts een beperkt assortiment verkrijgbaar was, dat mettertijd werd uitgebreid.

Het bedrijf, dat oorspronkelijk alleen lederwaren produceerde, is nu een wereldwijd erkende onderneming. Ze zijn zelfs vertegenwoordigd in de rangen van de haute couture. Lederwaren zoals schoenen en handtassen vormen echter de grootste bron van inkomsten. Ook nu nog wordt 85% hoofdzakelijk in Italië geproduceerd.

Luxemerk: VIP’s dragen Prada

Talrijke beroemdheden hullen zich in mode en accessoires van het luxemerk, zoals Victoria Secret-model Barbara Palvin, zangeres Katy Perry en acteur Douglas Booth.

Luxe Klasse Handtassen & Reistassen

Vanaf het begin produceerde het label tassen en andere producten van leer. De absolute klassiekers zitten nog steeds in het assortiment en sieren de elegante vrouw van nu, van welke leeftijd dan ook. Ze zijn ook ideaal voor op kantoor. Geleidelijk aan kwamen er steeds meer ongewone modellen bij en versierden materialen als riet en kralen de modellen. Maar Prada produceert niet alleen kleine lederen tassen, het Italiaanse luxelabel produceert ook reistassen voor vrouwen en mannen, en aktetassen, waardoor reizen en werken een belevenis worden. De modellen zijn in verschillende versies en kleuren verkrijgbaar in vele winkels over de hele wereld, ook in de onlineshop.

https://www.instagram.com/p/Bq5dXrmlQvi/

Prada High Style Klassiekers: Sneakers, Flats & Hoge Hakken

Prada is vooral bekend om de unieke elegantie van zijn schoenmodellen. Hoge schoenen gemaakt van hoogwaardige materialen zoals satijn, zijde en leer sieren de delicate vrouwenvoeten. De sneakermodellen of platte schoenen zijn ook populaire aankopen van het Italiaanse luxelabel. Unieke klassiekers worden nu aangevuld met moderne versies met studs en steentjes om een jonger publiek aan te spreken!

https://www.instagram.com/p/BuyXm0OlDhf/

https://www.instagram.com/p/Bi40kXdjgIr/

https://www.instagram.com/p/By00ZwQodpc/

Video: Handwerk bij Prada

Wilt u weten hoe Prada is ontstaan en wat het bedrijf heeft gemaakt tot wat het nu is? Kijk eens naar deze video die het vakmanschap en de productie van schoenen laat zien. Klik hier om direct naar de video te gaan!

Accessoires: brillen, riemen & kleine lederwaren

Net als de mode bevinden de accessoires van het luxebedrijf zich in het hogere prijssegment en zijn zij zeer populair bij klanten uit de hele wereld. De ongewone modellen en kleurencombinaties zorgen ervoor dat de drager er elegant en smaakvol uitziet!

De collectie van Prada: Zonnebrillen en zonnebrillen aan de top van het gamma

Prada staat aan de spits van de zonnebrillen- en zonnebrilmarkt. Naast mode voor mannen en vrouwen produceert het luxelabel sinds een aantal jaren ook accessoires, en brillen mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken! Altijd de nieuwste modellen, ze geven de drager een heldere kijk op de fijnere dingen in het leven!

https://www.instagram.com/p/BlODyHYD9zQ/

Prada-portefeuilles voor hem en haar

De kleine lederwaren, zoals portefeuilles en etuis voor pasjes, zijn zeer gewild bij Prada voor zowel vrouwen als mannen. Ze worden geproduceerd met dezelfde hoge kwaliteit als de handtassen van het bedrijf. Zij worden ook hoofdzakelijk geproduceerd in Italië, het hoofdkantoor en het land van oorsprong. Eenvoudige vormgeving en kleurrijke uitvoeringen zien er niet alleen cool uit, maar zijn ook super praktisch!

https://www.instagram.com/p/Bq7KXOAlc5k/

Luxe maar eenvoudig ontwerp

Er wordt ook veel belang gehecht aan eenvoudige, keurig gemaakte goederen in de riemen! Eenvoudige lederen banden in gedempte of krachtige kleurnuances worden aangevuld door een eenvoudige maar opvallende gesp en sieren de drager ervan.

https://www.instagram.com/p/BxkD93To2p_/

Prada Parfumerie Shop: Mannen- & Vrouwengeuren

Het begon allemaal in 2004 met de vrouwengeur “Prada”. Deze werd in 2006 gevolgd door een mannengeur genaamd “Prada Man”. Sindsdien heeft Prada talloze geuren uitgebracht, nu eens wat zoeter, dan weer wat pittiger!

https://www.instagram.com/p/BzlOCJ7Dz72/

https://www.instagram.com/p/Bh_6MOrjuP3/

Outlet winkel voor luxe merk

Als je een beetje wilt besparen op je boodschappen maar geen coole Prada stukken wilt missen, dan ben je hier aan het juiste adres! Er zijn verschillende plaatsen in Duitsland en Nederland waar u een paar euro kunt besparen! Hier zijn een paar locaties waar u uw geluk kunt beproeven! Tijdens uw volgende vakantie naar Italië kunt u natuurlijk ook een bezoekje brengen aan hun verkooppunten, waar u ook unieke aanbiedingen en leuke kortingen kunt vinden!

 • Prada Outlet Frankfurt
 • Prada Outlet Metzingen
 • Prada Outlet Ingolstadt
 • Prada Outlet Amsterdam
 • Prada Outlet Roermond

Online winkel voor Prada

Klik hier om direct naar de online winkel te gaan!

Prada Online Winkel

Campagnes

In de campagnevideo voor het populaire damesparfum “Candy” wordt het speelse karakter en de kleurrijke verscheidenheid die op je wacht wanneer je het parfum aanbrengt, duidelijk! De naam die het parfum draagt beschrijft ook de richting van de geur! Suikerzoet met een frisse perziknoot en een vleugje vanille, het parfum is ideaal voor een jonge vrouw!

Modeshow: Prada Collecties

Video: Prada lente/zomer modeshow herenkleding 2020

Video: Prada Modeshow 2019 / 2020

Video: Prada lente/zomer modeshow 2019F

V&A: Prada

Tekst /// Hier vindt u alle antwoorden op de meest gestelde vragen over de ontwerper:

Wanneer is het merk opgericht?

Prada werd in 1913 in Milaan opgericht.

Wie is de hoofdontwerper van Alexander Wang?

Miuccia Prada is de hoofdontwerper.

Wat is het handelsmerk van Prada?

Het handelsmerk van het Prada label zijn opvallende en kleurrijke prints in alle mogelijke variaties. De lijnen zijn niettemin eenvoudig gehouden en de stoffen zijn van zeer hoge kwaliteit.

Welke delen zijn bijzonder populair?

Prada is geliefd om zijn minimalistische en eenvoudige tassen, zoals de Prada Galleria Bag. Er zijn ook meer ongewone collecties, zoals de Prada Robot collectie. De tassen zijn versierd met opvallende robotmotieven.

Merken zoals Prada: Jacquemus & Balenciaga

Naast Alexander Wang behoren ook Jacquemes en Balenciaga tot de meest gevraagde haute couture-merken. Deze luxemerken verkopen naast dames- en herenmode ook tassen, schoenen en accessoires.

Jacquemus: Mini tas, hoed en T-shirt

De Franse modeontwerper is niet alleen populair om zijn prachtige tassen. Het staat ook bekend om zijn uiterst stijlvolle ontwerpen en speelse silhouetten. Klik op de onderstaande link om meer te weten te komen over Jacquemus.

Balenciaga: schoenen, tas, trui en trui met capuchon

Balenciaga is vooral bekend om zijn schoenen. Maar Balenciaga tassen, truien en sneakers zijn ook erg populair. Om meer te weten te komen over Balenciaga en zijn collecties, klik op de link hieronder.

Mode merken: Lijst

Als je gepassioneerd bent door luxemerken zoals Alexander Wang en meer wilt weten over merken, bekijk dan hier onze geweldige gids over ’s werelds topmodemerken.