Castings voor banen en agentschappen – De 9 belangrijkste dingen voor je volgende auditie

Castings zijn de normaalste zaak van de wereld voor modellen. Of het nu voor modeshows, reclamespots of online shops is, voor de meeste modellenjobs is een casting door de opdrachtgever vereist. Bekwame mensen zoals fotografen of mensen van inkoop/verkoop of marketing beoordelen welk model perfect past bij de beoogde uitstraling van de campagne. De castingdata worden zo gepland dat zoveel mogelijk modellen kunnen deelnemen. Daarom zijn ze meestal centraal gelegen en duren ze enkele uren. Maar er zijn ook e-castings voor grotere opdrachten. Welke soorten gietstukken zijn er?

Afgietsels – Van de Gosee tot e-gieten

In principe zijn er drie soorten gietstukken. Er zijn snelle castings, die we Gosee noemen, gewone castings, waarvoor verschillende kwalificaties vereist zijn, afhankelijk van het functieprofiel (acteren, sport, interactie, enz.) en e-castings, waarbij je als model het agentschap of de opdrachtgever niet live ontmoet, maar een video opneemt, die vervolgens door het agentschap of de agent naar de opdrachtgever wordt gestuurd. Wij hebben de drie basistypes van gieten hier voor u beschreven. Aan het eind leer je ook hoe je je perfect kunt voorbereiden op een model casting voor banen. Een Gosee gaat over snel overtuigen. Meestal om in de volgende ronde te komen of om bij het passen te komen. Een basisbereiding is vaak genoeg voor een gossees. Dit omvat:

9 basisprincipes voor uw volgende model casting

 1. Lichaamsbedekkende kleding
 2. Strakke, schone, witte top voor vrouwen of een overhemd voor mannen
 3. Strakke, schone, zwarte broek
 4. Hoge schoenen voor vrouwen
 5. Effen zwarte of bruine herenschoenen
 6. Bikini of huidkleurig ondergoed
 7. Zonder make-up
 8. Gedrukte sedcard van hoge kwaliteit
  Tip! Voor nieuwe gezichten is een groot formaat afgedrukte foto met naam en afmetingen vaak voldoende.
 9. Zwart, hoogwaardig modellenboek
  Tip! Als beginner heb je geen boek nodig, breng gewoon een glimlach naar de casting!

Gosee – Het snelle, massale gieten voor modellen

Bij de Gosee draait alles om jou – je hebt maar een paar seconden om drie tot vier mensen (jury) van je verdiensten te overtuigen. Hoewel een sedcard en een modelboek tot de standaarduitrusting van een model behoren, worden beide bij Gosees zelden in aanmerking genomen omdat er eenvoudigweg niet genoeg tijd is om elk boek afzonderlijk te bekijken. Daarom is het belangrijk om als persoon overtuigend te zijn. Met een glimlach op je lippen, de juiste kleren en een vriendelijke houding. Veel modellen richten hun blik ook op een van de juryleden. Uw doel is om mensen met weinig middelen te vangen of te bereiken. Hoe dan ook, bij castings gaat het er altijd om een natuurlijk beeld van jezelf te laten zien. Daarom moet je het zonder make-up en styling doen. Het enige dat telt ben jij!

Gosees zijn meestal te vinden voor catwalk jobs en in agentschap castings. Hier is het mogelijk om in betrekkelijk korte tijd een groot aantal modellen te vergelijken en zich een oordeel te vormen.

Live Casting – De klassieker, toon je talent

Als je geen aanstelling of baan krijgt na een Gosee, laat je hoofd dan niet hangen. Zoals wij in ons artikel over de Berlijnse modeweek schreven, zijn castings, vooral voor grote opdrachtgevers, echte massa-evenementen. Van twintig tot tweehonderd modellen – afgietsels zijn echte concurrentie. Hier voel je als model ook dat er veel aantrekkelijke, perfect gebouwde, getalenteerde en sympathieke modellen zijn en dat je zelf niet het enige model bent. Vooral voor nieuwkomers zijn grote castings altijd een belevenis.

Maar bij castings heb je vaak de kans om meer van jezelf te laten zien. Vaak zal je gevraagd worden naar acteertalent. Een schoenenfabrikant wil bijvoorbeeld dat u drie minuten tegen een paar schoenen praat, een ander wil u vijf sportposes in tien seconden zien doen. Als model moet je dit allemaal spontaan kunnen oproepen in een casting.

Castings zijn het gebruikelijke geval voor jobs die je door je agentschap of modelagenten worden aangeboden. Er is al een aanbeveling voor het model gedaan, en de klant wil meestal direct meer weten of zien.

E-Casting – Selectie op basis van uw video’s

Wanneer u aan een e-casting deelneemt, gaat het vaak om campagnes die nog groter zijn. Als bijvoorbeeld een internationaal bedrijf op zoek is naar nieuwe reclamegezichten, worden de castings wereldwijd gehouden, vaak in de metropolen van de afzonderlijke landen of regio’s. Vooraf worden digitale video’s ingestuurd waarop de situatie van de casting al te zien is. Dat wil zeggen, u stelt zich voor en u voert, zoals hierboven beschreven, bijvoorbeeld acteerintermezzo’s uit. De video wordt dan als onetake (zonder montage) naar de klant gestuurd, die zelf een voorselectie kan maken.

E-castings worden, zoals beschreven, vaak ingepland voor grote en/of internationale campagnes, maar ook voor commercials, shoots, en nog veel meer. Het voordeel hiervan is dat noch de opdrachtgever, noch het model veel tijd hoeft te investeren in casting, reizen, etc. Dit bespaart beiden tijd. Dit bespaart beide tijd, en de uiteindelijke selectie wordt dan uitgenodigd voor de reguliere casting.

Hoe bereid je je voor op een modellen casting?

Alvorens in te gaan op de absolute details van een casting, zorg ervoor dat je de 9 basisprincipes voor elkaar hebt: Simpele kleren, geen styling. Voor vrouwen betekent dit een wit topje, een zwarte, effen broek, plus een bikini of huidkleurig ondergoed. Hoe dan ook, de kleding moet nauwsluitend zijn, zodat de jury een directe indruk van u krijgt. Dit geldt ook voor hoge hakken, die je direct voor de casting aantrekt. Make-up en styling moeten volledig worden vermeden. Mannen dragen ook een zwarte broek en een wit hemd. Mannen moeten het ook zonder styling stellen.

Neem ook je sedcard en je modellenboek mee! Als u uw eerste opnamen als model al achter de rug hebt, heeft uw agentschap misschien uw eigen model-sedcard al afgedrukt, die u altijd mee moet nemen. Als je voor de jury staat, moet je je sedcard daar laten. Dit zal het voor hen gemakkelijker maken om uw gezicht te onthouden tijdens het selectieproces na de casting. Als professioneel model met veel shoots, heb je misschien al je eigen modellenboek. Natuurlijk, je boek is altijd een voordeel, dus neem het mee! Je kunt je modellenportfolio misschien niet bij elke casting gebruiken (zie Gosee), maar de klant zal meestal een paar seconden de tijd nemen om de eerste pagina’s van je boek door te bladeren. Tip! Je sterkste foto’s moeten altijd in het begin komen. Vaak heeft de klant geen tijd om alle afzonderlijke pagina’s te bekijken, dus kijkt hij alleen naar de eerste foto’s van u.

Voordat je naar een casting gaat, krijg je natuurlijk een exact adres van je agentschap. Plan uw reis daarom altijd van tevoren, zodat u onderweg niet voor verrassingen komt te staan en u altijd op tijd bij de klant zult zijn. Vooral een goede routeplanning maakt professionele modellen, zodat de klant en het agentschap altijd op u en uw punctuele verschijning kunnen vertrouwen – het vertrouwen betaalt zich altijd uit voor u. Ga vroeg genoeg naar bed, zodat u de volgende ochtend fit aan de dag kunt beginnen! Zorg voor een snack voor de casting, zodat je je energie niet verliest.

Succes met de casting? Voorbereiding is alles!

Nu weet je precies wat er van je verwacht wordt bij goses en castings. Met de juiste voorbereiding neemt uw kans op succes toe. Dat betekent goed uitgerust zijn, goed voorbereid, op tijd en met alle nodige kleding en promotiemateriaal: sedcard en modellenboek. De procedure is altijd dezelfde: je komt de zaal binnen, een jury gaat ergens zitten, je stelt je voor, wacht op instructies. Aan het eind overhandig je een sedcard, bedankt hen vriendelijk en verlaat de kamer. Hoe meer castings je voor elkaar krijgt, hoe meer kans je hebt op goede banen voor fotoshoots, reclamecampagnes enzovoort.

Als u nog vragen hebt, kunt u meer tips & informatie vinden in de helpsectie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie