Een castingvideo opnemen: Waar moet je op letten? 6 tips van onze boekers

Een castingvideo opnemen – Een goede castingvideo is cruciaal voor aspirant-modellen om bureaus en vooral klanten te overtuigen. Je maakt voortdurend castingvideo’s, niet slechts één keer per jaar, omdat e-castings steeds populairder worden in vergelijking met live castings. Met zo’n video kun je jezelf authentiek presenteren en een positieve eerste indruk maken. In dit artikel bespreken we een aantal tips voor het maken van een goede, eenvoudige en snelle castingvideo op basis van een beproefd sjabloon.

Maak een introductievideo: Procedure – Deel 1

Tipps von Stephan

Voordat je begint met het opnemen van je castingvideo, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Vergeet niet dat je video een visueel visitekaartje is en indruk moet maken op potentiële klanten en bureaus. Dit is het proces dat je moet volgen:

Je video moet altijd beginnen met een persoonlijke introductie. Introduceer jezelf met je naam en voeg andere belangrijke informatie toe. Want de basis van elke goede castingvideo is altijd een goede introductievideo van jezelf.

Checklist introductie in de casting video

Meestal begin je met een zelfintroductie, inclusief je naam, lengte en agentschap.

 1. Naam
 2. Leeftijd
 3. Woonplaats
 4. Modellenbureau
 5. Talen
 6. Speciale hobby’s (sport, muziek, enz.)
 7. Referentiebanen (bijv. als je al naar Paris Fashion Week bent geweest)

Bonustip! Glimlach aan het begin van de video

Extra tip:

Doe mee aan reclames, commercials en reclamefilmpjes met een glimlach. Er zijn maar heel weinig merken die vertrouwen op een “emotieloze” uitstraling. Producten worden bijna altijd verkocht met een glimlach, omdat een glimlach sympathie opwekt. Profiteer hiervan als model en kom binnen met een kleine glimlach in plaats van een koele en emotieloze glimlach.

Let op de gietinstructies!

Heel belangrijk, let altijd op de castinginstructies, inclusief de videoformaten. Voorbeeld: Als castingdirecteuren een staande video willen zien, willen ze een staande video zien, geen liggende.

 • Staand of liggend formaat
 • Inhoud van de video (binnenkort meer hierover, afhankelijk van de functie), inleiding + x
 • Geen statief bij de hand? Gebruik een kast om je mobiele telefoon in op te bergen of vraag snel een vriend, broer of zus of je ouders

Video voorbeeld: Goede auditie video voor castings

Hier is een mooi, eenvoudig videovoorbeeld van YouTube:

Aanpassing aan functietype: Voorbeelden – Deel 2

Het maken van een overtuigende castingvideo vereist meer dan alleen een standaardpresentatie. Afhankelijk van de baan waarvoor je solliciteert, moet je de presentatie in je video aanpassen. Hier volgen enkele tips over hoe je dat kunt doen:

 • Modeshow
 • Sociale media
 • E-commerce
 • Reclames

Casting video voor een modeshow

Als je solliciteert voor een modeshow, ligt de nadruk op je modeloopje. Hier gaat het om het tonen van zelfvertrouwen en elegantie. Let op je houding en loop in een rustig tempo. Je bewegingen moeten vloeiend en zelfverzekerd zijn om de kleding zo goed mogelijk te presenteren. Leer er hier een paar:

Casting video voor een social media shoot

Bij castings in de social media-sector ligt de nadruk op gezichtsuitdrukkingen en emoties(mimiek). Houd oogcontact met de camera en toon een scala aan emoties, van blij en enthousiast tot serieus en bedachtzaam. Je vermogen om authentieke emoties uit te drukken is cruciaal.

Castingvideo voor een e-commercebaan

Bij e-commerce ligt de nadruk op de presentatie van producten. Je video moet verschillende poses en details laten zien om de producten zo goed mogelijk te presenteren. Benadruk texturen en materialen door ze vakkundig te laten zien. Gebruik zachte bewegingen om de voordelen van de producten te benadrukken. De nadruk ligt hier op gezichtsuitdrukkingen, maar ook op gebaren (lichaamsbewegingen), samen heet dit model poseren. Wil je wat tips? Lees hier meer:

 • Tips voor poseren

Casting video voor een commercial

Voor commercials waarvoor acteervaardigheden vereist zijn, is een overtuigend optreden cruciaal. Leer eventuele scripts uit je hoofd en druk de vereiste emoties authentiek uit. Toon creativiteit als er ruimte is voor improvisatie om de rol nog overtuigender te maken.

Uiteindelijk komt alles samen in één product, het afgewerkte videomateriaal!

Door je presentatie in je castingvideo aan te passen aan het specifieke type baan, kun je laten zien dat je veelzijdig en professioneel kunt zijn in verschillende banen. Deze aanpassingen zullen je kansen op succes in de modellenwereld vergroten. Kort en bondig, maar individueel en overtuigend!