Mode: Wat is het?! Geschiedenis, Ontwerpers, Merken, Tijdschriften & Supermodellen

Mode – Bent u nieuw in de wereld van de mode en vraagt u zich af wat er allemaal achter zit? Of bent u een modeliefhebber en wilt u uw kennis van de branche in detail uitbreiden? Voor velen is de modewereld iets fascinerends waar je de hele dag over zou kunnen praten en dat je in alle media zou kunnen consumeren, of het nu muziek, films of sociale media zijn. Vergeleken daarmee is mode als een ijsberg – je kunt duidelijk zien wat er aan de oppervlakte ligt, maar de bodem van de berg is nauwelijks zichtbaar. Modemerken, ontwerpers, haute couture, modetijdschriften, supermodellen en modeweken zijn de meest bekende termen uit de modewereld. Ontdek wat er precies onder de oppervlakte van de modewereld ligt in onze mode-artikelen.

Modegeschiedenis: tijdperken, verleden en heden

Bent u geïnteresseerd in mode maar kent u de geschiedenis van het ontstaan en de ontwikkeling ervan niet?

Als u in een woordenboek zoals het Duden kijkt, zult u deze of een soortgelijke definitie voor mode vinden: “in een bepaalde tijd, gedurende een bepaalde periode, geprefereerde, als eigentijds beschouwde manier van kleden, stylen, zich uitrusten”. Dit betekent eigenlijk gewoon dat mode gaat over een stijl die op een bepaald moment bij veel mensen in de smaak valt. Lees alles over de geschiedenis van de mode in ons artikel.

Beroemde modeontwerpers: namen uit de modewereld

De creatieve processen van de ontwerpers achter de beroemdste modemerken zijn altijd boeiend om te zien.

Of je ze nu hebt gezien op de Fashion Week of in modetijdschriften, je bent waarschijnlijk bekend met luxemerken als Chanel, Dior en Armani. Maar wist je wie er achter zit? Modeontwerper zijn is in feite gewoon een baan die je voor een merk doet. Daarom merk je bij bepaalde merken een zeker verschil van collectie tot collectie, omdat verschillende ontwerpers met hetzelfde merkimago werken. Je kunt alles lezen over de beroemdste modeontwerpers in de geschiedenis in ons modeontwerpers artikel.

Mode merken: Dit zijn degenen die je moet weten!

Net zo belangrijk als de ontwerper achter een merk is het merk zelf. Modemerken zijn overal zichtbaar. Of het nu in de videoclip van je favoriete nummer is, in de nieuwe film die je op het punt staat in de bioscoop te bekijken of op talloze beroemdheden op social media-platforms. Maar wat zit er precies achter je favoriete merk? Wat is de geschiedenis van het merk, wat zijn de waarden en visies achter de kleding en welke ontwerper heeft het merk gevormd en hoe? Hoe Karl Lagerfeld de erfenis van Coco Chanel voortzette of Kim Jones Louis Vuitton naar nieuwe glorie hielp. Alle merken en hun geschiedenis in onze lijst van modemerken.

De beroemdste merken in de modewereld

Hier volgt een lijst van enkele van de belangrijkste merknamen in de modewereld.

Haute Couture: Ontwerpers & Geschiedenis

De term in de modewereld! Haute couture is het hart van de mode. Met een focus weg van bruikbaarheid en draagbaarheid, naar overdrijving en expressie van emotie, speelt haute couture op de ogen van iedereen die er getuige van is. Maar er zit meer achter deze eenvoudige term dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Regelgeving, keuringsnormen en comités, veel speelt een belangrijke rol achter de schermen van de haute couture wereld. Leer alles over de geschiedenis van de haute couture, de leden en de normen in ons artikel.

Pret-a-Proter: Partner van Haute Couture

Naast de haute couture is er nog een belangrijke speler in de modewereld. Pret-a-porter is de mode die meer geschikt is voor het dagelijkse leven in tegenstelling tot haute couture. Terwijl haute couture dient om kunst te etaleren, is pret-a-porter mode ontworpen voor draagbaarheid. De naam is goed te vertalen – Pret-a-Porter betekent “gemaakt om te dragen”. Veel designermerken presenteren altijd twee catwalkshows tijdens Fashion Weeks. Lees alles over Pret-a-Porter en de verschillen met Haute Couture in ons artikel.

Modetijdschriften: mode, merken, modellen en modeweken

De constante metgezel van de mode zijn de modebladen. Ze bevatten alles wat er in de modewereld gebeurt. De laatste modetrends, actuele modeshows, nieuws over modemerken en ontwerpers, alles is te vinden in de diverse modetijdschriften. Er is geen grens aan creatief ontwerp. Veel modetijdschriften spelen met de meest uiteenlopende motieven en creëren zo hun eigen merkimago om zich te kristalliseren op de zeer concurrerende markt van modetijdschriften. Alle modebladen en de geschiedenis van de belangrijkste in onze artikelen.

De geschiedenis van de modebladen

Leer alles over de geschiedenis van modetijdschriften:

Een paar van de meest populaire modebladen in een oogopslag:

Supermodellen: van castings tot iconen

Wie draagt eigenlijk de mode van Haut Couture en Pret-a-Porter? Zeker! Supermodellen. Maar hoe wordt iemand eigenlijk een supermodel? Je moet gescout worden, je aanmelden bij verschillende modellenbureaus en opdrachten en banen uitvoeren. Iedereen begint klein. Wil jij ook model worden? Bekijk onze gids om model te worden! Lees alles over de grootste supermodellen en hun carrières in ons artikel over supermodellen.

Modeweken: data, merken en modellen

Mode wordt gepresenteerd tijdens de modeshows van de Fashion Week in alle modesteden van de wereld. Of het nu in Parijs, New York, Milaan of Londen is, de Fashion Week heeft altijd een grote invloed op wat er in de modewereld gebeurt. Alle data en modemerken op de catwalk in ons Fashion Week overzicht.