Zara: Merk, Laarzen, Mode Stijl & Mode voor mannen en vrouwen

Zara – Het Spaanse modebedrijf is internationaal succesvol en heeft zijn oprichter een plaats onder de superrijken van de wereld bezorgd. Zara is het bekendste modemerk van het Inditex-concern, waartoe ook Pull&Bear en Bershka behoren. Met mode voor jonge, stijlvolle vrouwen zet Zara regelmatig trends en is zeer populair bij zowel gewone klanten als beroemdheden. De nadruk ligt niet alleen op mode, maar ook op accessoires, schoenen en juwelen. Zara reageert snel op modetrends en actuele catwalkcollecties tijdens de Fashion Week, waarop de eigen collecties geïnspireerd zijn.

Van vodden naar rijkdom

De opkomst van Zara-oprichter Amancio Ortega Gaona bewijst dat het “van vaatwasser tot miljonair-verhaal” niet alleen in Amerika maar ook in Europa werkt. Zijn Inditex-bedrijvengroep is nu een van de drie grootste kledingbedrijven ter wereld, samen met H&M en GAP. Hij is zelf de rijkste Spanjaard, en op de lijst van de rijkste mensen ter wereld die jaarlijks door het Amerikaanse zakenblad Forbes wordt gepubliceerd, neemt hij regelmatig vrij respectabele posities in. Geboren in 1936 als zoon van een spoorwegarbeider, begon hij op 13-jarige leeftijd als loopjongen in een kledingwinkel in de Galicische stad A Coruña, in het uiterste noordwesten van Spanje. Door talrijke andere banen in de Galicische textielindustrie werd hij echter al snel een volleerd vakman in de industrie, hoewel hij nooit een hogere opleiding heeft genoten.

Oprichting van eigen bedrijf & Inditex Groep

In 1963 richtte hij zijn eigen bedrijf Confecciones Goa (= Gaona Ortega Amancio) op, dat badjassen produceerde. De eerste Zara-winkel opende in 1975 in het stadscentrum van A Coruña; eigenlijk zou de winkel Zorba heten – naar de Amerikaans-Griekse speelfilm “Zorba The Greek” (“Alexis Sorbas”) – maar omdat die naam elders al bezet was, bedacht Ortega de fantasienaam Zara. In de daaropvolgende jaren werden overal in Spanje Zara-winkels geopend. In 1980 werd het eerste buitenlandse filiaal geopend in Portugal, in 1989 een in New York, in 1990 een in Parijs en sinds 1999 bestaat de keten ook in Duitsland – aanvankelijk als een joint venture met het postorderbedrijf Otto.

In 1985 voegde Ortega zijn verschillende activiteiten samen in Industrias de Diseño Textil S.A. (Inditex), dat sinds 2001 aan de beurs van Madrid genoteerd staat. Vandaag exploiteert Inditex meer dan 4.000 winkels in 72 landen, waarvan ongeveer 1.500 onder de naam Zara; daarnaast zijn er nog andere merknamen zoals Zara Home, Bershka, Massimo Dutti, Oysho, Pull and Bear, Stradivarius en Uterqüe.

Eenvoudig concept van de mode gigant

Het concept van het Spaanse modemerk is eenvoudig maar zeer doeltreffend. Trend scouts en modeontwerpers werken hand in hand om de trends binnen zeer korte tijd van de catwalk naar de winkels te brengen. De laatste mode uit Parijs, New York en Milaan wordt razendsnel geïmplementeerd en geproduceerd. Soms hangen de kopieën van dure designercollecties al bij Zara in het rek, terwijl het origineel nog wordt gemaakt. Een ander onderdeel van het concept is dat er, afgezien van etalages, geen reclame wordt gemaakt en dat de winkels zijn gevestigd op de beste locaties in het stadscentrum.

Geschiedenis in een oogopslag

Hier vindt u de geschiedenis van Zara in één oogopslag:

 • 1963: Oprichting van het bedrijf Confecciones Goa
 • 1975: Eerste Zara-winkel in A Coruna
 • 1980: Eerste buitenlandse vestiging in Portugal
 • 1989: filiaal in New York
 • 1999: Eerste filialen in Duitsland
 • 1985: Samenvatting van Industrais de Diseno Textil S.A.
 • Vandaag: meer dan 4000 winkels in 72 landen

Stijl van het modelabel: trendy & klassiek

Het modelabel Zara heeft verschillende eigen lijnen, zodat de ontwerpen variëren van jong, sportief tot klassiek, elegant tot zeer eigentijds, trendy. Met haar veelzijdige stijl en grote aantal collecties per jaar spreekt Zara een breed internationaal publiek aan. Bij Zara kan iedereen wel iets vinden om te dragen, of het nu gaat om een paar chique hoge hakken van echt leer of een casual lang shirt met een leuke print.

Design en trends komen op de eerste plaats bij Zara. Het modemerk is altijd in de voorhoede van de mode en hecht veel waarde aan stijl en elegantie. De kleding is ontworpen om vrouwen op speelse wijze te ondersteunen in hun zelfvertrouwen en hen een serieus, altijd top gekleed gevoel te geven. Bovendien laat Zara meer dan de helft van haar producten in Spanje produceren, terwijl slechts 24% van de collecties in Aziatische en Afrikaanse landen wordt gemaakt. Dan voelen we ons nog meer op ons gemak.

6 feiten over het merk

Hier zijn 6 interessante feiten over Zara die je zeker nog niet wist:

Uitspraak door Zara: Sarra – Feit 1

 • Zara is Spaans en wordt daarom niet uitgesproken met een Z ervoor, maar als volgt: Sarra.

Onderdeel van de Inditex mode groep – Feit 2

 • Zara behoort tot het Inditex-concern, dat ook merken als Pull & Bear, Stradivarius, Massimo Dutti en Uterqüe bezit.

137.000 werknemers & ondernemingswaarde van $103 miljard – Feit 3

 • De groep heeft wereldwijd meer dan 137.000 werknemers en heeft een ondernemingswaarde van meer dan 103 miljard dollar, volgens de Forbes-lijst.

Amanico Ortega: rijkste man ter wereld – Feit 4

 • Inditex-oprichter Amancio Ortega is een van de rijkste mannen ter wereld. Met 67 miljard dollar (slechts acht achter Bill Gates) staat hij tweede op de superrijkenlijst.

Eerste winkel in 1975 – Feit 5

 • De eerste winkel van het merk werd in 1975 geopend in A Coruña in Noord-Spanje, waar ook het hoofdkantoor van Zara is gevestigd.

Echte naam Zorba – Feit 6

 • Eigenlijk zou Zara niet Zara moeten heten, maar Zorba, naar het personage van een bebaarde, simpele boer in de film “Alexis Zorbas”. Maar omdat een café in de buurt deze naam al droeg, werd Zorba Zara.

V&A: Zara

 

Merken zoals Zara: H&M & GAP

Naast Zara behoren ook H&M en GAP tot de meest gewilde modemerken. Deze luxemerken verkopen heren- en damesmode, evenals tassen, schoenen en accessoires.

H&M: Mama jeans, satijnen jurk & donutvaas

H&M is een van de grootste modeketens ter wereld, naast kledingbedrijven als Urban Outfitters en ASOS – het bedrijf is altijd trendsettend met zijn kleding, waar ook sterren en modebloggers dol op zijn. Het modemerk H&M wil ook een bevolking met een kleinere beurs de kans bieden zich modieus te kleden. Klik op de onderstaande link voor meer informatie over H&M en zijn collecties.

GAP: merk, geschiedenis, ontwerper en mode uit Amerika

Gap is de grootste kledingdetailhandelaar in de VS. Het modelabel staat bekend om zijn casual vrijetijdskleding. Sinds GAP in 1969 zijn deuren opende, staat het merk bekend om zijn strakke, moderne design in Amerikaanse stijl voor elke gelegenheid. Klik op de onderstaande link voor meer informatie over GAP.

Mode merken: Lijst

Als je enthousiast bent over modemerken als Zara en meer wilt weten over merken, bekijk dan hier onze grote gids en maak kennis met de topmodemerken in de wereld.

Zara is een modemerk dat begint met Z. Meer modemerken die met een Z beginnen, vindt u hier: