Model worden in Frankfurt: agentschap, banen en reizen – vragen en antwoorden

Frankfurt Models – Vandaag wilden we alle jonge opkomende modellen in Frankfurt am Main een beetje inzicht geven in het werk van een modellenbureau in Frankfurt. Wist je dat de meeste banen niet eens in Frankfurt zijn! Maar laten we beginnen met de basisvragen die rijzen over modellering. Model worden is nogal veeleisend, want je begint op school. Je moet je dus niet alleen concentreren op het halen van goede cijfers, maar ook op het op peil houden van je vooropleiding en op voortdurende verbetering.

Hoe word je een model in Frankfurt Main

In principe rijst echter altijd eerst de vraag:

Hoe oud moet ik zijn om met modellenwerk te beginnen?

Als je als model wilt worden vertegenwoordigd en gemanaged in een internationaal modellenbureau zoals het onze, moet je minstens 15 jaar oud zijn. Voor het zover is, raden wij je als modellenbureau aan om je volledig op school te concentreren.

Natuurlijk zijn er niet alleen tieners en tienermodellen in de modellenindustrie, maar ook modellen van 20, 30 of zelfs 60 jaar, de zogenaamde best agers. We hebben ook tips voor jou!

Volledige concentratie op school

Goede cijfers en een goede basisopleiding zullen je later veel helpen in je werk. Immers, hoe beter je wordt, hoe meer vluchten je moet nemen, hoe meer hotels je op tijd moet zien te bereiken, hoe meer steden je moet zien te vinden. Soms moet je wat spontaniteit aan de dag leggen voor kleine reclameklusjes of moderaties. Na de opnames of tijdens de pauzes, zijn er kleine gesprekjes. Als je dan een tijdschriftopname hebt en niet buiten de set met de anderen kunt praten, die meestal al veel van de wereld hebben gezien, schitter je minder dan met een goede algemene kennis. Superbelangrijk is wel dat hoe dichter je bij het einde van je schooljaren komt, hoe vaker je boekingsaanvragen krijgt van je modellenbureau of zelfs van steden buiten Frankfurt. Bovendien zult u vaak twee of drie dagen moeten reizen. Hoe beter je cijfers zijn, hoe groter de kans dat je school je die vrijheid wil geven.

Wettelijke voorschriften en arbeidsrecht

Het tweede belangrijke punt bij de minimumleeftijd van 15 jaar is de arbeidswet- en regelgeving die in Duitsland bestaat. Vanaf 15 jaar mag je veel vrijer werken, onder de 15 jaar heb je speciale toestemming nodig, b.v. van de jeugdzorg maar ook van een medisch specialist. In een internationaal modellenbureau als het onze werk je veel met mode en producten voor een doelgroep die ook boven de 16 is. Dat is waarom internationale modellenbureaus zich richten op modellen van 15 of 16 jaar.

Internationale banen en klanten

Het derde belangrijke punt is dat als je internationaal wilt werken, je tijd nodig hebt om te reizen. Een dergelijk verblijf in het buitenland duurt gewoonlijk ten minste 45 dagen, maar meestal zelfs 60 dagen. De enige keer dat studenten echt tijd hebben voor zo’n lang verblijf, inclusief reizen, is tijdens de zomervakantie. De zomervakantie is echter over het algemeen een tijd van rust, niet alleen in Duitsland maar ook daarbuiten. Gezinnen gaan op vakantie en er is minder productie. Natuurlijk zijn er dan ook aanzienlijk minder banen voor modellen. Sommige bureaus, in Parijs of Milaan, sluiten in deze periode zelfs voor één of twee weken hun deuren volledig. Het hoogseizoen voor een dergelijk verblijf is weer van september tot december en vervolgens van februari tot juli.

In welke steden zijn er de meeste banen voor modellen?

Als u uw carrière vanuit Frankfurt wilt beginnen, zult u zich in de eerste plaats richten op Duitsland en de grotere steden in uw omgeving. Daartoe behoort met name Keulen, maar ook Düsseldorf. De eenvoudige regel is dat hoe meer mensen er in een stad wonen, hoe meer banen, meer reclamebureaus, meer productiebedrijven, maar ook meer dienstverleners en meer reclamemogelijkheden er in het centrum van de stad zijn. De tweede factor is de ligging van de stad, zo is er bijvoorbeeld een duidelijke top 10 in Duitsland. Je kunt de meeste banen als model krijgen in Berlijn en Hamburg. Vooral in Berlijn zijn er veel internationale producties, in Hamburg zijn er veel media-agentschappen en dus veel aanbiedingen voor modellen. Dan komen München en Keulen, gevolgd door Frankfurt am Main, Hannover en Düsseldorf.

Alternatief voor Frankfurt modellen: Keulen, Berlijn en Frankfurt

In Frankfurt am Main is het zeker de moeite waard om in de richting van Keulen en Düsseldorf te kijken. Maar ook in Frankfurt kun je interessante en boeiende banen vinden.

Welke banen zijn er in Frankfurt? In Frankfurt kun je natuurlijk de meest uiteenlopende baantjes doen. Je kunt bijvoorbeeld voor modeontwerpers in het stadscentrum van Frankfurt werken en mode presenteren aan klanten uit de hele wereld. Showrooms zijn gesloten evenementen, meestal zijn alleen de modeontwerpers, iemand van marketing en twee vertegenwoordigers van de klant aanwezig. Je presenteert de mode op het lichaam. Dit wordt een passend model genoemd. Ook in Frankfurt zul je in het begin van je modellencarrière veel baantjes in showrooms hebben. Onderweg doe je je eerste fotoshoots als model in Frankfurt. Waarschijnlijk vooral voor Instagram en met toenemende ervaring ook voor de eerste online winkels in Frankfurt. Het maakt niet uit of het om mode, producten uit de technologie-industrie of zelfs sport gaat. Hoe beter je wordt en hoe diverser je bent, hoe groter de kans dat klanten je zullen boeken voor jobs in Frankfurt.

Naarmate de ervaring toeneemt, nemen ook de producties in omvang toe. Als je eerste klas bent, kom je ook in de eerste reclamespotjes, zoals hier voor Opel, geproduceerd met drie van onze modellen in de buurt van Frankfurt! Met een productieteam van meer dan 50 mensen, een helikopter, meer dan tien auto’s die alleen al in de commercial te zien zijn en een heel productieteam achter zich.

Quantum Leap – Commercieel met 3 CM modellen

Hoe meld ik me aan bij een modellenbureau in Frankfurt?

Je hebt niet veel nodig voor je sollicitatie in Frankfurt, de ervaren ogen van het modellenbureau zien de vereisten voor modellen in een oogopslag. Alles wat we van jou als modellenbureau nodig hebben zijn drie tot vier foto’s. Belangrijk, je hoeft geen professionele fotograaf te boeken om je modellenportfolio te verbeteren. In het begin, als je solliciteert, zijn eenvoudige gsm-foto’s genoeg voor ons als agentschap.

Het is belangrijk dat u bij daglicht gezien kunt worden. Je moet geen make-up of styling dragen, zodat niets afleidt van jou als persoon. Want natuurlijkheid is ook voor de klanten later het belangrijkst. Wanneer je later met klanten onderhandelt of de modellen naar het buitenland stuurt, worden veel beslissingen genomen op basis van Polaroids. Polaroids zijn zulke simpele foto’s. Geen styling, geen make-up, geen speciale outfit, niets leidt je af. De achtergrond is een eenvoudige betonnen muur, je staat recht voor de camera, kijkt in de lens, zonder te poseren en zonder emoties. Natuurlijkheid is de sleutel.

Lees hier meer over het onderwerp: Model Polaroids.

Do’s en Dont’s voor Frankfurt modellen

Als je echt model wilt worden, moet je het van tevoren zonder onnatuurlijke invloeden doen. Dit omvat eenvoudige gelnagels, maar ook naar het solarium gaan, haarextensies, lipinjecties, doe zonder alles! Omdat je mooi bent zoals je bent!

Aanvraag bij een modellenbureau

Hierna stuurt u gewoon uw fotomateriaal naar het modellenbureau, samen met enkele gegevens en uw contactpersoon, uw naam, woonplaats, maar ook de belangrijkste maten en uw lichaams- en kledingmaat. Als een modellenbureau in je geïnteresseerd is, zullen ze relatief snel contact met je opnemen, waarschijnlijk binnen vijf dagen. Het proces duurt niet zo lang, dus als je niets van het modellenbureau hoort, betekent het dat je niet in het plaatje past. Vraag niet om feedback, want elk modellenbureau heeft een beperkte capaciteit en wil volledig voor de modellen zorgen. Als je morgen in een agentschap zou zitten, zou je ook de volle aandacht willen. Als je niet past, moet je dat accepteren en je geluk bij een ander bureau beproeven.

Hoe lang moet ik zijn als model in Frankfurt?

De lichaamsomvang speelt een doorslaggevende factor, ook al bestaat er geen volledig uniforme schaal van maten, de modewereld in het bijzonder richt zich op een minimale lichaamsomvang van 175 cm voor vrouwen. Je mag ook niet langer zijn dan 181 cm. Hierdoor heeft u de perfecte maat voor voorgesneden kledingstukken, maar ook voor bijvoorbeeld modeshows in Frankfurt. Wanneer u als mannelijk model solliciteert, moet u ten minste 186 cm lang zijn en niet langer dan 190 cm. Dit maakt je een perfecte match voor de vrouwelijke cast, zelfs als ze hoge hakken dragen. Het is belangrijk dat je als man niet te afgetraind bent, je moet een gedefinieerd lichaam hebben, geen gespierde man zijn.

Dit zijn de vereisten voor modellen die in de mode-industrie willen komen. Natuurlijk kunnen de afmetingen variëren, modellen met 170 cm kunnen ook succesvol zijn, maar statistisch gezien is de kans daarop kleiner. Maar als je je inspant en volledige inzet toont, wie weet! Je kunt ook meer als man worden opgeleid, bijvoorbeeld als je sport- of fitnessmodel wilt worden. Bij een internationaal bureau als het onze moet je echter meestal wel aan de eisen voldoen.

Tip! Hier vind je goede fitness studio’s in Frankfurt

De kledingmaat voor vrouwen moet tussen 32 en 36 liggen. Voor modellen met rondingen is de ideale maat meestal 42 en hoger. Voor mannen is de ideale maat aan het begin van hun carrière 48 tot 52. Als je meer wilt weten over de minimummaten, bekijk dan hier de vereisten voor modellen.

 • Vrouwen
  Lichaamslengte voor mode: 176 – 180cm / internationaal
  Lichaamslengte voor reclame: 172 – 181cm / Duitsland
  Slank figuur, meestal lang haar
 • Heren
  Lichaamslengte voor mode: 186 – 190cm / Internationaal
  Hoogte voor reclame: 184 – 194cm / Duitsland
  Slank of licht atletisch figuur

Wat gebeurt er na mijn agentschap toelating in Frankfurt am Main?

De volgende stappen zullen sterk verschillen naargelang van je leeftijd en de tijd die je nog op school hebt. Als u bijvoorbeeld nog twee jaar school moet doen, zullen de eerste twee jaar vooral worden besteed aan het opbouwen van uw modellenportfolio en het klaarstomen ervan voor de nationale en internationale markt. Uw agentschap zal afspraken regelen met goede fotografen die uw portfolio zullen helpen. Het is belangrijk dat u altijd op de kwaliteit let, het is beter om een paar goede foto’s te hebben dan een massa halfgare foto’s. Want uiterlijk wanneer je als model concurreert, bv. voor jobs in andere steden zoals Hamburg of Berlijn, heb je een sterke portfolio nodig zodat de klant in enkele ogenblikken kan zien hoe goed je bent.

Na het eerste jaar komen de eerste baantjes langzaam op gang, maar het duurt even want je moet eerst een modellenboekje opbouwen en je moet goed presteren op school zodat je vrij kunt krijgen, de meeste producties, bijna allemaal, zijn doordeweeks. Voeg daarbij een reisdag en een terugkomdag, plus de boeking is voor 2 dagen, en je bent snel een week weg. Daarom werk je nog minder tijdens je schooltijd en doe je in eerste instantie kleinere klussen, zoals de eerder genoemde showrooms in het centrum van Frankfurt of ook fotoshoots voor online shops in Frankfurt of social media-kanalen zoals Instagram.

Als je al aan het eind van je opleiding bij het agentschap bent, kan het onderwerp stage in het buitenland al op de agenda staan. Als model moet je altijd verder gaan, van Frankfurt naar Berlijn, van Berlijn naar de London Fashion Week en van Londen naar Milaan, Parijs, Sjanghai en Tokio. Dat is precies het plan van een internationaal modellenbureau en de reden waarom je hier in de profliga speelt. Dit vereist een bijzondere inzet, eigenbelang en natuurlijk de voortdurende wil om jezelf te verbeteren. Het werk van een model is zeer veeleisend!

Meer over modellenwerk en model worden?

Als je met overtuiging model wilt worden, kun je hier op onze blog veel interessante tips over modellenwerk lezen. We hebben niet alleen opwindende informatie voor modellen uit Frankfurt, maar ook voor je carrière in andere steden en in het buitenland. Lees interessante interviews maar ook getuigenissen van onze modellen uit Milaan, Parijs of zelfs steden als Istanbul. Lees hier meer over het onderwerp:

Als u rechtstreeks bij ons modellenbureau wilt solliciteren als model Frankfurt, dan vindt u hier alle informatie en het sollicitatieformulier, model application.

Huizenjacht en makelaars

Veel modellen uit de omgeving van Frankfurt worden vroeg of laat naar de grote stad getrokken. Dit is waar het leven is, de klanten, de banen. Maar wat doe je als je een leuke flat of condominium wilt vinden? Vooral voor modellen is tijd veel waard, omdat je vaak van baan naar baan gaat. Veel bezichtigingsafspraken zijn gewoon niet mogelijk. Als u tijd wilt besparen bij het zoeken naar een flat en het bezichtigen ervan, volgen hier enkele tips voor u in Frankfurt! In FIV Magazine vindt u veel tips over het zoeken naar een woning en over makelaars in Frankfurt: