Roberto Cavalli: merk, mode, ontwerpers en beroemdheden, allemaal willen ze opvallen

Roberto Cavalli – een legende onder beroemdheden en een modeontwerper van een andere soort. Roberto Cavalli heeft door zijn eigen innovaties stap voor stap een van de belangrijkste gelijknamige modemerken opgebouwd. Niets is te opzichtig of te opwindend voor hem. Integendeel, het is wat hem doet tikken, er is geen gebrek aan glitter, studs, kleuren of zelfs stof. Het begon allemaal met zijn vrouwenlijn, die bekend staat om de sexy jurken die vooral voor beroemdheden zijn ontworpen. Geleidelijk aan vonden ook andere gebieden van de mode- en designwereld een plaats in zijn bedrijf.

Roberto Cavalli: De evolutie van het merk

Met de oprichting in Parijs in 1970 ging er een nieuwe wereld van damesmode open. Samen met hoofdontwerper Paul Surridge (tegenwoordig Fausto Puglisi), werd het handelsmerk voor Roberto Cavalli Sexy Jurken Ontworpen Voor Sterren. In de loop van de tijd werd het label diverser, met ondergoed, horloges, brillen en een kindercollectie, en de herenlijn werd opnieuw gelanceerd. Het bedrijf heeft nu 6 verschillende lijnen: Roberto Cavalli, Just Cavalli (voorheen Cavalli Jeans), Class Roberto Cavalli, Roberto Cavalli Angels and Devils (kinderen), Roberto Cavalli Home, Roberto Cavalli Perfume.

De parfumlijn, die ook vandaag nog zeer relevant is, ontstond echter pas in 2002 met het parfum, eenvoudig Cavalli genaamd. Naast de grote erkenning onder beroemdheden, won Roberto Cavalli in 2006 zelfs een Bambi voor mode.

Hier ziet u een voorbeeld van een van zijn sexy jurken op Megan Fox.

https://www.pinterest.de/pin/672866000590362672/?mt=login

H&M: na Lagerfeld en Madonna komt Cavalli

Hoge mode ontmoet snelle mode. Hoe tegenstrijdig of verwerpelijk dit in eerste instantie ook mag klinken, in 2007 is dit werkelijkheid geworden.

High fashion label Roberto Cavalli is een samenwerking aangegaan met H&M, de op één na grootste fashion retailer ter wereld, die iedereen wel kent. Karl Lagerfeld en Madonna hebben al eens een collectie voor H&M ontworpen. In 2007 was het een glamoureuze collectie voor winterfeesten. De collectie bestond uit dierenprints, goudlamé en elegante maatpakken.

Voor een voorproefje kunt u hier de reclamevideo van deze unieke samenwerking bekijken.

In de geest van de high fashion waren ook de releases in de H&M-winkels een groot succes. Met een rode loper, glamoureuze vertoning, gouden versieringen, camera’s, beveiliging en een grote menigte mensen. Dit evenement is opgenomen in een H&M-winkel in Stockholm, zodat je er zelf een indruk van kunt krijgen.

Roberto Cavalli Home: het ontdekken van de mogelijkheden

Zoals in het begin gezegd, staat het merk niet meer alleen voor mode. Het is nu een zeer veelzijdig bedrijf, met onder meer een eigen meubelcollectie, die natuurlijk ook een glamoureuze stijl heeft. De winkels zien er dan ook niet al te luxueus uit.

Hier kunt u een kijkje nemen in de Roberto Cavalli Home Store in Londen.

Paul Surridge: hoofdontwerper brengt hoop

Paul Surridge was een sprankje hoop voor Roberto Cavalli. Na een moeilijke fase in 2016 zou alles veranderen met de nieuwe hoofdontwerper. Zijn eerste taak was het ontwikkelen van de lente/zomer 2018 damescollectie, die in september in Milaan werd gepresenteerd. Hij kreeg het vertrouwen omdat hij bekend staat om zijn creatieve talent en leiderschap, en ook om zijn allesomvattende begrip van merken en mode.

Maar helaas, na slechts een paar jaar aan het creatieve roer bij Roberto Cavalli, gooit hij de handdoek in de ring en verlaat het merk.

Om hem te eren, voor een geweldig eerste project bij Roberto Cavalli, is hier weer de modeshow van de lente/zomer damescollectie 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=OcLdG8FJxnI

Fausto Puglisi: Vertrouwen verdiend en behouden

Paul Surridge’s opvolger is Fausto Puglisi. Puglisi’s eerste collectie voor zijn nieuwe werkgever verscheen in 2021, maar hij had al naam gemaakt in de modewereld met zijn eigen label. Daarom brengt hij een schat aan ervaring mee naar zijn nieuwe baan. Van hem wordt verwacht dat hij de erfenis en de essentie van Roberto Cavalli kan begrijpen en herinterpreteren. Fausto zelf is zeer vereerd en trots en ziet zijn benoeming als een unieke kans om een nieuw hoofdstuk te schrijven in de geschiedenis van Cavalli en om het erfgoed van Italiaans vakmanschap en uitmuntendheid te blijven vieren.

Om hem te leren kennen, kunt u hier een interview met Fausto Puglisi vinden na de 2022 Autumn/Winter Fashion Show.

Het logo: eenvoudig en simpel

Voor het geval u zich afvraagt hoe u het merk kunt herkennen, hier is het logo, dat heel eenvoudig is en de naam Roberto Cavalli uitspreekt.

https://www.pinterest.de/pin/981503312511927191/?mt=login

Bekend om het opvallen: Patronen en kleuren

Het modemerk van Roberto Cavalli werd vooral beroemd om zijn behandeling van leder, zijn eigen ontwikkeling, waar we zo dadelijk op terugkomen, patchworkmotieven en dierenprints, maar ook studs, glitters en andere in het oog springende materialen.

De Just Cavalli Spring/Summer Show 2013 is een perfecte illustratie van dit kenmerk van het merk.

Roberto Cavalli: Ontwerper

Van jongs af aan had men kunnen voorzien dat Roberto Cavalli uiteindelijk een van de meest prestigieuze modemerken onder beroemdheden zou worden. Want hij werd niet alleen geboren in een familie van kunstenaars, maar hij heeft zijn kennis nog verder ontwikkeld aan de Academie voor Schone Kunsten in Florence, waarbij hij zich liet inspireren door de relatie tussen mode en kunst. Een van zijn vele eigenschappen was een voorliefde voor experimenteren, wat hem in zijn leven een grote stap dichter bij succes bracht. In deze opwelling ontwikkelde hij, beginnend op een pingpongtafel, een werktuig voor het bedrukken van leer, waarop hij later zelfs patent kreeg.

Hij werkte al lange tijd samen met verschillende ontwerpers. Op een dag besloot hij zijn eigen boetiek te openen, wat in 1970 leidde tot de oprichting van zijn eigen modemerk onder zijn naam.

Vandaag de dag is Roberto een van de meest innovatieve ontwerpers en wordt hij vooral aanbeden door beroemdheden als Madonna, Jennifer Lopez en Alicia Keys.

Zoals reeds gezegd, leerbewerkingen, patchwork ontwerpen en dierenprints maakten hem beroemd. Na een minimalistische fase in de jaren tachtig, die Roberto niet bepaald beviel, kreeg hij ook nieuw leven ingeblazen met zijn Cavalli Jeans-lijn, of liever heet die tegenwoordig gewoon Cavalli, die opviel door de klinknagels, glitters en andere in het oog springende details. Deze collectie was populair bij Madonna, Britney Spears, Elton John,… Het imago van zijn merk is nauw verbonden met de losbandige levensstijl die hij leidde.

Hier zijn een paar blikken in de studio waar de opwindende meesterwerken worden gemaakt.

Beroemdheden die Roberto Cavalli dragen

Er is een lange lijst van beroemdheden die Roberto Cavalli jurken en dergelijke hebben gedragen. We hebben twee voorbeelden voor u uitgezocht.

Bella Hadid: aandacht door prachtige jurk

Model Bella Hadid in een prachtige rode avondjurk, met de kenmerkende sexy look van Roberto Cavalli’s ontwerpen, op het 2019 Cannes Film Festival.

https://www.pinterest.de/pin/35606653295475284/

Madonna toont de andere kant van de ontwerper

Popster Madonna, helemaal in het paars.

Shows en reclame

Daarna hebt u toegang tot promotievideo’s en de laatste modeshow.

Reclame: Paradiso Assoluto

Geschoten bij de zee, geeft deze commercial ons een direct vakantiegevoel. De vele felle kleuren zijn op een glamoureuze manier gebruikt en vullen de ervaring met vreugde, opwinding en springen er onmiddellijk uit bij de klant.

Vrouwen Modeshow Herfst / Winter

Op een volledig zwarte catwalk met verspreide lichten zet Roberto Cavalli de schijnwerpers op zijn ontwerpen voor de nieuwe collectie. Gouden details domineren dit jaar, of het nu in de vorm van dierenprints is of een gouden glitterjurk. Eén ding is duidelijk, hij wil opvallen.

Heren Modeshow Herfst / Winter

Net als bij de dames is de actie eromheen heel eenvoudig en duister gehouden.

Meer video’s van Roberto Cavalli:

V&A: De meest gestelde vragen

Wie zit er achter Roberto Cavalli?

Roberto Cavalli is een Italiaanse modeontwerper. Het naar hem genoemde modebedrijf, dat hij in 1970 oprichtte, bestaat vandaag de dag nog steeds onder zijn leiding.

Is Just Cavalli een goed merk?

De geraffineerde en creatieve creaties van Roberto Cavalli dragen altijd een heel bijzonder signatuur en zijn op het eerste gezicht herkenbaar. De fantastische kledingstukken van Just Cavalli maken indruk met trendy prints, stijlvolle snits en kleuren en een uitstekende kwaliteit.

Wat voor merk is Just Cavalli?

Just Cavalli is een kleurrijk label dat altijd de aandacht trekt met zijn intense kleuren, spannende opvallende patronen en vakkundig geplaatste accenten, bijv. studs. De producten van Just Cavalli komen uit de sectoren denim mode, accessoires (tassen en brillen) en parfum.

Is Roberto Cavalli een luxemerk?

Ja, dit high fashion merk is ook erg populair bij beroemdheden.

Wat is de Cavalli Trend?

In de jaren ’90 beleefde Roberto Cavalli een opleving met zijn Cavalli jeanslijn. Deze jeans werden versierd met opvallende elementen zoals klinknagels, glitter en dergelijke en waren meteen populair, vooral bij popsterren als Madonna, Britney Spears of Elton John.